hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adalet Bakanı: "Cezaevlerinde ayrım yok"

    Adalet Bakanı: Cezaevlerinde ayrım yok
    expand

    Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin mevzuat hükümlerinin, ayırım yapılmaksızın ve hiç kimseye ayrıcalık tanınmaksızın uygulandığını ifade etti.

    Ergin, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer'in yazılı soru önergesini yanıtladı.

    Ergin, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin mevzuat hükümlerinin, tüm ceza infaz kurumlarında, hükümlülerin ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, doğum, felsefi inanç, milli veya sosyal köken ve siyasi veya diğer fikir yahut düşünceleri ile ekonomik güçleri ve diğer toplumsal konumları yönünden ayırım yapılmaksızın ve hiç kimseye ayrıcalık tanınmaksızın uygulandığını kaydetti.

    Hükümlü ve tutukluların, kurum idaresinin disiplin cezaları ve diğer kurum uygulamalarına karşı infaz hakimliği nezdinde şikayet hakkı; infaz hakimliği kararına karşı da ağır ceza mahkemesi nezdinde itiraz hakkı bulunduğunu anımsatan Ergin, "Bu şekilde hem hızlı bir denetim sağlanmakta hem de kararlar yargı denetimine tabi kılınmaktadır" dedi.

    Ceza infaz kurumlarının gerek uluslararası gerekse ulusal kurum ve kuruluşlar tarafından denetime tabi tutulduğunu hatırlatan Ergin, şunları kaydetti:

    "Ceza infaz kurumlarının uluslararası denetimi, taraf olduğumuz sözleşmeler gereğince yetkisi tanınan Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi'nin ilgili organlarına verilmiştir. Bunun dışında, ceza infaz kurumlarımız diğer üye
    devletlerin ceza infaz kurumları gibi zaman zaman Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi ve Birleşmiş Milletler İşkenceyi Önleme Komitesi tarafından da denetlenmektedir. Ceza infaz kurumlarımızla ilgili olarak birçok ülke ile işbirliğimiz bulunmakta olup, bu işbirlikleri çerçevesinde, bu ülkelerden gelen birçok heyet zaman zaman incelemelerde bulunmak amacıyla ceza infaz kurumlarımızı ziyaret etmektedir.

    Öte yandan; ceza infaz kurumlarımızın ulusal olarak denetimi, Bakanlığımız Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü görevlileri, Cumhuriyet başsavcıları, cezaevinden sorumlu Cumhuriyet savcıları, Adalet Bakanlığı müfettişleri ve cezaevi kontrolörleri tarafından hem periyodik olarak hem de habersiz olarak yapılmakta olup uygulamalar ve varsa şikayetler yerinde araştırılmaktadır.

    Ayrıca, bu kurumlar TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Başbakanlık İnsan Hakları Yüksek Kurulu yetkilileri tarafından da denetlenmektedir.

    İl ve ilçe insan hakları kurulları da insan hakları ihlali iddialarını incelemek ve araştırmak üzere bulundukları yerlerdeki kurumları ziyaret edebilmektedir.

    Diğer taraftan, Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Yönetmeliği ile sivil toplum üyelerinden oluşan kurullarca ceza infaz kurumlarının sivil toplum denetimine açılması da sağlanmıştır."

    Ergin, ceza infaz kurumları ve tutukevleri personeline, "İnsan hakları, Türk infaz sistemi, Avrupa cezaevi kuralları ve diğer uluslararası mevzuat, suç ve suçluluk, iletişim, meslek etiği, olumlu sosyal model olma, ceza infaz kurumu idaresi, personel mevzuatı, duyguların olumsuz etkileri ve stresle başa çıkma, ceza infaz kurumu güvenliği, tutuklu-hükümlü psikolojisi, öfke ve öfke kontrolü, problem çözme becerileri ile ekip çalışması" gibi konularda bugüne kadar 72 bin personele eğitim verildiğini bildirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow