hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Töre cinayetine müebbet hapis

    Töre cinayetine müebbet hapis
    expand

    Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, evli bir kadınla ilişkisi olduğunu düşündükleri kişiyi öldürmekten yargılanan 3 sanık, müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

    Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında, tutuklu yargılanan sanıklar Yılmaz Yıldız, Hasan Yıldız ve Musa Sin hazır bulundu.

    Cumhuriyet savcısı, hazırladığı mütalaasını okuduktan sonra mahkemeye sundu. Sanıkların maktul Mehmet Zeki Karaaslan'ı yöredeki töre kuralları gereği Eylül 2010 tarihinde öldürdükleri belirtilen mütalaada, şu ifadelere yer verildi:

    "Şüphelilerin Karaaslan'ı öldürme nedenleri, Yılmaz Yıldız'ın eşi Behiye Yıldız ile ilişki içinde olduğunu düşünmelerinden kaynaklanmaktadır. Yörede geçerli olan töre kurallarına göre 'bir bayanın eşini aldatması durumunda aldatan eş ve aldattığı üçüncü şahsın öldürülmesi' şeklinde olduğu bu nedenle Karaaslan'ı yörede bulunan töre kuralları gereği öldürdükleri anlaşılmaktadır."

    Mütalaada, sanıklardan Yılmaz Yıldız'ın, maktul Karaaslan'ı eşi Behiye Yıldız ile ilişkisi olduğu iddiasıyla amcası Hasan Yıldız ve eşinin kardeşi Musa Sin ile birlikte tasarlayarak öldürdükleri kaydedildi.

    Sanıklar, son savunmalarında atılı suçlamayı reddetti.

    Mahkeme heyeti, verdiği kısa bir aranın ardından sanıklar Yılmaz Yıldız, Hasan Yıldız ve Musa Sin'i TCK'nın 82/1. maddesinde yer alan "töre saikiyle tasarlayarak kasten adam öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, sanıkların yargılama sürecindeki davranışlarını dikkate alarak verilen hapis cezasını müebbet hapis cezasına indirdi.

    Mahkeme ayrıca sanıklardan Yılmaz Yıldız'ı "Ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan 1 yıl 3 ay, sanık Hasan Yıldız'ı da "Ruhsatsız uzun namlulu silah ve yasak nitelikte bıçak bulundurmak" suçundan 5 yıl hapis cezasıyla cezalandırdı.

    Kadın da 6 gün sonra öldürülmüştü

    Diyarbakır'da Mehmet Zeki Karaaslan'ın uzun namlulu silahla öldürülmesinden 6 gün sonra, ilişkisi olduğu iddia edilen sanıklardan Yılmaz Yıldız'ın eşi Behiye Yıldız da Bismil ilçesinde bir akaryakıt istasyonu yakınlarında bıçaklanarak öldürülmüş halde bulunmuştu.

    Yıldız'ın öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında kadının babası Mehmet Yıldız ile 13 yaşındaki kardeşi M.Y, tutuklanmıştı.

    Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir süre önce görülen davada, "töre saikiyle" maktul Behiye Yıldız'ı öldürdükleri gerekçesiyle baba Yıldız ve 13 yaşındaki kardeşi M.Y, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

    Mahkeme, baba Yıldız'a "olaydan sonraki davranışları ile yargılamayı yanlış yönlere sevk etme çabasını" gerekçe göstererek, indirim uygulamamıştı.

    Sanık M.Y'ye verilen ceza ise yaşının küçük olması nedeniyle 15 yıla indirilmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow