hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Onların dostluğunu başkaları anlayamaz"

    Onların dostluğunu başkaları anlayamaz
    expand

    Cumhurbaşkanlığı'na, Başbakan'ın aday olması halinde Abdullah Gül'ün aday olmayabileceğine yönelik tartışma sürüyor. Konuyu değerlendiren AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Bunların dostlukları başkalarının anlayabileceği bir dostluk değil. Dostluklarını koltuklara değişmeyecek bir yücelikte bir dostlukları vardır. O anlamda hiç kimse endişe etmesin, yeni yeni meseleler ortaya çıkarmaya çalışmasın" dedi.

    Elitaş, MKYK toplantısı için AK Parti Genel Merkezi'ne gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    Mustafa Elitaş, "Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili bir gerginlik, bir çekişme olduğu belirtiliyor. Sayın Başbakan aday olunca, Sayın Gül'ün aday olmayacağı söyleniyor. Bu görüşe katılıyor musunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

    "Sayın Başdanışman kendi görüşlerini ifade etmiş. Sayın Gül'ün fikirleri değil. Sayın Gül bu konuda ketumdur. Fikirlerini ilk etapta beyan etmez, su yüzüne, dışa vurmaz bir yapısı vardır. Herkesin anlayamadığı, kabul edemediği, kanıksayamadığı bir durum var. Bizim yetişme tarzımızda, bizim yetişme iklimimizde kişiler oturdukları makamlarasabit veya yapışmış vaziyette değillerdir.

    Zamanı geldiğinde başkasına devretmesini iyi bilirler. Ben hem Sayın Gül'ü, hem Sayın Başbakan'ı çok yakından tanıyan birisi olarak açık yüreklilikle diyorum ki; herhangi birisi bir yere aday olduğu takdirde diğerinin buna karşı aday olacağını tahmin etmiyorum. Bunların dostlukları başkalarının anlayabileceği bir dostluk değil. Dostluklarını koltuklara değişmeyecek bir yücelikte bir dostlukları vardır. O anlamda hiç kimse endişe etmesin, yeni yeni meseleler ortaya çıkarmaya çalışmasın. Zamanı geldiğinde her şey yoluna girer. Fitne fesat yapmaya çalışanlar avuçlarını yalarlar."

    Elitaş, "Sayın Gül'ün kırılmış olabileceğini düşünüyor musunuz?"sorusuna, "Sayın Basın Başmüşavirinin ifadesi bu şekilde. Bu konuda bizim Sayın Gül ile ilgili yorum yapmamız mümkün değil. Başmüşavir o şekilde ifade etmiştir" dedi.

    Bir diğer yorum da Yıldız'dan...

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, ''İstikrara zede getirmek isteyenler tarafından yapıldığı kanaatindeyim, kimse kaygıya kapılmasın'' dedi.

    Yıldız, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı öncesinde genel merkeze gelirken basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    Yıldız, Cumhurbaşkanlığı ile ilgili son günlerde yaşanan tartışmalarla ilgili sorulan bir soru üzerine şunları söyledi:

    "AK Parti'nin sürdürülebilir istikrarı yalnızca AK Parti'nin problemi değil, bütün Türkiye'nin problemi. Buna en iyi çözüm bulan parti AK Parti. Bununla alakalı olarak bir ayrılık noktası, bir ayrışma noktası varmışcasına gösterilmeye çalışmanın bu istikrara zede getirmek anlamına geldiğini söylemek isterim. Birbirinden daha samimi ve birbirine çok samimi olan iki kişiyle ilgili dışarıdan yapılacak yorumların ben bu aşamada fayda getirmediği kanaatindeyim.

    Birbirinin hukukuna, birbirinin haklarına en fazla riayet eden iki kişiden bahsediyoruz. Bununla ilgili oluşturulmaya çalışılan bütün suni ortamların ben aslında bu istikrara zede getirmek isteyenler tarafından yapıldığı kanaatindeyim. Bu nedenle kimse endişeye ve kaygıya kapılmasın, bu konuyla ilgili bir gündem oluşturmaya çalışmasın. Bu konuda her birimizin o iki insanın birbirlerine yaklaşımlarına kendilerine göre daha yabancı olduğunu söylemek isterim. Her ikisi de birbirine bu manada şeffaf ve açık davranan kişilerdir. Bu konuda suni bir gündem oluşturmaya çalışmayalım."

    "Bunun en fazla farkında olan iki insandan bahsediyoruz"

    Taner Yıldız, "Sayın Başbakan aday olursa Sayın Gül'ün aday olmayacağını söyleyenler de var" denilmesi üzerine, "Bütün bu senaryolarla ilgili, onların her ikisinin beraber çözeceği bir konudur. Bu konuyla ilgili dışarıdaki cümlelerin bu sürece fayda getirmediği kanaatindeyim. En önemlisi de bu istikrar ortamının sürdürülebilir hale gelmesiyle ilgili çok önemli bir parçası olduğu kanaatindeyim ve bunun en fazla farkında olan iki insandan bahsediyoruz" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow