hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Meclis müdahil olacak mı?

    Meclis müdahil olacak mı
    expand

    CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e, "İhtilal liderlerinin yargılanacağı davaya, TBMM Başkanlığı olarak müdahale talebinde bulunma yönünde bir çalışma var mı?" diye sordu. Çiçek ise katıldığı bir TV programında, "Yarını bekleyin" yanıtı verdi.

    Kart, Çiçek'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesine, 12 Eylül ihtilali sonucunda, TBMM'nin kapatıldığını, anayasal düzenin yok edildiğini ifade ederek, "İhtilalin öncelikli ve doğrundan muhatabının, TBMM olduğu açıktır. Böyle bir süreçte, TBMM Başkanlığı'nın olaya ve gelişmelere duyarsız kalması düşünülemez" dedi.

    İhtilal liderlerinin yargılanacağı davaya, TBMM Başkanlığı olarak müdahale talebinde bulunma yönünde bir çalışma olup olmadığını öğrenmek isteyen Kart, "Böyle bir çalışma yoksa, bunun anlam ve gerekçesi nedir?" sorusunu yöneltti.

    Çiçek: "Yarını bekleyin"

    Meclis Başkanı Cemil Çiçek ise, katıldığı bir televizyon programında iddianamenin ve sanık avukatlarının verdiği dilekçelerin incelendiğini söyledi. Meclis'in müdahil olup olmaması konusunda kararı Salı sabahı vereceklerini söyledi.

    Kuzu: "Öncelikle Demirel müdahil olmalı"

    TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, 12 Eylül davasına öncelikle, darbe döneminden önceki son Başbakan olan Süleyman Demirel'in müdahil olması gerektiğini, çünkü darbenin en başta kendisine karşı yapıldığını söyledi.

    Mecliste, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kuzu, 12 Eylül davasının özünün, kurulu demokratik düzene yönelik müdahaleyle ilgili olduğunu, bu nedenle davaya yalnızca birkaç generalin yargılanması olarak bakılmaması  gerektiğini ifade etti. Kuzu, burada topyekun bir etkilenmenin söz konusu olduğunu belirterek, "O dönemde görev alan herkes bu kapsamdadır. Kim, kimden hangi zararı gördüğü ile ilgili bir durum" dedi.

    Dönemin Genelkurmay Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in, davaya ilişkin 'kurucu iktidar olduğu' yönündeki savunmasının karşılığı bulunmadığını anlatan Kuzu, 'Kurucu iktidarım, yargılayamazsın...' ifadesinin mantığı olmadığını dile getirdi.

    Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 12 Eylül davasına ilişkin tavrını da eleştiren Kuzu, "Davaya öncelikli müdahil olması gereken Demirel'dir. Çünkü, darbe en başta ona karşı yapılmıştır. Davaya müdahillik konusunda asıl başı çekmesi gereken Demirel'dir" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow