hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sağlıkta şiddete Meclis araştırması

    Sağlıkta şiddete Meclis araştırması
    expand

    TBMM Genel Kurulu'nda, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarıyla ilgili Meclis Araştırması açılması kabul edildi.

    Önerge sahibi olarak konuşan MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, "Eğer sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, münferit olay olsaydı, konuyu bugün burada görüşmezdik. Bir hastaneye gittiğimde, iş kazası nedeniyle gelen vatandaştan para istendi, kargaşa çıktı, dindirmeye çalıştım. Ama bir milletvekili gelip benim orada şov yaptığımı söyledi" dedi.

    CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Gaziantep'teki cinayetin "göstere göstere geldiğini" belirterek, "Kovboy filmlerindeki gibi ne olacağının önceden belli olduğunu söyledi.

    Özel, meslek örgütlerinin sorunu dile getirdiğini ancak Bakan'ın kendilerini dinlemediğini iddia ederek, "İngiltere'de sağlık çalışanı, bir kişi kendisine sesini yükselttiğinde tutanak tutuyor. Bizde karnına bıçağa yemeden, kafasına bir şey geçirmeden şiddet sayılmıyor. Eczacılar da her gün sistemden dolayı hastaların eleştirilerine muhatap oluyor" diye konuştu.

    CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, hekimlerin kolay yetişmediğini ifade ederek, Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında tam gün ve performansla sağlık hizmetinin niteliksizleştirildiğini, çalışanların huzurunun kalmadığını ileri sürdü. Hekimlerin büyük kısmının mutsuz ve umutsuz olduğunu savunan Yüceer, sorunlara dikkat çekmek için eylemler yaptıklarını kaydetti.

    CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir de şiddetin artmasının nedenlerinden birinin de ekonomik olduğunu belirterek, Gaziantep'te doktorun öldürülmesinde bunu en somut haliyle gördüklerini söyledi. Demir, "Koruma sayısına artırsanız, doktorların cebine tabanca da koysanız bu ekonomik ve Sağlıkta Dönüşüm Programı nedeniyle şiddeti önleyemezsiniz" görüşünü ifade etti.

    CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, eski dizilerde hızır gibi yetişen doktorların son dönemde yayınlanan dizilerde "üçkağıtçılık yapan kişiler" olarak gösterildiğini belirterek, dizilerde polislerin de doktorları emir eri gibi kullandığını söyledi. Aşırı hasta yükü ve hastayı muayene süresinin kısa olmasının hasta ile doktoru karşı karşıya bıraktığını anlatan Işık, "Kutsal mesleğimizi karalamaya kimsenin hakkı yok" dedi.

    Konuşmaların ardından sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarıyla ilgili Meclis Araştırması açılması kabul edildi. Komisyon 17 kişiden oluşacak, gerektiğinde Ankara dışında da çalışabilecek. Komisyonunun çalışma süresi 3 ay olacak.

    Başkanvekili Sadık Yakut, birleşime bir saat ara verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow