hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk Tabipler Birliği nakil raporu hazırladı

    Türk Tabipler Birliği nakil raporu hazırladı
    expand

    Türk Tabipler Birliği kompozit doku nakilleri raporu yayınladı. Raporda kompozit doku nakillerine eleştiri ve öneriler yeralıyor. Birlik, nakillerde doktorların bireysel değil, ekip olarak ön planda olmasını ve nakillerin yan yana aynı merkezde yapılmasını öneriyor.

    Cengiz Gül, Atilla Kavdır, Şevket Çavdar... Yüz , kol ve bacak nakli yapılan hastalar. Bu hastalara yapılan kompozit doku nakillerinde başarılı olan da oldu, ölümle sonuçlanan da. Türkiye Tabipler Birliği tüm bu nakillerden yola çıkarak 7 farklı dernekle biraraya geldi ve "Kompozit Doku Nakilleri Raporu" yayınladı.

    Raporda kopan uzuvların yerine öncelikle hastanın kendi kopan uzuvlarının dikilmesi gerektiği vurgulandı. Nakil yapılacak hastanın bireysel fikrinin dışında ailesinin de izninin alınması gerektiği belirtildi. Ayrıca nakil ameliyatlarında doktorlar bireysel olarak değil de ekip olarak ön planda olmalı önerisi getirildi. Rapora göre, alıcı adaylarının incelenmesi ayrıntılı yapılmalı. Örneğin nakillerin cilt rengi, kemik kas damar yapısı dikkate alınmalı.

    Bilimsel Kurul onayı dışında kişilerden özel izin yoluyla  nakil yapabilme mekanizmasının da kaldırılması önerildi. Nakillerin aynı merkezde yapılması gerektiği belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow