hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kütahya 5,1'lik depremle sallandı

    Kütahya 5,1lik depremle sallandı
    expand

    Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde, 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Fuat Oktay, Kütahya'da meydana gelen depremde herhangi bir can ve mal kaybının olmadığının tespit edildiğini bildirdi.

    Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, saat 18.20'de merkez üssü ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıktaki Tokat köyü olan 5,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

    Derinliği 3,1 kilometre olan ve Kütahya genelinde hissedilen sarsıntı nedeniyle Hisarcık, Simav ve çevresindeki ilçelerde paniğe kapılan vatandaşlar, ev ve iş yerlerini terk ederek dışarı çıktı.

    Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Fuat Oktay, Kütahya'da meydana gelen depremde herhangi bir can ve mal kaybının olmadığının tespit edildiğini bildirdi.

    Oktay, yaptığı yazılı açıklamada, 10'u Eskişehir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, 10'u Afyon Birlik Müdürlüğü'nden 20 kişilik ekibin, tedbir amaçlı Kütahya'ya gönderildiğini belirtti.

    AFAD Başkanlığı'nın Ulusal Deprem Gözlem ağı verilerine göre, saat 18.20'de Kütahya'nın Simav ilçesinde büyüklüğü 5,4 olan bir deprem meydana geldiğini ifade eden Oktay, depremin Simav'a bağlı Söğütlü köyüne 2, Şenköy'e 4, Kapıkaya köyüne ise 5,5 kilometre mesafede olduğunu aktardı.

    Derinliği 10 kilometre olarak ölçülen depremden sonraki bir saat içinde büyüklükleri 2,7 ila 4,5 arasında değişen 14 artçı sarsıntı meydana geldiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Son bir haftalık deprem sayısı AFAD Başkanlığı Ulusal Deprem Gözlem Ağı
    verilerine göre 250 olarak ölçülmüştür. AFAD Başkanlığı'nın Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Gözlem Ağı'ndan depremle ilgili elde edilen veri ise Simav istasyonundan 242 gal olarak ölçülmüş olup, etkili deprem süresi 10 saniye olarak gerçekleşmiştir. Meydana gelen depremin bölgedeki küçük çaplı fay hatlarına bağlı olarak geliştiği belirlenmiş olup, AFAD Başkanlığı'nca bölgedeki deprem aktivitesi 7/24 sürekli izlenmektedir."

    Simav'da şiddetli hissedildi

    Simav Kaymakamı Yüksel Ünal da, yakınlarındaki Hisarcık ilçesine bağlı Tokat köyünde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "İlçemizde herhangi bir can kaybı olmadı ama bazı eski binalarda çatlaklar oluştu" dedi.

    Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saat 18.20'de 3,1 kilometre derinlikte kaydedilen 5,1 büyüklüğündeki depremin, Simav'da şiddetli hissedildiğini söyledi.

    Depremi hisseden vatandaşların panik halinde ev ve iş yerlerinden çıktığını, kimilerinin ise araçlarında beklemeyi tercih ettiğini belirten Ünal, "Hem jandarma hem de emniyetteki arkadaşlarla görüştüm. İlçemizde herhangi bir can kaybı olmadı ama eski binalarda bazı çatlaklar oluştu" dedi.

    Bu arada Simav'da, evlerine giremeyen vatandaşların çoğu parklar ve araçlarında bekliyor.

    Trafik kazası meydana geldi

    Simav'da deprem sırasında savrularak tarlaya devrilen kamyonette bulunan 3 kişi yaralandı. Alınan bilgiye göre, Hüseyin İşleyen (61) idaresindeki 43 KR 629 plakalı kamyonet, Simav-Emet karayolunun 1. kilometresinde tarlaya devrildi.

    Kazada yaralanan sürücü ile akrabaları Şahin Çakır (44) ve Münevver Çakır (17), 112 Acil Servis ekiplerince Doç. Dr. İsmail Karakuyu Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Şahin Çakır'ın hayati tehlikesi bulunduğu öğrenildi. Hafif yaralı sürücü İşleyen, gazetecilere yaptığı açıklamada, yolda ilerlerken aracın savrulmaya başladığını belirterek, "Bir anda neye uğradığımızı şaşırdık. Araç birden kendiliğinden sola doğru sürüklenmeye başladı. Kendimizi tarlada bulduk. Deprem olduğunu, bizi kurtaran vatandaşlardan öğrendik" dedi.

    Artçı sarsıntılar

    Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre, 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından, bölgede saat 18.25'te 4,2, 18.28'de 3,6, 18.40'ta 3,5 ve 3,8, 19.07'de 3,7 ve 19.16'da 4,4 büyüklüklerinde artçı sarsıntılar kaydedildi.

    Okullar tatil

    Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Hisarcık ile çevresindeki Simav ve Pazarlar ilçelerinde yarın eğitime ara verilecek.

    Merkez üssü Hisarcık'a bağlı Tokat köyü olan ve 18.20'de kaydedilen deprem, Simav ve Pazarlar ilçelerinde de hissedildi.

    Söz konusu ilçelerin kaymakamlıkları, deprem ve sonrasında oluşan artçı sarsıntıların psikolojik bakımdan vatandaşları olumsuz etkilemesi nedeniyle yarın ilk ve ortaöğretim okullarıyla yaygın eğitim kurumlarında eğitime ara verilmesini kararlaştırdı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow