hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dördüncü yargı paketi taslağı hazır

    Dördüncü yargı paketi taslağı hazır
    expand

    Dördüncü yargı paketi taslağı hazır. İlk bakanlar kurulunda ele alınacak. Pakete son şekli kurulda verilecek.

    Dördüncü yargı paketi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ni içtihatları doğrultusunda hazırlandı.
     
    Açılan davalarda alınan mahkumiyet kararlarının giderilmesi en azından en aza indirilmesi hedefleniyor.

    Bu amaçla da ifade ve düşünce özgürlüğünün önündeki engellerin azaltılmasına yönelik başlıklar var pakette. Uzun tutukluluk süreleri de bu başlıklar altında. Sorun doğrudan bir düzenleme yerine daha hızlı ve etkin bir yargı sisteminin oluşturulmasıyla giderilmeye çalışılacak.

    Kamu personelinin yargılaması ile ilgili düzenlemelerin de yer alması bekleniyor. İşkence gibi suçlarda zaman aşımı uygulaması kaldırılacak. Yine kamu çalışanlarının soruşturulmasında izin kriteri yeniden düzenlenecek.

    Adam öldürme, kasten yaralama gibi suçlarda memurun üstünden soruşturma izni istenmesinden vazgeçilecek. Doğrudan soruşturma imkanı tanınacak.

    Yargıçların terfi sisteminde de yeniden düzenlemeye gidilecek. O alanda da aihm kriterleri getirilecek. Sanık haklarının güçlendirilmesi de pakette yer alıyor. Bu amaçla avukatlara da savunma amacıyla ek imkanlar tanınacak.

    Paketin görüşüleceği bakanlar kurulunda yeni yargı strateji planı da masada olacak. Mevcut planın hayata geçirilmesinde, yüzde 70 oranında ilerleme sağlandı. Bu nedenle de yeni strateji için harekete geçildi.

    Strateji bakanlar kurulundan onay alırsa kamuoyuna açıklanacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow