hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP raporu: "Sürgü'de yaşananlar nefret suçu ve cana kast"

    CHP raporu: Sürgüde yaşananlar nefret suçu ve cana kast
    expand

    CHP milletvekilleri Veli Ağbaba, Müslim Sarı, Kazım Kurt ve Hüseyin Aygün, Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü beldesinde Alevi ailenin saldırıya uğramasıyla ilgili rapor hazırladı. Raporda olayın "bir nefret suçu ve cana kast etme eylemi" olduğu vurgulandı.

    CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada, Sürgü beldesinde Alevi ailenin Ramazan davulcusuyla yaşadığı tartışmanın ardından, belde sakinlerinin saldırısına uğramasına ilişkin CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt ve Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ile rapor hazırladıklarını belirtti.

    Açıklamada, aileyi ziyaret eden CHP milletvekilleri Ağbaba, Sarı, Kurt ve Aygün tarafından hazırlanan rapora da yer verildi. Raporun hazırlanışında taraflarla yüz yüze görüşüldüğü ve belde sakinlerinin tanıklıklarına başvurulduğu belirtildi.

    "Nefret suçu ve cana kast"

    Milletvekillerinin tespitlerine ve çözüm önerilerine de yer verilen raporda, olayın "bir nefret suçu ve cana kast eylemi" olduğu vurgulandı.

    "Örgütlü ve amaçlı"

    Davulcu Mustafa Evşi ve Evli ailesi arasında çıkan tartışmanın kısa sürede toplumsal bir noktaya çevrildiği belirtilen raporda, "Olayın ortaya çıkışından sorasındaki yaşananlar, örgütlü ve amaçlı bir faaliyet yürütüldüğünü göstermektedir" denildi.

    "Güvenlik güçleri ve idareciler ciddiye almamış"

    Olayın güvenlik güçleri ve idareciler tarafından yeterince ciddiye alınmadığı, yeterli güvenlik önlemi alınmadığı, bu nedenle olayların büyüdüğü iddia edilen açıklamada, yaklaşık 300 kişilik grubun Evli ailesinin evine saldırdığı ve sadece 22 askerin burada olduğunun tespit edildiği öne sürüldü.

    "Davulcunun anlatımları çelişkili"

    Ailenin halen rutin hayatını sürdüremediği ve kapının önünde jandarma beklediği belirtilen raporda, davulcu Mustafa Evşi'nin olaya dair anlatımlarındaki çelişkilerin dikkat çekecek boyutta olduğu ileri sürüldü.

    "Siyasiler nefret söylemi ve ayrıştırıcı politikalardan uzak durmalı"

    Çözüm önerilerinin de sıralandığı raporda, "Soruşturma, nefret suçu bağlamında ele alınarak sürdürülmelidir. Ailenin can ve mal güvenliği sağlanmalı ve bunun için gerekli tedbirler alınmalıdır. Adli ve idari soruşturma açılmalı ve olayın aydınlatılması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Olayın faillerinin yargı karşısına çıkarılması sağlanmalıdır. Ailenin uğradığı zarar devlet tarafından karşılanmalı ve başta çocuklar olmak üzere aile bireylerine psikolojik destek sunulmalıdır. Evli ailesinin rutin hayatını sürdürebilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Yaşanan olay, sosyal, siyasal ve ekonomik açıdan araştırılmalı ve bu tarz olayların yaşanmaması için alınacak tedbirler belirlenmelidir ve önleyici tedbirler kısa sürede uygulamaya konulmalıdır. Siyasiler nefret söylemi üretmemeli ve ayrıştırıcı politikalardan uzak durmalıdır. Alevilere yönelik ayrımcı dil derhal terk edilmelidir" denildi.

    Sürgü beldesinde Evli ailesinin saldırıya uğradığı iddiasına neden olan olayla ilgili Ramazan davulcusu Mustafa Evşi, Doğanşehir'de çıkarıldığı mahkemece  tutuklanmış, olay sırasında ailenin evini taşladıkları şüphesiyle ifadeleri alınan 23 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow