hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Suriye'nin Dostları'' protestolara sahne oldu

    Suriyenin Dostları protestolara sahne oldu
    expand

    İstanbul, Suriye Halkının Dostları Grubu'nun İkinci Konferansı'na evsahipliği yaparken, konferansın yapıldığı İstanbul Kongre Merkezi'nin çevresinde de hareketli anlar yaşandı. Suriye yönetimi de toplantının ülkeyi zayıflatmak amacıyla yürütülen uluslararası komplonun bir parçası olduğunu öne sürdü.

    Polis güvenlik tedbirlerini en üst düzeyde tutmasına rağmen, Harbiye'de gösteriler yaşandı.

    İlk olarak Suriye Yönetimine destek veren ve Esad posterleri taşıyan bir grup protestoda bulundu.

    Protesto Polisin kontrolünde devam ederken, Esad zyanlıları Taksim yönünden aynı bölgeye gelen Esad Muhalifi gruplarla karşı karşıya geldi.

    İki grup arasında sözlü başlayan tartışmanın çatışmaya dönüşmesine polis engel oldu. Esad yanlısı gruba müdahale eden polis grubu bölgeden uzaklaştırdı.

    Esad Muhalifi gruplar da gösteri yaptı. Polis iki grup arasında tambon oluştur. Esad muhalifi gruplara bazı Türk Sivil Toplum örgütleri üyelerinin de destek verdikleri görüldü.

    Suriye Halkıyla Dayanışma Platformu da Harbiye Radyoevi'nde toplantıyı ve Clinton'ın Türkiye'ye gelişini protesto etti. Gruba polis müdale etti. Müdahale sırasında 1 kişinin de gazdan dolayı bayıldığı belirtildi.

    "Halkların Demokratik Kongresi" ve "NATO ve Füze Kalkanı Karşıtı Birlik" toplantıyı Taksim'de protesto etti.

    Emek Partisi, Halkevleri, İşçi Kardeşliği Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi de eylem için Galatasaray Lisesi önündeydi.

    Suriye de kınadı

    Bu arada, Suriye yönetimi de toplantının ülkeyi zayıflatmak amacıyla yürütülen uluslararası komplonun bir parçası olduğunu öne sürdü.

    Suriye yönetiminin yayın organı konumundaki El Baas gazetesinin birinci sayfasında yer alan baş yazıda konferans, "daha fazla Suriyelinin öldürülmesinin yollarını aramaya, toplumu ve devleti sabote etmeye ve Suriye'yi zayıflatma genel amacına doğru hareket etmeye yönelik bölgesel ve uluslararası bir çaba" olarak
    nitelendi.

    Suriye yönetimi, ülkede siyasi reform yapılması çağrılarıyla Mart 2011'de başlayan ayaklanmanın "yabancı bir komplo çerçevesinde hareket eden teröristlerce yapıldığı"nı savunuyor.

    BM'nin açıkladığı rakamlara göre Suriye'de Mart 2011'den beri meydana gelen olaylarda 9 binden fazla insan hayatını kaybetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow