hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Taksim'de 1915 anması

    Taksimde 1915 anması
    expand

    "Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De" girişimi üyesi bir grup, 24 Nisan 1915 tarihinde meydana gelen olayları Taksim Meydanı'nda mum ve karanfillerle andı. Bu sırada meydana gelen Halkın Kurtuluş Partisi ve ülkücü bir grup yapılan anmayı protesto etti.

    24 Nisan 1915 yılında meydana gelen olaylarda hayatını kaybeden Ermenileri anmak isteyen "Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De' girişimi üyesi bir grup, Taksim Meydanı'nda oturma eylemi yaptı.

    Oturma eylemi nedeniyle polis eylemci grubun etrafını bariyerlerle çevirdi.

    "Bazı yaralar zamanla silinmez", "Bu acı hepimizin" yazılı pankart açan grup, yere kırmızı karanfil koyup, mum yaktı.

    Anma törenine öldürülen gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, BDP İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, gazeteci yazar Oral Çalışlar, Ufuk Uras, Hüseyin Hatemi, Hilal Kaplan ile çok sayıda kişi katıldı.

    1915 tarihini anımsatan saatle 19.15'te bir basın açıklaması okundu.

    Grup adına Zişan Tokaç'ın okuduğu açıklamada, "1915 yılının o gününde Anadolu'nun en eski halklarından Ermeniler apar topar evlerinden alınıp Çankırı ve Ayaş'a, dönüşü olmayan bir yola sürüldü. Mebusu, doktoru, çevirmeni, öğretmeni, gazetecisi, yazarı, sanatçısı bütün bu insanlar bir halkın sesiydi. Meşrutiyet sonrasının özgür ve eşit günlerine inanmıştı. Düşleri, dönüşsüz yollarda kendileriyle birlikte kayboldu gitti. Sesini yitiren bir toplumun başka neyi kalır ki geriye? Çoluk çocuk, genç yaşlı kafilelerle ermeni halkı Anadolu'nun dört bir bucağından çöllere sürüldü. Evin erkekleri öldürüldü. Kiliseler, okullar harabeye döndü. Mal mülk e değiştirdi. O korkunç soykırımın sonunda Ermenilerin varlığından geriye sadece yasaklı fısıltılar kaldı" denildi.

    Taksim Meydanı'nda düzenlenen anma töreni çeşitli gruplar tarafından da protesto edildi.

    Tören sırasında Halkın Kurtuluş Partisi üyesi bir grup iddiaların asılsız olduğunu belirterek oturma eylemi yapan gruba tepki gösterdi. Kendilerini milliyetçi olarak adlandıran bir grup ise tekbir getirerek, "Kahrolsun Ermeni diasporası" sloganları attı.

    Gruplar açıklamanın ardından olaysız dağıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow