hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Meclis'te yumruklar konuştu!

    Mecliste yumruklar konuştu
    expand

    TBMM Genel Kurulu'nda, CHP milletvekilleri, TBMM İçtüzük değişikliğinin görüşmeleri sırasında kürsüyü işgal etti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek de görüşme imkanının kalmadığını belirterek, birleşimi kapattı. Birleşim kapandıktan sonra CHP ve AK Parti milletvekilleri arasında yumruklaşmaya varan kavga çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genel Kurulda, Çiçek'in verdiği aranın uzaması üzerine MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Sayın Başkan, milletvekillerine saygı göstersin ve lütfedip buraya gelsin. Hukuk yok, tüzük yok, dayatma var" diye tepki gösterdi.

    Vural, Genel Kurul çalışmasını izleyen gazetecilere, "Anons yapın, Başkan arıyoruz. Meclisi yönetecek Başkan arıyoruz" diye seslendi.

    Bu sırada bir stenograf, görev yaptığı masada baygınlık geçirdi. AK Parti ve CHP'nin hekim milletvekillerinin müdahale ettiği stenograf, bir süre sonra Genel Kurul salonundan çıkarıldı. Vural bu sırada, "Helal olsun Meclis Başkanı. Sana bravo" diye tepki gösterdi.

    Oktay Vural, Çiçek'in birleşimi açması için yazılı olarak davette bulunduğunu, ancak Çiçek'in gelmediğini belirterek, katip üyelere, "Sayın Başkanı göreve çağırınız" dedi. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de aranın uzamasına tepki gösterdi.

    Sözlü sataşmalar...

    Verilen arada, AK Parti ile CHP ve MHP'li milletvekilleri arasında yer yer sözlü sataşmalar da yaşandı.

    Yaklaşık 2 saat süren aranın ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek, birleşimi yeniden açtı. Çiçek, teklif üzerine AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman'a
    söz verdi. Akman'ın, CHP'li milletvekillerinin işgal eylemini sürdürdüğü kürsüye ulaşamaması üzerine Çiçek, teklifi görüşme imkanının kalmadığını belirterek,
    birleşimi bugün saat 13.00'te toplanmak üzere kapattı.

    Birleşimin kapanmasından sonra, CHP'li ve AK Parti'li milletvekilleri arasında yumruklaşmaya varan kavga çıktı. Birçok milletvekilinin yumruklaştığı kavga yaklaşık 15 dakika sürdü. Kavganın yatıştırılmasının ardından AK Parti'li milletvekilleri, CHP'nin işgal ettiği kürsünün etrafında toplandı. Bu sırada CHP
    milletvekilleri bir süre daha bekledikten sonra Genel Kurul salonundan ayrıldı. AK Parti'li milletvekilleri de kürsünün çevresinde bir süre bekledikten
    sonra Genel Kurul salonundan çıktı.

    CHP'li milletvekillerinin kürsü işgali yaklaşık 5 saat sürdü. TBMM Başkanı Çiçek, birleşime 4 kez ara verdi. Ayakta beklemekten yorulan bazı CHP
    milletvekilleri, stenografların masasına ve başkanlık divanına uzanan basamaklarda oturdu.

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genel Kurul salonundan ayrılırken, gazetecilerin sorusu üzerine şimdi bir değerlendirme yapmayacağını belirterek, "Sabah ola hayrola" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bazı BDP'liler destek verdi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan CHP'nin eylemine, BDP'li bazı milletvekilleri de yanlarına giderek destek verdi.

    Bu arada bazı CHP'li milletvekilleri, Genel Kurulda kürsü işgali sırasında çektikleri fotoğrafları, sosyal paylaşım sitesi "Twitter"da takipçileriyle paylaştı.

    "Bu Meclis bu görüntüyü hak etmiyor"

    Çiçek, CHP milletvekillerinin Meclis kürsüsünü işgal etmelerine ilişkin, "Bu Meclis çok badire atlattı. Çok sıkıntılar yaşadı. Ama böyle bir görüntüyü bu Meclis hak etmiyor. Siyaset kurumu, hak etmiyor. Böyle bir işgal Meclisimiz açısından çok doğru değil" dedi. 

    CHP'den açıklama

    CHP TBMM Grubu, Meclis Genel Kurulu'nda yaptıkları eylemin, "kürsü işgali değil, İçtüzük darbesiyle gasp edilmek istenen kürsüyü, işgalden kurtarma eylemi" olduğunu açıkladı.

    CHP TBMM Grubu, TBMM Genel Kurulu'nda, TBMM İçtüzük değişikliği teklifigörüşmeleri devam ederken yazılı açıklama yaptı. AK Parti'nin, muhalefetin sesini kısmak için, önce yeni medya düzenini oluşturduğu belirtilen açıklamada, "Bu yetmedi, Meclis TV yayınlarını kısıtladı, şimdi çok daha ileri giderek Meclis İçtüzüğü'nü değiştirmek istiyor. Kurtuluş Savaşı'nda bile müzakere yöntemini benimsemiş, müzakere ile sava şyönetmiş bu gazi Meclis'i suskun meclis haline getirmeye çalışıyor" denildi.

    Açıklamada, Meclis İçtüzüğü değişiklik teklifinin, iktidarının 10. yılında gündeme getirilmesinin tesadüf olmadığı, zamanlamanın çok ilginç olduğu belirtildi.

    Meclis İçtüzüğü değişikliğinin, "post-modern diktatörlük heveslerinin bir sonucu" olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

    "CHP, bu heveslerin önündeki engeldir. AKP'nin bu totaliter, millet iradesine aykırı ve ifade özgürlüğünü engelleyen tutumuna izin vermeyecektir. Yapılmak istenen değişiklik sadece muhalefetin sesini kesmekten ibaret değildir, asıl yapılmak istenen işçinin, esnafın, köylünün, emeklinin kısacası milletimizin sesini kesmektir. CHP milletin sesi olmaya devam edecektir ve bunu seslendireceği Meclis kürsüsünün iktidar tarafından işgal edilmesini engelleyecektir. CHP'nin yaptığı eylem; kürsü işgali değil, İçtüzük darbesiyle gasp edilmek istenen kürsüyü işgalden kurtarma eylemidir. Kürsü milletin kürsüsüdür ve öyle kalacaktır. Amacımız, Türk milletinin bu yüce çatı altında söz söyleme, Türk milleti için yasa yapma, iktidarı denetleme görevimizi layıkıyla ve hakkıyla yapma özgürlüğümüzü korumak, millet iradesine ve demokrasiye sahip çıkmaktır. Bu bizim milletimize karşı kutsal ödevimizdir. Bizim özgürlüğümüz; Türk milletinin özgürlüğüdür." 

    AK Parti: "Bu militan bir tavırdır"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de CHP milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu'nda yaptıkları eyleme ilişkin, "TBMM'de kürsü işgal altındadır. Bu militanvari bir tavırdır, kaba kuvvet ve şiddettir" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow