hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sağlık Bakanlığından "tam gün" açıklaması

    Sağlık Bakanlığından tam gün açıklaması
    expand

    Anayasa Mahkemesi'nin, "Tam Gün uygulaması" olarak bilinen, devlet hastanelerindeki hekimlerin muayenehane açmasını yasaklayan düzenlemeyi iptal etmesine Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Açıklamada, bugünden yarına uygulamada bir değişiklik olmayacağını, kararın Resmi Gazetede yayımlanmasından sonra da bir düzenleme yapılması için 6 ay vakit bulunduğu belirtildi.

    Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, Anayasa Mahkemesi'nin 650 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) hekimlerin muayenehane açmasıyla ilgili maddelerini iptal etmesine ilişkin, "Bugünden yarına bir uygulama değişikliği yok. Anayasa Mahkemesi'nin kararı Resmi Gazete'de yayımlandıktan 6 ay sonrasına kadar yeni bir düzenleme yapmak için vakit var" dedi.

    Prof. Dr. Şencan, Anayasa Mahkemesi'nin, 650 sayılı KHK'nın hekimlerin muayenehane açmasıyla ilgili maddelerini "Yetki Kanunu kapsamına girmediğinden" iptal etmesine ilişkin kararını bakanlıktaki makamında basın mensuplarına değerlendirdi.

    Anayasa Mahkemesi'nin, kararı usul yönünden verdiğini, esasla ilgili bir yorum yapmadığını, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından itibaren 6 aylık yeniden düzenleme süresi tanındığını ifade eden Şencan, bu süre içerisinde yürütmeyi durdurma gibi bir yaptırımın da olmadığını kaydetti.

    Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından 6 ay sonrasına kadar uygulamada herhangi bir değişiklik olmayacağının altını çizen Şencan, "Dünle bugün arasında veya yarına kadar, bir-iki aya kadar herhangi bir uygulama değişikliğinden bahsetmemek gerekiyor. Bugünden yarına bir uygulama değişikliği yok. Resmi Gazete'de yayımlandıktan 6 ay sonrasına kadar yeni bir düzenleme yapmak için vakit var" dedi.

    "Tam gün uygulaması" ile ilgili düzenlemenin 650 sayılı KHK ile sınırlı olmadığına işaret eden Şencan, 1219 sayılı kanunda konuyla ilgili düzenleme yapıldığını kaydetti. Şencan, şöyle konuştu:

    "Anayasa Mahkemesi'nin 1219 sayılı kanundaki düzenlemeyle ilgili kısmi iptallerini hem yerel mahkemelerin hem Danıştay'ın farklı dairelerinin farklı yorumlamaları söz konusuydu. Bunlarla ilgili de Danıştay Dava Daireleri Kurulu'nun son kararı henüz gelmiş değil. Bunu da göreceğiz ve bu da dikkate alınarak ihtiyaca göre siyasi iradenin netleştireceği bir düzenleme yapılacaktır."

    "Düzenleme birikimler dikkate alınarak yapılacak"

    Kanunda yapılacak düzenlemenin içeriğine ilişkin soruyu da yanıtlayan Şencan, bir düzenleme yapılırken konuyla ilgili tüm birikimin dikkate alınacağını belirtti. Şencan, şunları söyledi:

    "Biz üniversite hocalarımızın hiçbirisinin hizmetinden vatandaşın mahrum kalmasını istemeyiz. Bu kesin. Ama bir taraftan 'Üniversite hastanelerinde hizmetten mahrum kalınıyor' yorumu yapılırken, diğer taraftan 'Parası olmayanlar zaten bu hizmetten mahrum kalıyordu' noktasına da asla geri dönmek istemiyoruz. 'Para vermeden hocayla görüşülemez, hoca muayenesi para vermeden olmaz' anlayışına bir daha dönmek gibi düşüncemiz asla yok."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow