hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cezaevindeki isyan yine yangın çıkarttı

    Cezaevindeki isyan yine yangın çıkarttı
    expand

    13 mahkumun hayatını kaybettiği Şanlıurfa Cezaevi'nde çocuk koğuşunda kalan mahkumlar yatakları ateşe verdi. Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, yangının kontrol altına alındığını belirterek, yaralanan ve dumandan etkilenen polis, asker, infaz koruma memuru, mahkum sayısının 42 olduğunu bildirdi.

    Önceki gün çıkan yangında 13 kişinin öldüğü, 5 kişinin yaralandığı Şanlıurfa Cezaevi'nde, saat 18.00 sıralarında yeniden yangın çıktı.

    Saat 18.00 sıralarında cezaevinin arka kısmındaki koğuşlardan dumanlar yükselmeye başladı.

    Yükselen dumanlara cezaevi personeli ile askerler müdahale ederken, itfaiye ekiplerinden de yardım istendi.

    İhbarın ardından cezaevine çok sayıda itfaiye ekibi ile ambulans sevk edildi. Peş peşe içeriye giren itfaiye erleri yangına müdahale ederken, içeride bulunan askerlerin de gaz maskeleri takarak yangının çıktığı koğuşlara ilerledikleri görüldü.

    Öte yandan, yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı cezaevine takviye ekipler sevk edilirken, iş makineleri de içeri alındı.

    Güvenlik güçleri anons yaptı

    Bu arada içerdeki güvenlik görevlilerinin de tutukluların koğuşlarına dönmeleri ve taşkınlık çıkarmamaları yönünde anonsla sık sık uyardığı duyuldu.

    Balıklıgöl Devlet Hastenesi ve Harran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine'ne biri ağır, 7 kişi kaldırıldı.

    Validen açıklama

    Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, cezaevindeki yangına ilişkin, "Şu anda her şey kontrol altında, her şeyi takip ediyoruz" dedi. Güvenç, can kaybının olmadığını açıkladı.

    Güvenç, cezaevinde incelemelerde bulunduktan sonra dışarı çıkıp açıklamalarda bulundu. Tutuklu ve hükümlülerin yakınlarına olumsuz bir durumun olmadığını, her şeyin kontrol altında olduğunu vurgulayan Güvenç, endişelenecek bir durum olmadığını söyledi.

    Güvenlik güçlerine gerekli ikazların yapıldığını aktaran Güvenç, herhangi bir müdahale, kötü muamele ve biber gazı olmayacağını ifade etti. Cezaevi önünde toplanan vatandaşlara dağılmaları yönünde uyarıda bulunan Güvenç, şöyle devam etti:

    "Lütfen bize yardımcı olun. Mahkumlarımızdan kaçmak isteyen olmadı, sadece içerideki dumandan etkilenen bir grup mahkumu dışarı aldık, konu bu. Rica ediyorum, lütfen dağılalım, bu ülke, bu memleket hepimizin şu anda mahkumların sağlık durumu iyi. Çocuk koğuşunda yangın çıkarıldı, yangının etkisiyle koğuşlar etkilendi, etkilenen mahkumları da sağlıkları için bahçeye tahliye ettik. Yeter ki sakin olun, kenara çekilin. Şu anda her şey kontrol altına alındı ve takip ediyoruz."

    Güvenç, yangının ardından hastaneye kaldırılanlardan 14 kişinin taburcu edildiğini bildirdi..

    "Çatışma yok"

    Celalettin Güvenç, sorular üzerine cezaevinin içerisinde silah sesi ve çatışma olmadığını vurguladı.

    İçeride durumun sakin olduğunu, yangının da kontrol altına alındığını anlatan Güvenç, "Tekrar tekrar söylüyorum içerde yangın yok, çatışma yok, her şeyi takip ediyoruz, bir şey yok, her şey kontrol altında. Lütfen... Gurbette olan, dışarda olan var, her şey kontrol altında. Bakın milletvekillerini, Baro Başkanı'nı içeri alıp gezdiriyorum" diye konuştu.

    Vali Güvenç, çıkan olaylarda ölü veya yaralı olup olmadığı yönündeki soruya, "14 kişiyi hastaneye sevk ettik, 1 kişi yoğun bakımda, onun dışında hepsinin sağlık durumları çok iyi, takiplerini yapıyoruz" diye cevapladı.

    Yaralı ve dumandan etkilenenler 42 kişi

    CNN TÜRK'te "Tarafsız Bölge" programına bağlanarak olaylarla ilgili soruları cevaplandıran Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bugün çıkan yangında, yaralanan ve dumandan etkilenen polis, asker, infaz koruma memuru, mahkum ve tutuklu sayısının 42 olduğunu bildirdi.

    Yüzlerce kişi akın etti

    Yangını gören yüzlerce kişi de bir anda cazaevi önüne akın etti. Cezaevi önünde toplanan meraklı kalabalık, olay yerine zırhlı araçlarıyla gelen polisler tarafından uzaklaştırılmaya çalışıldı.

    Polis ekiplerinin cezaevinin ön ve arka tarafında yoğun önlem aldığı görülürken, bazı koğuşlarda duvarların yıkılması nedeniyle olası firarların da böylelikle önlenmeye çalışıldığı ileri sürüldü.

    Bu sırada polis ekipleri megafonlar ile meraklı kalabalığa sık sık itfaiye ve ambulanslara yol vermeleri konusunda uyarı anonsları yaptı.

    CHP'li vekil olayı anlattı

    Yangının başlamasından birkaç dakika sonra dışarı çıkan CHP'li Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker gazetecilere konuştu.

    CHP'li vekiller, yangının Çocuk Koğuşu'nda çıktığının kendilerine iletildiğini belirterek, görevlilerin müdahale etmesiyle kendilerinin dışarı çıktığını kaydetti.

    Polis gaz bombası kullandı

    Öte yandan yoğun kalabalığın toplanmasının ardından araçların girişinin engellendiği cezaevi önündeki kalabalık polis tarafından cop, basınçlı su ve gaz bombalı müdahalesiyle dağıtıldı.

    Saat 23.00 sıralarında cezaevine 300 metre uzaklıktaki ara sokakta toplanan 40 kişilik bir grup, sokağın başında güvenlik önlemi alan polislere taş atmaya başladı.

    Polisin biber gazıyla karşılık verdiği grup ara sokaklara dağılıp, karanlıktan faydalanarak kaçtı. Kısa süreli gerginliğin ardından ara sokaklara dağılan polis, gerginliğe yol açan gruba ulaşamadı. Polis, yaşanan kısa süreli gerginlik sonrası bölgede güvenlik önlemlerini artırdı.

    Bu arada Şanlıurfa'ya çevre illerden takviye polisler gönderildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow