hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HES şantiyesindeki ölümde skandal

    HES şantiyesindeki ölümde skandal
    expand

    Giresun'un Dereli ilçesinde hidroelektrik santral inşaatında meydana gelen toprak kaymasında 4 işçinin ölümü, 1 işçinin de yaralanması olayıyla ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 2 kişi tutuklandı. Hayatını kaybeden 16 yaşındaki Eren Erdem'in sigortasının bulunmadığı ileri sürüldü.

    Giresun'un Dereli ilçesinde özel bir şirkete ait hidroelektrik santrali (HES) inşaatında 4 işçinin ölümü, 1 işçinin de yaralanmasıyla sonuçlanan heyelana ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan 2 şantiye şefi tutuklandı.

    Dereli Kaymakam Vekili Musa Evin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan şantiye şefleri Ayhan N. ve Çağlar B'nin, jandarmadaki sorgularının ardından sevk edildikleri adliyede, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandıklarını belirtti.

    Evin, şantiyedeki çalışmaların da durdurulduğunu kaydetti.

    Kızıltaş Köyü'nde özel bir şirkete ait HES inşaatında dün öğle saatlerinde toprak kayması meydana gelmişti.

    Göçük altında kalan işçilerden Mustafa Yiğit, Kenan Özdemir, Kerem Erdem ve Eren Erdem yaşamını yitirirken, Zafer Kırlak ise yaralı olarak kurtarılmıştı.

    Toprağa verildiler

    Bu arada heyelanda toprak altında kalan 4 işçi gözyaşları arasında toprağa verildi.

    İlçeye bağlı Kızıltaş Köyü'nde yapılan cenaze törenine Giresun Vali Vekili Ahmet Yılmaz, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, AK Partili milletvekilleri Mehmet Geldi ve Adem Tatlı, Jandarma Komutanı Albay İsmail Çetinbaş ile Dereli Belediye Başkanı Zeki Şenlikoğlu, ölenlerin yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

    Ölenlerin yakınları tabutlara sarılarak gözyaşı döktü, bazıları fenalık geçirdi. İl Müftüsü Necati Akkuş'un kıldırdığı cenaze namazından sonra Kenan Özdemir, Kerem Erdem ile Eren Erdem, Kızıltaş Köyü'nde toprağa verildi.

    İşçilerden Mustafa Yiğit de Aksu Köyü'nde öğle namazı sonrasında kılınan cenaze namazının ardından defnedildi.

    Sigortası yokmuş

    Bu arada, olayda can veren 16 yaşındaki Eren Erdem'in yaklaşık 6 aydır şantiyede çalıştığı ancak sigortasının bulunmadığı ileri sürüldü.

    Taksim'de protesto

    Öte yandan Taksim Meydanı'nda toplanan bir grup, Giresun'da hidroelektrik santrali (HES) inşaatında 4 işçinin hayatını kaybetmesi dolayısıyla protestoda bulundu.

    "İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenlerin Aileleri ve Yakınları" adlı grup üyeleri, pankart açarak, slogan attı.

    Grup adına yapılan açıklamada, dün Giresun'un Dereli ilçesinde HES inşaatında heyelan meydana gelmesi sonucu 4 işçinin hayatını kaybettiği hatırlatılarak, iş kazalarında ölenlerin sayısının her gün arttığı kaydedildi.

    Açıklamada, "yaşanan ölümlerin, HES inşaatlarını denetlemeyenlere, HES projelerine izin verenlere ders olması gerektiği" öne sürüldü.

    Gruba destek veren İstanbul Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Avukat Alp Tekin de Giresun'da devam eden 8 HES inşaatı için "yürütmeyi durdurma" davası açtıklarını belirterek, "4 dava lehimize neticelendi. Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak işçilerin hayatını kaybettiği inşaatla ilgili mahkeme olumsuz karar aldı. Eğer inşaat durdurulsaydı bu ölümler yaşanmayacaktı" diye konuştu.

    Gruptakiler, işçi ölümlerinin durdurulması için 20 Mayıs Pazar günü Taksim tramvay durağında bir saatlik "vicdan nöbeti" tutacaklarını belirterek, herkesi etkinliğe davet etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow