hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çukurova Üniversitesi rektörü serbest bırakıldı

    Çukurova Üniversitesi rektörü serbest bırakıldı
    expand

    Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 17 kişiden ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu'nun da aralarında bulunduğu 16 kişi serbest bırakıldı. Üniversitenin Yapı İşleri Daire Başkanı Nüvit Günay tutuklandı.

    CMK 250. maddeyle yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nce, ÇÜ'de yapılan ihalelerle ilgili olarak "haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, edimin ifasına fesat karıştırmak, resmi belgede sahtecilik, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, rüşvet, tehdit, görevi kötüye kullanmak" suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince adliyeye sevk edilen ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu ile birlikte toplam 17 kişinin Cumhuriyet Savcılığı'nca ifadeleri alındı.

    İfadeleri alınan 17 kişiden 11'i savcılıkça serbest bırakılırken, Rektör Prof. Dr. Akınoğlu ile birlikte 6 kişi tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

    Nöbetçi mahkemede ifadeleri alınan Rektör Prof. Dr. Akınoğlu, Remzi Çalışır, Hasan Akan, Özkan Güvercin ve geçmiş dönemlerde ÇÜ'de müteahhitlik işleri yapan Cumali Kurtar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, ÇÜ'nün Yapı İşleri Daire Başkanı Nüvit Günay tutuklandı.

    Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü, rektörlük idari binası ve Prof. Dr. Alper Akınoğlu'nun ikametinde 15 haziran tarihinde operasyon düzenlenmiş, yaklaşık 11 saatlik arama sonucu aralarında üniversite personeli ve müteahhitlerin de bulunduğu 16 kişi gözaltına alınmıştı. Rektör Akınoğlu hakkında ise gözaltı kararı bulunmadığı bildirilmişti.

    Yaşadıklarını ağlayarak anlattı

    Rektör Akınoğlu, şunları söyledi:

    "Bürokratlarımız ve benim hakkımda gözaltı kararı çıkmış. Benim gözaltım kısa sürdü, diğer arkadaşlar 3 gün süreyle gözaltında kaldılar. Savcılıkta bize sorulan sorulara yanıtlar verdik. Bu soruların içinde üniversitede hiç yapılmayan 2 ihaleden bahsedildi. Bunlardan biri hiç yapılmayan, sadece düşünce düzeyinde olan doğalgaz ihalesi. Birisi de Teknokent'in ikinci binasıyla ilgi. Bunları hayretle karşıladım. Bunları izah ettik. İlgisiz kişilerin gözaltına alındığını söyledik. Bir de daha önce Danıştay tarafından 'men-i muhakeme' kararı verilen konular önümüze getirildi. Sonuç olarak özel yetkili savcının bakıyor olması, organize bir suç örgütü nedeniyle oluyor. Suç örgütü kurarsanız, ben de lideri olursam, o zaman özel yetkili savcı bakıyor. Tabii, daha sonra bu iddia düştü. Tek bir arkadaşımız tutuklandı. Bu karara da itiraz ediliyor."

    Konuşurken sesi kısılan ve gözleri yaşarak Rektör Akınoğlu, sesi titreyerek, "Ama herkes şundan emin olsun ki, burada hiçbir şey olmadı. Bu yapılanlar yazıktır, bürokratlara ve bize karşı. Ben ne diyeyim ki? Yani çok iyi hizmet eden arkadaşlar alındı. Ben fazla birşey söylemek istemiyorum" dedi.

    "Tuvalet için izin istedim"


    Polislerin koluna girmesiyle ilgili de değerlendirme yapan Rektör Akınoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Hangi polis gelirse gelsin, kimliğine bile bakmadan, arama kararına bakmadan evimi açtım. Yine buraya hangisi gelirse, ne söylüyorsa yaptım. 'Tuvalete gidebilir miyim?' diye izin istedim. Dediklerini yaptım. Ama basını gördüklerinde özellikle koluma girerek götürmeleri gerektiğini söylediler. Bazı polis arkadaşlar da özür dilediler, böyle yapılması gerektiğini söylediler. Bu bir imaj yaratmaktır. Karga tulumba götürülüyor izlenimi vermektir. Ben polis arkadaşlara birşey demiyorum. Onlara bu talimatı verenler, demokratik bir ülkede polisin ve savcının her dediğini uygulayan birine karşı, bana göre gayri insanidir. Basına bu şekilde fotoğraf verilmek istenmiş oluyor. Bunları doğru bulmadığımı söylemek isterim. Basında görüyorduk, ben de buna muhatap oldum. Ne diyebilirim ki? Söyleyecek birşeyim yok."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow