hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Yargının güvencesi başbakan değil, hukuktur"

    Yargının güvencesi başbakan değil, hukuktur
    expand

    BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Danıştay binasının açılış törenindeki konuşmasına atıfta bulunarak, "Yargının güvencesi Başbakan ya da hükümet olamaz. Demokrasilerde yargının güvencesi hukuktur" dedi.

    BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın bugün Danıştay binasının açılış töreninde yaptığı konuşmayı sosyal paylaşım sitesi Twitter'den değerlendirdi.

    Daha önce, "Siyasetin yargıyı kuşatmasına izin vermeyeceğiz" diyen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtı olarak değerlendirilen konuşmayı takipçileri ile paylaşan Demirtaş şunları yazdı:

    "Başbakan, 'yargının siyasallaşmasına izin vermeyecek olan en başta bizleriz' demiş. İroniye bak. Buna göre siyaset, her halukarda yargının rotasını belirleyen asıl vesayet makamı olarak tanımlanıyor. Bu şekilde yargı üzerindeki etki gücünü tanımlıyor Erdoğan. Siyasallaşmasını engellemeye muktedir bir hukumet, zaten yargıyı siyasallaştırmış demektir. Yargının güvencesi Başbakan ya da hükümet olamaz."

    "Yargının güvencesi sadece hukuk olmalı"

    Yargının güvencesinin sadece ve sadece hukuk olması gerektiğini söyleyen Demirtaş şöyle devam etti:

    "Başbakanın güvence olduğu bir yargı yeterince siyasallaşmış bir yargıdır. Erdoğan Alevilerin, Kürtlerin, işçilerin, kadınların, gayrımüslimlerin hak talepleri söz konusu olunca da ayni şeyi söylüyor. 'Teminat benim' diyor. İşte zaten bu sorunların çözülmüyor olmasının nedenini de göstermiş oluyor. Problem zaten bizzat senin teminat olmandır. Demokrasilerde hak ve özgürlüklerin teminatı başbakanlar değil, hukuktur. Ama tabi demokrasilerde."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow