hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya'da yalan haber deneyi yapıldı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Almanya'da seçim dönemi yaklaşmak üzereyken Hohenheim Üniversitesi tarafından bir 'yalan haber' deneyi yapıldı. Yalan haber eğilimi sorununa dikkat çekmek için yapılan deneyin sonuçları dikkat çekici çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya'da aşırı sağ son dönemde yüklelişte. Seçim döneminin yaklaştığı ülkede yalan haber eğilimi de son derece yüksek.

    Stuttgart'ta bulunan Hohenheim Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen deneyde sahte haber bloğu oluşturuldu. Bloğa Nazi dönemi propaganda gazetesi 'Der Volksbeobachter yani 'Halkın Gözü' adı verilirken logosunda ise kartal kanatları kullanıldı.

    Söz konusu deney için 4 tane de sahte Facebook hesabı açıldı. İlk iki hafta gerçek haberler paylaşıldı. Haberlerde aşırı sağ kesimi cezbedecek içerikler bulunuyordu. Almanya'nın göçmen politikasıyla ilgili olumsuz haberlere ve mültecilerin işledikleri suçlara odaklanıldı.

    Sahte hesaplarda göçmenleri hedef gösteren yalan haberler paylaşıldı. Örnek olarak "Sığınmacılar Belediye Meclisi'nin parasıyla fuhuş yapıyor" diye bir haber 4 günde 150 kez paylaşıldı ve 11 bin kişi tarafından okundu. Haberde 'Bad Eulen' diye bir yerden bahsedildi ancak öyle bir yer yoktu. Ancak çok az sayıda kullanıcı bunu fark etti. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya'da 24 Eylül'de yapılacak genel seçim öncesi sosyal medya manipülasyonu endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Facebook da yalan haberle mücadele için Alman veri doğrulama kuruluşu 'Corrective' ile çalışıyor. Almanya geçtiğimiz aylarda yalan haberleri kaldırmaya sosyal ağlara 50 milyon euro'ya kadar para cezası öngören yasayı onaylamıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow