hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ergenlikte ayaküstü beslenme obeziteye yol açıyor

    Ergenlikte ayaküstü beslenme obeziteye yol açıyor
    expand

    Memorial Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Aysu Aydın, ergenlik döneminde görülen kilo artısının sebepleri ve bu dönemde sağlıklı beslenme yolları hakkında bilgi verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özellikle ergenlik döneminde görülen ayakta atıştırma ve dengesiz beslenme tarzı ileriki yıllarda aşırı şişmanlığa davetiye çıkarıyor. Hamburger, sosis ve kola gibi daha birçok yüksek kalorili yiyecek ve içecekler büyüme çağındaki ergenlerde fazla kilo artışına neden oluyor. 

    Ciddi sağlık sorunlarına yol açılabilir

    Ergenlik dönemi; 10-19 yaş grubu olarak tanımlanan ve bebeklikten sonraki en hızlı büyümenin olduğu önemli  bir dönemdir. Bu dönemdeki beslenme tarzı, ergenlerin büyüme ve gelişmeleri için oldukça önemlidir. Dengesiz ve sağlıksız beslenme sonucu bu dönemde; yeme bozuklukları ve bunun sonucunda kilo fazlalığı görülebilir.

    Ergenlik döneminde ortaya çıkan düşünce sistemi ve duygusal yapıdaki değişikliklere bağlı olarak gelişme çağındakiler dikkatleri kendilerine çok daha fazla çekerler. Büyüme ve gelişimlerine engel olacak tarzda dengesiz beslenerek hemen ileriki yaşlarda karşılarına çıkabilecek sağlık sorunlarına zemin hazırlarlar.

    Kilo almak kaçınılmaz hale gelmesin

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Obezite son yıllarda gençlerde % 10’nun üzerinde görülmeye başlamıştır. Ergenlerin beslenmeleri genellikle dengesiz ve yetersizdir. Bu dönemde sosyal çevreye ayak uydurabilmek için günlük beslenmelerinin öğün sayısı, miktarı ve kalitesi değişir. Bu dönemde dışarıda yemek yeme sıklığı arttığı için beslenme alışkanlıkları değişir. Ayaküstü beslenme dediğimiz fast food tüketimi artar. Bu tarz yiyeceklerin hacmi küçük ama kalorisi çok yüksek olmasından dolayı kilo almak kaçınılmaz hale gelebilir.

    Çoğunlukla hamburger, tost, sosis, kumpir, pizza, meyve suyu, bisküvi, kola, cips gibi besinlere eğilim gösterirler. Bu tarz yiyecekler yüksek kalorili olmaları nedeniyle yüksek enerji içerir ve vitamin – mineral, posa tüketiminin yetersiz, yağ ve tuz tüketiminin ise yüksek alınmasına neden olur. Şeker ve yağ, günlük gereksinimden fazla alındığı için kilo almak kaçınılmaz hale gelir.

    Ergenlik döneminde kilo fazlalığını önlemek için;

     

    • Besin miktarı sağlıklı vücut ağırlığını koruyacak şekilde ayarlanmalıdır.
    • Besin çeşitliliğinin sağlanıp; sebze, meyve ve lifli besinlerin yeterince tüketilmesi gerekmektedir.
    • Aşırı yağlı ve şekerli besinler tüketilmemelidir.
    • Hamur işleri, yağda kızartmalar, kavurmalar, salam, sosis, sucuk, pastırma, çikolata ve salamura ürünlerden, meyve suları, kola ve kremalı içeceklerden uzak durulmalıdır.
    • Günde 2,5 –3 saatte bir beslenmeli ve 2-2,5 litre su tüketilmelidir.
    • Asla 4 saatten uzun süre aç kalınmamalı ve metabolizmayı daha da hızlandırabilmek için mutlaka uyandıktan sonra ilk yarım saat içerisinde kahvaltı yapılmalıdır.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow