hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan "karşıyım" dedi, GDO başvurusunu geri çektiler

    Bakan karşıyım dedi, GDO başvurusunu geri çektiler
    expand

    Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in geçtiğimiz günlerde GDO'ya şahsen karşı olduğunu açıklamasının ardından, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), Biyogüvenlik Kurulu'na yaptığı GDO'lu gen başvurusunu geri çekti.

    Gıda amaçlı Genetiği Değiştirilmiş (GDO) ürünlere kapı kapanıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in kişisel olarak GDO'ya karşı olduğunu söymesi Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu'nu (TGDF) harekete geçirdi. Federasyon 29 adet gıda amaçlı GDO'nun ithalatı için Biyogüvenlik Kurulu'na yaptığı başvuruyu geri çekti.

    Tarım Bakanı Eker, 8 Ağustos'ta "GDO'lu soya fasulyesinin üç tanesinin ithalatına izin verildiğine" ilişkin iddialarla ilgili olarak, her ürünle ilgili risk analizinin ilgili bilim komitesi tarafından yapıldığını, hazırlanan raporların Biyogüvenlik Kurulu'na iletildiğini, burada alınan kararın da bakanlığa sunulduğunu kaydetmişti. Eker, "İthalatına karar verilmiş herhangi bir şey yok. Benim kişisel kanaatim, ben karşıyım" demişti.

    24 ayrı sektör derneğinin çatı organizasyonu olan TGDF'nin GDO'lu ürünlerin ithalatını istemesi kendi üyelerinden de tepki görmüş, baklavacı Güllüoğlu'nun sahibi Nadir Güllü, federasyondan istifa etmişti. Öte yandan, Greenpeace Türkiye, "Markanıza GDO bulaştırmayın. Yemezler" kampanyası başlatmış, kampanyaya 300 bini aşkın kişi katılmıştı.

    "Ortak çözüm bulalım"

    TGDF Başkanı Şemsi Kopuz 2010 yılında Biyogüvenlik Kurulu'na AB mevzuatına uyum amacıyla 29 GDO'lu genin tanımlanması için yapılan başvurunun geri çekildiği belirtti. Kopuz yaptığı yazılı açıklamada 2020 yılında AB mevzuatına uyum amacıyla, 29 genin "onaylanması değil, tanımlanması için" Biyogüvenlik Kurulu'na başvuruda bulunduklarını kaydetti.

    GDO konusunda kamuoyunda yaşanan karmaşanın bir an önce sona ermesi için Biyogüvenlik Kurulu'nu göreve davet ettiklerini belirten Kopuz, "kaçınılmaz bulaşmadan kaynaklanan sorunları" çözecek adımların atılmasını talep ettiklerini ve söz konusu başvuruyu geri çektiklerini vurguladı.

    (Kaynak: Habertürk)
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow