hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "O soruya yine aynı cevabı veririm"

    O soruya yine aynı cevabı veririm
    expand

    AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Ermeni soykırımı yoktur" dediği için İsviçre'nin Zürih kentinde hakkında açılan ön soruşturmaya ilişkin konuştu. Bağış, "Siyasetin görevi geçmişi belirlemek değil. O soru ne zaman sorulsa aynı cevabı veririm" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bağış, Brüksel ziyareti öncesi havalimanında hakkında açılan ön soruşturma ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.

    ''Tabii bu henüz ön soruşturma aşamasında olan bir şey. Bana resmen intikal etmiş herhangi bir resmi yazı da yok. Ben de medya aracılığıyla bundan haberdar oldum" diyen Bağış, "Bu vesileyle umarım ki İsviçre makamları tarihi gerçekleri de görmüş olurlar. Eğer minareyi çalan kılıfını hazırlar gibi bir yaklaşım içinde olunursa da o zaman bu başka bir şeyin itirafı olur. Biz minarelerin özgürlüğü için de ifade özgürlüğü için de mücadelemizi veririz, verdik, vermeye de devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

    Bakan Bağış sözlerine şöyle devam etti:

    "İsviçre Bir tiyatro sahnelemeye karar verdiyse, kendi tercihidir. Bu saçma tiyatroda biz rol almayacağız kendi sahnelerinde kendi komedyalarını oynasınlar. Zürih Başsavcılığı benim o sözü söyleyip söylemediğimi boşuna araştırıp vakit kaybetmesin. Ben Türkiye’den kendilerine yardımcı olayım. Zürih’te '1915 olayları soykırım değildir' dedim ve bugün de aynı cümleyi tekrarlıyorum. Bundan sonraki muhtemel İsviçre ziyaretlerimde de bu soru bana sorulduğu müddetçe aynı cümleyi tekrarlayacağımı şimdiden beyan ediyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Birliği'nin temel kanunlarına göre, herkesin ifade özgürlüğü vardır. Bu hak; insanların fikirlere sahip olma ve bilgiyi halk otoritesi olmadan, sınırsızca alma ve verme hakkını tanır. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir Bakanı’nı tutuklayacak bir güç olamaz. İsviçre’nin güzel bir atasözü var… Az düşünen, çok konuşurmuş. Maalesef sadece İsviçre’de değil, bazı Avrupa ülkelerinde de az düşünüp çok konuşanlar özgürlüklere tehdit oluşturmaya devam ediyorlar.

    Biz Türkiye olarak bu konuda müsterihiz. Elinde belgesi, bilgisi olan buyursun çıksın ortaya. Tarihçiler bunu konuşsun. Ben siyasetçiyim. Siyasetçinin görevi geçmişi, tarihi belirlemek değildir. Geçmişin tartışmasını yapması gerekenler tarihçilerdir. Hodri meydan, arşivleri açtık. Dünyadaki arşivler açılsın. Tarihçiler tartışsın. Ortaya akademik veriler çıksın. Yargısız bir infazı kabul etmedik, etmeyeceğiz. Benim ulaştığım belgeler, bilgiler bunun bir soykırım olmadığını gösteriyor. İsviçre AB üyesi bir ülke değil. İsviçre'nin kararı AB'nin kararı olarak değerlendirilmemeli. Minare yasaklama noktasına gelebilecek kadar bir noktaya gelen bir ülkedir. Gerkirse Davos'a bir daha gider, aynısını yine söyleriz.''

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow