hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AİHM Komisyonu için yasal düzenleme yolda

    AİHM Komisyonu için yasal düzenleme yolda
    expand

    Türkiye uzun yargılamalar nedeniyle AİHM'e başvuranlarla masaya oturmaya hazırlanıyor. AİHM pilot uygulama için Ümmühan Kaplan'ın dosyasını gönderdi. Şimdi Kaplan ile masaya oturacak komisyon için yasal düzenleme yolda. Ancak o zamana dek hükümete bildirilmemiş tüm başvurular askıda kalacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'deki uzun yargılama süreçleri ve bu nedenle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yapılan başvurular her geçen gün artıyor. Sonunda Türkiye AİHM ile anlaştı. Mahkeme Türkiye'ye pilot uygulama için bir Ümmühan Kaplan'ın dosyasını gönderdi.

    "Pilot dava" seçilen dosya, Ümmühan Kaplan'a ait ve 35 yıldır devam eden bir kadastro davası. Kaplan "yargılamanın uzaması sebebiyle insan haklarının ihlal edildiği" gerekçesiyle AİHM'e dava açmıştı. Şimdi Kaplan ile Türkiye masaya oturacak.

    Komisyonda kimler olacak? 

    Oluşturulacak komisyon için yasal düzenleme yolda. Tasarı, ilk bakanlar kurulunda görüşülüp hızla yasalaştırılacak. Düzenleme komisyonun kimlerden oluşacağını ve nasıl çalışacağını içeriyor.
    Peki komisyonda kimler olacak?
    - Adalet Bakanlığı'ndan hakim kökenli uzmanlar
    - Maliye Bakanlığı'ndan uzmanlar
    - Hazine Müsteşarlığı'ndan uzmanlar
    - Komisyonun önünde 1 yıllık süre var

    Buna göre, komisyon Adalet Bakanlığı'ndan hakim kökenli uzmanlar ile Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı'ndan uzmanlardan oluşacak. Hukuki yönü ile Adalet Bakanlığı, ödenecek tazminat ile ilgili ise Maliye ve Hazine yetkilileri ilgilenecek. Komisyonun bir yıl içinde Ümmühan Kaplan ile uzlaşması hedefleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AİHM ile Türkiye anlaştı ama...

    Bu süre boyunca AİHM gündemindeki tam 2 bin 373 dava ile 22 Eylül 2012 tarihine kadar AİHM'e yapılacak başvurular da bekletilecek. Ancak hükümete daha önce bildirilmiş 330 başvuruda AİHM'in karar verme hakkı saklı tutuldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow