hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Esenyurt'taki yangında yeni skandal

    Esenyurttaki yangında yeni skandal
    expand

    CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, İstanbul'da kaldıkları çadırda yanarak ölen iki işçinin, öldükten sonra sigortalı yapıldığını söyledi. SGK Başkanı Fatih Acar da bu bilgiyi teyit ederek, Sevdin Özen ile Çetin Coşkun'un sigortalarının kazadan sonra yapıldığının tespit edildiğini açıkladı.

    BDP, Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamadığı için iş kazaları ve meslek hastalıklarının tespit edilmesi amacıyla verilen Meclis araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak Genel Kurulun gündemine getirdi.

    BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, iş kazaları nedeniyle her yıl çok sayıda işçinin yaşamını yitirdiğini ifade ederek, "ülkede işçi katliamı olduğunu, bunlara iş kazası demenin mümkün olmadığını" savundu.

    CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, İstanbul'da kaldıkları çadırda yanarak ölen işçilerden Çetin Coşkun ve Sevdin Özen'in, işe giriş tarihin 11 Mart 2012 olduğunu savunarak, elinde SGK belgesi olduğunu söylediği kağıdı göstererek, "Sosyal Güvenlik pazar günü çalışıyor, belge veriyor; bu arkadaşların öldükten sonra işbaşısını veriyor, sigortalı yapmış oluyor" dedi.

    AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, önerinin aleyhinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de iş kazaları ve meslek hastalıklarının azalması için işsağlığı ve güvenliği kanununa ihtiyaç olduğunu belirtti.

    Domaç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, bu düzenlemeyi Bakanlar Kuruluna sunduğunu bildirerek, taslağın, önleyici yaklaşımı esas aldığını, iş kazası olmadan önce önlem almayı amaçladığını kaydetti. Domaç, taslağın, işyerinde çalışanların, sağlık güvenliğini etkileyecek tehlikelerin belirlenerek gerekli önlemlerin alınmasını öngördüğünü kaydetti.

    Domaç, düzenlemenin, hayati tehlike durumunda, tehlike giderilinceye kadar tehlikeli bölge veya işin, kısmen ya da tamamen durdurulması esasını getirdiğini, işyerlerinin, tehlikelerine göre sınıflandırıldığını söyledi.

    Konuşmaların ardından BDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

    Esenyurt'taki çadır yangınında 11 işçi hayatını kaybetmişti.

    SGK Başkanı Fatih Acar da Esenyurt'taki yangında hayatını kaybeden işçilerden Sevdin Özen ile Çetin Coşkun'un sigortalı işe giriş bildirgelerinin, e-bildirge sistemi üzerinden, kazanın olduğu 11 Mart'ta 22.43 ve 22.51 saatlerinde yapıldığının tespit edildiğini açıkladı.

    Acar, İstanbul Esenyurt'ta inşaat şantiyesinde 11 Mart'ta meydana gelen ve 11 işçinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Ölen işçilerden Sevdin Özen (28) ile Çetin Coşkun'un (42) sigorta kayıtlarının, öldükleri gün yapıldığına ilişkin haberler yer aldığını ifade eden Acar, "İş kazasında hayatını kaybeden işçiler Sevdin Özen ile Çetin Coşkun'un sigortalı işe giriş bildirgeleri e-bildirge sistemi üzerinden kazanın olduğu tarih olan 11 Mart'ta 22.43 ve 22.51 saatlerinde yapıldığı tespit edilmiştir" dedi.

    5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 8. maddesine göre, inşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacak sigortalıların kuruma bildirilme süresinin en geç çalışmaya başlatıldığı gün olduğuna dikkati çeken Acar, diğer işyerlerinde çalışanların en az bir gün önceden SGK'ya bildirilmesinin zorunluluğuna işaret etti. Acar, şunları kaydetti:

    "Söz konusu kanun maddesinde belirtildiği üzere inşaat işyerlerinde çalışan işçilerin sigortalı işe girişlerinin çalışmaya başladıkları gün içinde saat 23.59'a kadar e-bildirge sistemiyle SGK'ya elektronik ortamda bildirilmesiyle mümkündür. Bu sebeple söz konusu işçiler eğer inşaatta çalışmaya kazanın olduğu gün başlamışlarsa bu şekilde bildirilmelerinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Bununla birlikte söz konusu yangınla ilgili SGK müfettişlerince yürütülen iş kazası soruşturmasında, işçilerin kaza gününden daha evvel çalışmaya başladıklarının tespit edilmesi halinde işçilerin sigorta işe giriş tarihleri tespit edilecek tarihe doğru geriye çekilecek ve işveren hakkında sigorta işe giriş bildirgesinin geç verilmesinden dolayı 5510 sayılı kanunun 102. maddesinin (a) fıkrası gereği sigortalı başına 2 asgari ücret idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, 5510 sayılı kanunun 23. maddesi gereği sigortalı çalıştırmaya başlandığının süresi içinde sigortalı işe giriş  bildirgesiyle kuruma bildirilmemesinin tespiti halinde bildirgenin sonradan verildiği tarihten önce meydana gelen iş kazası hali sonucu ilgililerin gelir ve ödenekleri SGK'ca ödenip ve SGK'ca yapılan ve ileride yapılması gerekli olan her türlü masrafların tutarı ile gelir bağlanırsa bu gelirin başladığı tarihteki peşin sermaye değeri tutarı işverenin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın işverene ayrıca ödettirilecektir."

    Esenyurt'taki iş kazasında vefat eden işçilerden 8'inin hak sahiplerine 5 yıl sigortalılık ve 900 gün prim günü şartı sağladığı için ölüm aylığı bağlanacağını belirten Acar, "Bekar olan 3 işçinin anne ve babasının muhtaçlık durumu tespit edilirse sadece iş kazasından dolayı ölüm geliri bağlanacaktır. Muhtaçlık sınırı asgari ücretin neti olan 635 liradır" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow