hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Hrant Dink, yabancı uyruklu, yabancı şirket..."

    Hrant Dink, yabancı uyruklu, yabancı şirket...
    expand

    Hrant Dink davasının kararını değerlendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, "Türkiye'de hukukun karşısında herkesin eşit olduğunu, yabancı şirketlere karşı da yabancı uyruklu insanlara da hep eşit davranmış bir ülke olduğumuzu göstermemiz lazım" sözleri hayret uyandırdı.

    Bir dizi ziyaret için Aksaray'a gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk ziyaretini Aksaray Valiliği'ne gerçekleştirdi. Vali Orhan Alimoğlu'nu ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

    "Yabancı uyruklu insanlara da..."

    Gazetecilerin Hrant Dink davasında verilen ilk kararla ilgili sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:

    "Böyle bir cinayete Türk halkı o zaman da zaten büyük bir tepki vermişti. Hatta Türkiye ile ilgili önyargıları olanlar çok hayret etmişlerdi. Maalesef, çok tabii ki üzücü bir olaydı. Mahkeme süreci uzun sürdü, devam etti, ilk karar çıktı ama hala mahkeme devam ediyor. Kesin karar bir an önce ümit ederim ki çıkar. Bu dava önemli bir dava. Türkiye'de hukukun karşısında herkesin eşit olduğunu, yabancı şirketlere karşı da yabancı uyruklu insanlara da hep eşit davranmış bir ülke olduğumuzu göstermemiz lazım. Bu dava ayrı bir hassasiyet taşıyordu. O bakımdan her türlü titizliği göstermek, vatandaşlarımız arasında yanlış kanaatlerin oluşmasına fırsat vermemek devlet olarak tabii ki bizim görevimizdir. O bakımdan dava sürecinin en şeffaf şekilde, kanunlarımıza yasalarımıza en uygun şekilde neticelenmesi bizim için önemli bir sınavdır. Bu sebeple yargı işini yürütürken idari makamlarda her türlü kolaylığı olayın tam ortaya çıkması için muhakkak gösterecektir" dedi.

    Fransa'nın sözde Ermeni soykırımını inkar edenler için ceza öngören yasa tasarısı hakkındaki soru üzerine ise Cumhurbaşkanı Gül, "Bu yasa Fransa gibi bir ülkeye yakışmıyor. Eğer kabul edilirse ilişkilerimiz gölgelenmekle kalmaz darbe alır" şeklinde konuştu.

    19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Geçlik ve Spor Bayramı'yla ilgili genelgeyle ilgili ise Cumhurbaşkanı Gül, "O konuyla ilgili açıklamalar yapıldı ancak yanlış anlaşılmalar oldu. Daha sonra yapılan açıklamalarla bu yanlış anlaşılmalar düzeltildi. Bayramlarımızı kaldırılması gibi bir şey söz konusu değil" şeklinde ifade etti.

    Ziyaret sonunda Vali Orhan Alimoğlu, ziyaretleri anısına Cumhurbaşkanı Gül'e el dokuması halı hediye etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow