hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kentsel dönüşümde kuvvete başvurulacak

    Kentsel dönüşümde kuvvete başvurulacak
    expand

    Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ev sahiplerinin binalarını yıktırmak istememeleri durumunda devreye gireceklerini belirterek, "Kolluk kuvvetleri ile boşaltıp, binayı yıkacağız. Sonra istediklerini yapabilirler" dedi.

    Bayraktar, ayrıca afet riski altındaki alanların dönüşümünü, Türkiye'nin 700 noktasında Başbakan'ın da katıldığı bir törenle aynı anda başlatmak istediklerini söyledi.

    Bir televizyon programına konuk olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, afet riski altındaki alanların dönüşümünü, Başbakan'ın gün, tarih vermesi durumunda Türkiye'nin 700 noktasında aynı anda törenle başlatmak istediklerini söyledi.

    Gerçekleşecek dönüşümde sadece şahıs binalarının yıkılmayacağını ifade eden Bayraktar, "Çok sayıda kamu binası var. Askeri lojmanlar, okullar ve kamu binaları hatta bizim Bakanlığımızın binası da var. En acil, en kolay ve en rahat yerden başlayacağız. Vatandaş sitemizi dönüştürün derse, oradan başlayacağız" dedi. İstanbul belediyelerinden taleplerin geldiğini kaydeden Bakan Bayraktar, Esenler, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa Belediyesi'nden talep var. İzmir'de de çalışmalara başlayacağız" şeklinde konuştu.

    "Kolluk kuvvetleriyle boşaltacağız"

    Yapılan inceleme sonucunda riskli olduğu tespit edilen ve yıkılması gereken binalarda oturanlara, gelir durumuna göre kira yardımı yapılacağını ve konut verilebileceğini belirten Bayraktar, ev sahiplerinin binalarını yıktırmak istememeleri durumunda ise devreye gireceklerini belirterek şunları kaydetti:

    "Kolluk kuvvetleri ile boşaltıp, binayı yıkacağız. Sonra istediklerini yapabilirler. SPK uzmanlarına değerleme yaptırıp, 2/3 hak sahibine diğer hisseleri alın diyeceğiz. Almazlarsa da belediye veya hazineye devredip, tasarruf hakkı arsa sahibine ait diyeceğiz. Kentsel dönüşüm için 20 senelik projeksiyonumuz var. Bunu, şehirleri düzelterek yapmak zorundayız. Tüm Türkiye'yi salaş, depreme dayanıksız, riskli binalardan kurtarmalıyız. Mal emniyeti anasaya güvenliği altındadır. Ancak can güvenliği daha önemlidir. Bu yasa ile hem şehirlerimizi düzeltmek hem de inşaat teknolojisini düzeltmek istiyoruz. Aktörlerden bu işe talip olmalarını istiyoruz. Siyaset üstü bilimsel ve insancıl bir anlayışla bunu yapmak zorundayız. Sosyologlar, mühendisler, özel sektör, STK'lar. Herkesin desteğine ihtiyacımız var."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow