hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ankara-İstanbul hızlı treni 2013'te hazır

    Ankara-İstanbul hızlı treni 2013te hazır
    expand

    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım,Ankara-İstanbul YHT projesini 2013 yılında hizmete açacaklarını bildirdi. Yıldırım, "İnşallah 2013'te hattın tamamını açarak İstanbul'u Kocaeli'ne, Sakarya'ya, Ankara'ya, Konya'ya, Bursa'ya, Sivas'a bağlayacağız" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Köseköy-Gebze YHT Hattının temel atma töreninde konuşan Bakan Yıldırım, 56 kilometrelik Köseköy-Gebze kesiminin Ankara-İstanbul YHT Projesi içerisinde büyük bir bölüm olmadığına dikkati çekti. Yıldırım, "Burada örnek bir çalışma yaptık. AB ile Türkiye arasında tam üyelik öncesinde anlamlı bir işbirliğini gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar katılım öncesi AB'nin tek bir projede en büyük mali destek yaptığı bu projeye ayrı bir önem veriyoruz. Bizde bir söz vardır; 'bir damla çöle düşse çöl olur, göle düşse göl olur' diye. Büyük değil ama önemli bir anlam ifade ediyor. AB ile Türkiye'nin en somut, en gözle görünür işbirliğidir. Tren yollarının gelişmesi sadece Türkiye'nin değil, Kafkasya'nın,
    Orta Asya'nın değil Avrupa'nın bağlantılarının da güçlenmesi anlamına geliyor" diye konuştu.

    YHT projelerinin Avrupa ile Asya arasında Türkiye'nin "geçiş ülke" olma özelliğini daha da anlamlı hale getireceğini dile getiren Yıldırım, "Türkiye ile AB birleşmesi olmadan demiryollarıyla bu birleşmeyi sağlamış oluyoruz" ifadesini kullandı.

    Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün'ün, projede hat sayısının 3'e çıkarılması isteğini de değerlendiren Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hattın üçe çıkarılması ve diğer bağlantılarla güçlendirilmesi, bu sipariş hemen yerine getirilecektir. 9 yıldır demiryollarına yaptığımız yatırımları sizler biliyorsunuz. 50 yılda çivi çakılmayan demiryollarında, bugün
    her yıl başına 135 kilometre demiryolu yapıyoruz. Bu Cumhuriyet tarihinin bir rekorudur. Bize yakışan da budur. Demiryolu bir ülkenin bağımsızlık ve istikbalinin sembolüdür. Demiryoluna yatırım da bizim en büyük hedefimiz olmuştur."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AB'ye sonradan giren ülkelere göre Türkiye'nin ulaşım altyapısının daha gelişmiş olduğunu belirten Yıldırım, "Ülkemizin geleceği için biz bu yatırımlara hız kesmeden devam edeceğiz. Türkiye AB'ye yük olan bir ülke değil, AB'nin yükünü hafifletecek bir ülkedir. Dostlarımız hiç endişelenmesin. Türkiye bölgesinde istikrar unsuru olmuş bir ülkedir. Bugün Türkiye, kuzeyden güneye, doğudan batıya 15 bin kilometre bölünmüş yolla, yolları bölmüş hayatları ve ülkeyi birleştirmiştir" ifadesini kullandı.

    Köseköy-Gebze arasındaki hattın kapatılmasına mecbur kaldıklarını anlatan Yıldırım, projenin tamamlanmasıyla sorunların kökten çözüleceğini bildirdi.

    Yıldırım, "İnşallah 2013'te hattın tamamını açarak İstanbul'u Kocaeli'ne, Sakarya'ya, Ankara'ya, Konya'ya, Bursa'ya, Sivas'a, Anadolu'ya bağlayacağız" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow