hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ÖSYM'den "hesaplama yöntemi" açıklaması

    ÖSYMden hesaplama yöntemi açıklaması
    expand

    ÖSYM, YÖK'ün 30 Kasım-1 Aralık 2011 tarihli kararı ile yayımı uygun bulunan "2012-Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu"nun ilk halindeki hesaplama yönteminin uygulanmasına karar verdiğini bildirdi.

    ÖSYM, YÖK'ün 30 Kasım-1 Aralık 2011 tarihli kararı ile yayımı uygun bulunan "2012-ÖSYS Kılavuzu"nun ilk halindeki hesaplama yönteminin uygulanmasına karar verildiğini bildirdi. Buna göre, üniversiteye yerleştirmede puan hesaplanırken Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) yerine adayların Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) esas alınacak.

    ÖSYM'nin yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzunun yayımlanması ve yerleştirme puanlarının hesaplanmasına ilişkin yaptığı açıklamada, YÖK tarafından; Danıştay 8. Dairesi'nin kararı ışığında ÖSYM Başkanlığınca, 2012 yılı için yükseköğretime yerleştirme puanları hesaplanırken Yükseköğretim Kurulu'nun 30 Kasım-1 Aralık 2011 tarihli kararıyla yayımı uygun bulunan "2012-Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu"na göre işlem tesisi suretiyle uygulanmasına karar verildiği bildirildi.

    Açıklamaya göre, bu karar gereğince 16 Temmuz 2012 tarihinde ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan 2012-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yeniden düzenlenerek en kısa sürede adayların ve kamuoyunun bilgisine sunulacak. Adayların bu kılavuzu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM'den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekiyor. YÖK tarafından verilen bu karar doğrultusunda adayların yerleştirme puanlarının hesaplanması işlemlerine başlandı.

    Kara göre, "2012-ÖSYS Kılavuzu"nun ilk halindeki hesaplama yöntemi uygulanacak. Adayların üniversiteye yerleştirme puanı hesaplanırken Ortaöğretim Başarı Puanı yerine Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı esas alınacak.

    Danıştay'ın kararı

    Danıştay 8. Dairesi, 12. sınıf öğrencilerinin kılavuzun ortaöğretim başarı puanını düzenleyen bölümünün yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı davayı, "2012 ÖSYS Kılavuzu'nun revize edilmiş halinin dava konusu edilen 'Ortaöğretim Başarı Puanı' başlıklı 6. kısmının 2012 yılı yükseköğretim yerleştirme işlemleri için uygulanma kabiliyetini yitirdiği" gerekçesiyle reddetmişti.

    Daire kararında, "2547 sayılı Kanun'un 12 Temmuz 2012'de yürürlüğe giren geçici 62. maddesi ve madde gerekçesinden anlaşıldığı üzere, Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplama yönteminin, 2012 yılı içinde yapılacak yükseköğretim yerleştirme işlemlerinde uygulanmayacağı, 2012 yılı yerleştirme işlemlerinde Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 30 Kasım ve 1 Aralık 2011 tarihli kararıyla yayıma uygun bulunan 2012 ÖSYS Kılavuzu'nun ilk halinde öngörülen hesaplama yönteminin uygulanacağı" vurgulanmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow