hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eğitim-Sen'e polis baskını

    Eğitim-Sene polis baskını
    expand

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen KCK soruşturması kapsamında KESK'e bağlı 11 sendikada görevli 71 sendikacı için gözaltı kararı verildi. 16 ayrı ile yayılan operasyonda, aralarında KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de bulunduğu sendikacılar evlerinden ve işyerlerinden gözaltına alındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arama ve gözaltı kararı, ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verildi.

    Kararda, KESK'e bağlı sendikalarda Demokratik Emek Platformu ve Demokratik Emekçi Kadınlar Birliği adlı oluşumların yasadışı olduğu ve KCK'ya bağlı olduğu öne sürüldü.

    KESK Genel Başkanı Lami Özgen Diyarbakır'da gözaltına alındı. Ankara terörle mücadele şubesi ekipleri,Özgen'in KESK Genel Merkezi'ndeki odasında arama yaptı ve bilgisayar belleğini kopyaladı.

    KESK Başkanı Lami Özgen ve Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek'in de aralarında bulunduğu bazı isimler Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde gözaltına alındı.

    KESK'ten yapılan açıklamada, "bu, muhalefete gözdağı operasyonudur" denildi.

    Yapılan yazılı açıklama şöyle:

    "Ankara'da KESK Genel Merkezi ile KESK'e bağlı Eğitim-Sen, SES, ESM, Tüm Bel-Sen, Haber-Sen ve Tarım Orkam-Sen'in genel merkezlerine, kimi şubelerine ve kamu emekçilerinin evlerine günün ilk ışıklarıyla birlikte baskınlar düzenledi. KESK Genel Başkanı ile birlikte 33'ü Ankara'dan, 25'i ise Diyarbakır, İstanbul, Ağrı, Bitlis, Siirt, Adana, Eskişehir olmak üzere 58 kişi gözaltına alınmıştır. Yapılan bu baskıyı protesto etmek için bugün saat 17:00 de Kızılay YKM önünde toplanarak Başbakanlığa yürüyoruz. Tüm şubelerimizin katılım için duyarlılık göstermelerini bekleriz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KESK Hakkari Şubesi'nde arama

    Emniyet ekipleri Hakkari'de KESK Şubeler Platformunda aramalar yaptı. KESK'e bağlı DİVES Genel Başkanı Lokman Özdemir ile Yapı-Yol Sen Hakkari Temsilcisi İlhan Akbaş'ın evi de arama yapılan yerler arasında.

    Eskişehir

    Eğitim-Sen Eskişehir Şubesi'nde Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri arama yaptı. Sabah saat 06.00 sıralarında Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı'nın oturduğu Yenikent Mahallesi'ndeki evinde arama yaptı. 5 katlı apartmanın en üst katında arama yapan polisler bilgisayarlar ile bazı dokümanlara el koydu. Yaklaşık 2 saat süren aramanın ardından Ali Paşa Şanlı ekip otosuna bindirildi  Şanlı, gazetecilere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın isteği doğrultusunda aramaların yapıldığını söyledi. Terörle Mücadele Şubesi ekipleri Ali Paşa Şanlı ile birlikte İstiklal Mahallesi'ndeki Verem Savaş İş Merkezi'nde bulunan Eğitim-Sen Şube binasına geldi. Polisler burada arama çalışması başlattı. Yetkililer herhangi bir gözaltının olmadığını, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla şube başkanı Ali Paşa Şanlı'nın evinde ve şube binasında arama yaptıklarını söyledi. Eğitim-Sen Şube Sekreteri Faik Alkay yapılan aramaların kendilerine yönelik bir baskı ve sindirme amacını taşıdığını öne sürdü. Alkay, Eğitim-Sen'e yönelik aramaların Türkiye'nin çeşitli illerinde de yapıldığını kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Siirt'te 1 gözaltı

      Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin talimatıyla KCK soruşturması kapsamında Siirt'te İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Eğitim-Sen şubelerinde arama yapıldı.

    Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik soruşturma kapsamında Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin talimatıyla Siirt Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, İnsan Hakları Derneği ile Eğitim-Sen şubelerinde arama yapıldı.

    Eğitim-Sen üyesi Ş.K'nın gözaltına alındığı operasyonda, İHD ve Eğitim-Sen şubelerindeki bazı doküman ve belgelere el konuldu.

    Mersin

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KESK'e bağlı Eğitim-Sen Mersin Şubesi polis tarafından basıldı.

    Alınan bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında KESK'e bağlı Eğitim-Sen Şube binasına gelen polis ekipleri, sendikanın bazı şube yöneticilerinin dışındakileri binadan çıkararak arama başlattı.

    Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin de Çankaya Mahallesi'ndeki bina çevresinde görev aldığı arama sırasında, sendika üyeleri ise civarda beklemeye başladı.

    Sendika yöneticileri, yaptıkları basın açıklamasında, aramanın siyasi tercihlerden kaynaklandığını öne sürerek, çalışmayı protesto etti.

    Bu arada Mersin'de yaşayan KESK Genel Meclis Üyesi Sinan M'nin evinde de arama yapıldığı, polisin bazı evraklara el koyduğu kaydedildi.


    KESK Genel Merkezi ve birçok adreste arama

    Polis ekiplerinin,  KESK ve Eğitim-Sen genel merkezleri başta olmak üzere Hakkari, Eskişehir, Adana, Aydın, İzmir ve Adana'da bazı adreslerde arama yaptığı öğrenildi.

    KESK Genel Merkezi'ndeki arama tamamlandı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen KCK Soruşturması kapsamında, KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in genel merkezdeki odasında yapılan arama tamamlandı.

    Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler genel merkezden ayrıldı.

    Hasip Kaplan'dan açıklama

    KESK Genel Merkezi'ne gelerek yetkililerle görüşen BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, çıkışta gazetecilere açıklama yaptı.

    Mahkeme kararını basın mensuplarına gösteren Kaplan, "Bu mahkeme kararına bakınca şunu anladık ki hükümete ve özel yetkili mahkemelere göre bu ülkede Kürt olmak suç. Eğitimden sağlığa her alandaki sendika ve konfederasyonların en temel hak ve hürriyetlerine darbe dönemlerinde dahi böyle bir saldırı olmamıştır" diye konuştu.

    Başbakanlığa yürüdüler

    Bu arada Ankara'da KESK öncülüğünde toplanan bir grup, terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan sendikacıların serbest bırakılmasını istedi.

    KESK öncülüğünde Kızılay'da toplanan bazı siyasi parti ve sendikaların üyeleri, açtıkları pankartlarla KESK Genel Başkanı Özgen'in de aralarında bulunduğu sendikacıların gözaltına alınmasını protesto etti.

    BDP milletvekillerinin de destek verdiği eylemciler, alkışlar ve sloganlar eşliğinde Misak-ı Milli Caddesi'nden Başbakanlık binasına yürüdü. KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, gruptakiler adına yaptığı açıklamada, soruşturma kapsamında 58 sendika üye ve yöneticisinin gözaltına alındığını, 14 üye ve yöneticinin ise evinde arama yapıldığını söyledi.

    Gözaltıların, sendikanın yürüttüğü kararlı mücadeleden duyulan rahatsızlığı gösterdiğini savunan Tombul, "KESK'e yönelik bu gözaltı ve tutuklama furyasının tek amacı haklı mücadelemizi yıpratmak ve kamuoyunun kafasında soru işaretleri oluşturmaktır. Bizleri ve mücadelemizi bu tür yasaklarla, göz altılarla sindireceklerini sananlar büyük bir yanılgı içindeler" diye konuştu.

    Tombul, tutuklu sendikacıların serbest bırakılmasını istedi. Gruptakiler, açıklamanın ardından dağıldı.

    İstanbul'da da protesto vardı

    KCK'ya yönelik soruşturma kapsamında, aralarında KESK Genel Başkan Lami Özgen'in de bulunduğu bazı sendikacıların gözaltına alınması, Beyoğlu'nda düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.

    KESK öncülüğünde Tünel Meydanı'nda toplanan grup, "Hiçbir baskı ve operasyon emekçilerin sesi KESK'i yıldıramayacak" pankartı açarak, çeşitli sloganlar eşliğinde Taksim Meydanı'na kadar yürüdü.

    Zaman zaman Kürtçe sloganlar da atan grup, Taksim Meydanı'nda bir süre oturma eylemi yaptı.

    Yürüyüşe ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Demir, sanatçı Ferhat Tunç ile bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri de destek verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow