hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bayramda çocukla rahat seyahat için ipuçları

    Bayramda çocukla rahat seyahat için ipuçları
    expand

    Kurban Bayramı için tatil planları yapılmaya başlandı bile. Ancak çocuklarla yapılacak seyahatlerde biraz daha dikkatli olmak gerekiyor. Anne-babalara bazı önerilerde bulunan Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, “Bayram tatilinizin tadı kaçmasın” diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dört günlük Kurban Bayramı tatiline Arefe günü ve 29 Ekim de eklenince tatil süresi uzadı.  Durum böyle olunca tatil için başka şehirlere, başka ülkelere gitme planları da yapılmaya başlandı. Yolculuk, değişen iklim şartları ve yemek düzeni herkes için bazı riskleri taşısa da bundan en çok çocuklar etkileniyor.

    Seyahat programının çocuklara da uygun olarak ayarlanması gerektiğinin altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, anne-babalara çocukla seyahat için önerilerde bulunuyor.

    Gitmeden grip aşısını yaptırabilirsiniz

    Dr. Hakko, “Çocuklar tehlikelere karşı yetişkinlere göre daha hassastır. O yüzden çocuklar için daha dikkatli davranmak gerekir. Mesela, hazır mevsimiyken tatile çıkmadan önce grip aşılarını yaptırmak çok önemli bir tedbir olabilir. Çünkü çocuklar, gidecekleri yerlerde kalabalık ortamlara girecekler. Aslında aynı şey yetişkinler için de geçerli” diyor.

    Çok daha kolay zehirlenirler

    Çocukların besinlerden çok daha kolay zehirlenebildiğini, yetişkinlere göre daha kolay ishal olduğunu belirten Dr. Elif Hakko, bu yüzden çocukların yedikleri ve içtiklerinin hijyenine ayrıca dikkat etmek gerektiğini vurguluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bayram tatilinde sıcak bölgeleri tercih eden ailelerin, havuzdan bulaşabilecek enfeksiyonlara karşı havuz suyunun temizliğinden emin olmaları gerektiği uyarısını da yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko “Çünkü göz iltihaplanması ya da mantar enfeksiyonları gibi havuzlardan da bulaşan bir takım hastalıklar var” diyor.

    Ayrıca çocukların güneşten daha fazla etkilendiklerinin altını çizen Dr. Hakko “çocuklu ailelere bayram tatillerinde doğru yerleri ve doğru otelleri tercih etmelerini öneririm” diye sözlerine devam ediyor.

    Ailece dikkat edilecek noktalar:

    • Gideceğiniz ülkenin hastalık risklerine göre hekime danışarak uygun ilaçları alın, hastalıklara karşı gerekli aşılarınızı önceden yaptırın.
    • Kalacağınız süre boyunca sağlığınızla ilgili ihtiyacınız olacak şeyleri yanınıza alın.  Örneğin bir şeker hastasıysanız ve gideceğiniz yerde beş gün kalacaksanız o süre için gerekli ilaçları yanınızda bulundurun.
    • Yapılacak aktiviteyle ilgili meydana gelebilecek kazalar için önceden bir takım önlemler alın. Örneğin dağcılık gibi riskli bir spor yapılacaksa öncesinde tetanoz aşısı yaptırın.
    • Tatil demek aslında yemek demek. Bu yüzden özellikle daha önce hiç ziyaret etmediğiniz farklı bölgelere gidiyorsanız midenizin hiç alışık olmadığı yemeklerle karşılaşırsınız ve muhtemelen bu yemekleri denemek istersiniz. Bu durumda bağırsak sisteminizin alışık olmadığı bir takım mikroplarla karşılaşabilirsiniz. Bu da ishallere neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için yemek seçiminde dikkatli davranmak ve hijyeninden emin olunan yiyecekleri seçmekte fayda var. Kapalı kutulardaki yiyecek ve içecekler tercih edin.
    • El hijyeni çok dikkat edin. Özellikle tuvalet sonrası ellerinizi mutlaka yıkayın.
    • Soğuk bir şehre gidiyorsanız, vücudunuzun alışkın olduğu hava sıcaklığının çok altında bir sıcaklıkla karşılaşırsınız. Bu nedenle vücudu o ülkenin sıcaklığına adapte edecek şekilde giyinmek ve beslenmek gerekir. Ya da tatilinizi sıcak bir bölgeye geçirecekseniz o bölgenin şartlarına uygun şekilde vücudu hazırlamakta fayda var. Özellikle de giysi konusunda tedbirli olmak gerekir.
    • Ayrıca güneşe karşı korunmak da çok önemli. Cildimizi güneşin zararlı ışınlarından korumak için cilt koruyucular ve güneş gözlüklerimizi yanımızda götürmeyi unutmamalıyız.
    • Uçakla ya da otobüsle uzun yolculuk edenlerin, özellikle de hamileler, şeker hastaları ve aşırı kilolu kişilerde pıhtılaşma ve akciğer pıhtı atması açısından riskleri var. Bu yüzden uzun yolculuğa çıkan kişilerin uçaktaysa, arada kalkıp bir süre yürümeleri,  otobüsteyse molalarda kısa bir yürüyüş yapmaları gerekir. Ayrıca mümkünse bacaklarını uzatmaları önerilir. Bunların dışında yol süresince bol su tüketilmeli. Eğer ciddi bir risk taşıyorlarsa, hekim tarafından gerekli görülürse yolculuk öncesi bir takım kan sulandırıcı ilaçlar da alabilirler.


     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow