hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tuzla'da boya fabrikasında yangın

    Tuzlada boya fabrikasında yangın
    expand

    Tuzla Kimya Sanayicileri Organize Sanayi bölgesinde bulunan bir boya fabrikasında yangın çıktı. Yangın sırasında sık sık patlamalar olduğu belirtiliyor. Yangına müdahale için çok sayıda itfaiye ekibi bölgeye sevkedildi.

    Tuzla Kimyacılar Sanayi Sitesi'nde bulunan boya ve vernik fabrikasında yangın çıktı. Yangın, saat 10.30 sıralarında Kayalar Boya ile Genç Vernik'in bulunduğu 10 bin metrekare üzerine kurulu bulunan fabrikanın bahçesinde başladı.

    Önce fabrikanın bahçesindeki trafo patladı. Hemen ardından vernik deposu alevler içinde kaldı. Yangın sırasında sık sık patlamalar meydana geldi. Yangına müdahale için çok sayıda itfaiye ekibi bölgeye sevk edildi.

    Ancak, itfaiye ekipleri, patlamalar yüzünden yangına uzun süre müdahale edemedi. Alevler metrelerce yüksekliğe ulaştı. Dumanlar uzak yerlerden bile görüldü. Alevler fabrikanın üstünden ve yakınlarından geçen yüksek gerilim hatlarının da kopmasına neden oldu.

    Rüzgar yön değiştirdi

    İtfaiye ekipleri ilk 2 saat fabrikanın dış kapısından yangının merkezine uzaktan su sıkılabildi. Önlem alarak alevlerden uzaktaki boya ve vernik tanklarına su sıkılarak yangının sıçraması önlendi. Yangının başlamasından yaklaşık bir saat sonra rüzgar yön değiştirdi. Rüzgar alevleri bahçeden asıl fabrika binasına doğru yöneltti. Bu yüzden yangın tehlikesi daha da büyüdü. Kısa bir süre sonra yangın ana binaya da sıçradı. Bunla birlikte patlamaların sayısı arttı.

    Yakıt depoları soğutuldu

    Yangın saat 12.15'den itibaren etkisini kaybetmeye başladı. Bundan sonra itfaiye ekipleri yangının merkezine doğru harekete geçebildi. Çevrede bulunan kimya fabrikalarında da artan sıcaklığa karşı önlem alındı. Fabrikalarda bulunan yakıt depoları zaman zaman hortum ile su sıkılarak soğuldu.

    61 araç 235 personel

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi, saat 10.35'te yapılan ihbarla itfaiyenin alarma geçtiğini ve Anadolu ve İstanbul yakasındaki itfaiye gruplarının kademeli olarak yangın bölgesine yönlendirildiğini belirtti. İlk olarak Tuzla OSB itfaiyesinin müdahale ettiği yangın söndürme çalışmalarına daha sonra OSB, Tuzla, Dudullu, Orhanlı, Kartal, Sultanbeyli, Kurtköy, Ümraniye, Başakşehir, Bakırköy, Kadıköy itfaiyeleri de katıldı. Kuvvetli patlamalar nedeniyle güçlükle müdahale edilebilen yangının diğer fabrikalara yayılmaması için çevrede soğutma ve önleme çalışmaları yapıldı.

    Yayılması önlendi

    Yangının başlamasından yaklaşık 7 saat sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, yangının yayılmasının tamamen önlendiği ve kısmen kontrol altına alınarak söndürme çalışmalarının devam ettiği bildirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, boya fabrikasında nitro, selüloz ve tiner tanklarının infilak etmesiyle kısa sürede yayılan yangına, 61 araç ve 235 personel ile müdahale edildiği belirtildi. Yangına müdahalede, Koca Yusuf, afet müdahale, Ahtapot ve Yengeç diye tabir edilen itfaiye araçlarının da kullanıldığı aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

    "Ardı ardına meydana gelen büyük patlamalar nedeniyle itfaiyenin alevlerle mücadelesi güçleşti. İtfaiye ekiplerinin bir kısmı alevlerin kalbine ulaşmaya çalışırken, diğerleri ise yangının yayılmasını önlemek için diğer fabrikalar civarında tedbir alarak söndürme çalışmalarına katıldı. Yayılması tamamen önlenen yangın, kısmen kontrol altına alınarak söndürme çalışmaları devam ediyor."

    Açıklamada, Organize Sanayi Bölgesi, Tuzla, Dudullu, Orhanlı, Kartal, Sultanbeyli, Kurtköy, Ümraniye, Başakşehir, Bakırköy, Kadıköy, Seyrantepe, Şişli, Gaziosmanpaşa, Beşiktaş, Maltepe ve Fatih gruplarının da yangın söndürme çalışmalarına katıldığı kaydedildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow