hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Foça'da askeri araca bombalı saldırı

    Foçada askeri araca bombalı saldırı
    expand

    İzmir Foça'da askeri servis aracının geçişi sırasında PKK'lılar tarafından çifte bombalı saldırı yapıldı. Saldırı sonrası çıkan çatışmada ilk gelen bilgilere göre 1 asker şehit oldu, 11 asker de yaralandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzmir’deki Foça Deniz Üs Komutanlığı’nda görevli askeri personeli taşıyan araca, yalnızca askerlerin kullandığı, ancak bir süre önce sivillerin de kullanımına açılan yolda mayınlı saldırı düzenlendi. İlk patlamadan sekiz dakika sonra ikinci patlamanın yaşandığı saldırıda, bir er şehit olurken 10'u askeri personel 11 kişi de yaralandı. Şehit erin adının Özkan Ateşli olduğu belirlendi. Yaralılar sedyeyle ambulanslara taşınırken yakınlarını arayıp iyi olduklarını haber verdi.

    Askerlere yönelik saldırı, Foça İlçesi Değirmenlik Caddesi'nde bugün saat 08.00 sıralarında meydana geldi. İzmir’de oturan askeri personeli alan 24 kişi kapasiteli askeri servis aracı, uzun yıllar sivil araçlara kapalı olan ancak 5 Nisan’da sivillerin kullanımına açılan yola girip ilerlemeye başladı. Üsse 1.5 kilometre uzaklıkta, sağ tarafında yazlıklar bulunan, sol tarafı ise ağaçlık olan yola teröristler tarafından yerleştirilen bomba uzaktan kumandayla patlatıldı. Tahrip gücü yüksek bombanın patlamasıyla askeri araçta hasar oluşurken, içinde bulunanlardan yaralananlar oldu.

    İtfaiyeciler gelince ikinci patlama oldu

    Çevrede bulunanlar, asker, polis ve itfaiye ekipleri yardım için yöneldikleri sırada, ilk patlamadan 8 dakika sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’ne ait bir arazözün olay yerine 20-30 metre yaklaştığı esnada ikinci bir patlama meydana geldi. Arasözün camları kırıldı, kaportasına şarapnel parçaları isabet etti. İtfaiyecilerden yaralanan olmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunun üzerine askerler havaya ve ağaçlık bölgeye doğru ateş açtı. İlk anda çatışma yaşandığı sanıldı, ancak karşılık veren olmadı. Bölgeye çok sayıda ambulans ve asker sevk edildi.

    1 şehit, 1'i ağır 11 yaralı

    Saldırıda er Özkan Ateşli şehit oldu. 1'i ağır 10 askeri personel ile yaralılara yardım için olay yerine gelen bir vatandaş da yaralandı. Yaralanan ve helikopterlerle Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen 6 yaralının Hasan Furkan Özmen, Salih Uzun, Özay Demirer, Gencer Çetin, Ali Aslan ve İsmail Durak olduğu bildirildi. Yaralı askerlerden Hasan Furkan Özmen'in beyin cerrahi servisinde acil olarak ameliyata alındığı, diğer yaralıların tedavisinin ise hastane acil servisinde sürdüğü kaydedildi.






    Ege Üniversitesi'nde 6 yaralı

    Bu arada, saldırıda yaralananlardan 6'sı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne, 2'si İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma
    Hastanesi'ne, 3'ü ise Menemen Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Ege Üniversitesindeki bir yaralının ameliyata alındığı öğrenildi.

    Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel deFoça'da askeri aracın geçişi sırasında meydana gelen patlamanın ardından İzmir'e gelerek, hastanelerdeki yaralıları ziyaret etti.

    KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

    Patlamada, şehit olan bir asker ile yaralanan 6 askerin kimlikleri belirlendi.

    Edinilen bilgiye göre, saldırıda askeri personel Özkan Ateş, şehit oldu.

    Yaralanan ve helikopterlerle Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen 6 yaralının Hasan Furkan Özmen, Salih Uzun, Özay Demirer, Gencer Çetin, Ali Aslan ve İsmail Durak olduğu bildirildi.

    Yaralı askerlerden Hasan Furkan Özmen'in beyin cerrahi servisinde acil olarak ameliyata alındığı, diğer yaralıların tedavisinin ise hastane acil
    servisinde sürdüğü kaydedildi.

    Devlet Hastanesi'ne sevk edilen 4 yaralının isimlerinin de Uzman Çavuş Ferhat Şen, itfaiye eri Erol Uysal, Foça Belediyesi'nde işçi olarak çalışan Muammer Ünal ve Emekli Astsubay Ali Ceylan olduğu saptandı. Uzman Çavuş Ferhat Şen ile itfaiye eri Erol Uysal'ın ayakta tedavi edildiği, Muammer Ünal ile Ali Ceylan'ın tedavilerinin sürdüğü bildirildi.



    Büyük operasyon başlatıldı

    Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için bölgede büyük operasyon başlatıldı.

    Bu arada Foça'ya çevredeki askeri birliklerden helikopterlerle komandolar sevkedildi. Olayın meydana gelen yolun daha önce trafiğe kapalı olduğu ve çevre sakinlerine kontrollü geçiş verildiği, ancak bir süre önce asfaltlanarak tamamen sivil trafiğe açıldığı belirtildi.

    Öte yandan patlamayla ilişkin olay yerindeki incelemeler de tamamlandı.

    TEPKİLER

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir Foça'daki askeri aracın geçişi sırasındaki patlamaya ilişkin net bilgilerin henüz gelmediğini belirterek, "Bu maalesef terörün yayılma noktasındaki attığı adımların bir başka örneği" dedi.

    MHP lideri Devlet Bahçeli de terör örgütünün Foça saldırısını değerlendirdi. AK Parti'nin terörle mücadele politikalarını eleştiren Bahçeli, "Artık vatanımızın her köşesi terörün hain ve mel'un tecavüzlerine açık ve müsait hale gelmiştir" diye konuştu.

    Bahçeli yazılı açıklamasında, "İzmir'deki vahim ve ibretlik hadise bölücü terörün ülkemizin her tarafında ölüm tezgâhını kurduğunu ve korkuya kapılmaksızın varlığımıza musallat olduğunu göstermiştir" değerlendirmesini yaptı.

    İktidarın yanlış politikaları nedeniyle, terör örgütünün şımardığını vurgulayan Bahçeli, CHP'nin talebi doğrultusunda Meclis'in 14 Ağustos'ta olağanüstü toplantıya çağrılmasını da eleştirdi.

    Bahçeli, MHP'nin, CHP, BDP ve PKK'nın kurnazca taktik ve adımlarına itibar etmesinin ve Meclis'te genel görüşme yapılmasına sıcak bakmasının düşünülemeyeceğini söyledi, "CHP'nin teklifi çözüm merkezli olmayıp, terörle mücadeleyi sulandıracak ve savsaklayacak niteliktedir" dedi.

    Meclis Başkanı Cemil Çiçek,
    İzmir Foça'da 1 askerin şehit olduğu 11 askerin de yaralandığı saldırıyı değerlendirdi. Çiçek, "Bu bir devlet sorunudur, gündelik siyasetin malzemesi yapmadan dayanışmayla çözmeliyiz" dedi. Çiçek ayrıca terör örgütünün uluslararası bağlantılarına dikkat çekti.

     MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, terörle mücadele eden güvenlik güçleri ile iradenin yanında olunması gerektiğini söyledi. Vural, bunun karşısında terörle mücadelenin yanında olunması ve güvenlik güçlerinin cesaretinin kırılmaması gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi:

    "Bu kalleş, kahpe bir kurşundur. Bunun neresi meşrudur? Kan dökenleri demokrasi taraflısı gibi sunanlara, siyasi partilere sesleniyorum; bu insanları öldüren, hedef alan, gözünü kan bürümüşlerin dayattığı çözümleri Türkiye'ye hazmettirmek isteyenler, bunun neresi demokrasi, herkes aklını başına alsın.
    Benim askerim ölüyor, sivil vatandaşlarım yaralı. Kimleri cesaretlendirdiğinizi biliniz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow