hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Terör mağdurlarına 25 bin TL ödeme

    Terör mağdurlarına 25 bin TL ödeme
    expand

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep'teki patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerine asgari ücret kadar aylık bağlanacağını belirterek, "Çok ciddi hem mali destek var, hem sosyal destek var. Tek canları getiremiyoruz. Yani geriye kalan hiç kimse mağdur ve mahrum olmayacak. 25 bin TL ön ödeme yapılacak" dedi.

    Şahin, patlamanın meydana geldiği Karşıyaka Korutürk Caddesi'ndeki Şehitkamil İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Bir gazetecinin, patlamaya ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınanlarla ilgili sorusu üzerine Şahin, "Sayın Valimiz saat 17.30'da operasyonun güvenlik boyutu ve emniyet boyutuyla ilgili teknik açıklamalar yapacak. Oradan çok daha detaylı bilgi alırsınız. Ama ben şu kadarını söylüyorum, çok ilerledik. Kamuoyu ciddi manada tatmin olacak inşallah" diye konuştu.

    "Dün şehitlerimizin ailelerini ziyaret ettik, onların dertleriyle dertlendik, acılarını paylaştık, 'acınız acımız, kaderiniz kaderimiz, kederiniz kederimiz' dedik. Bugün yine beraberiz. Bu sokaklar bizim 10 yıldan beri siyaset yaptığımız bizim canımız ciğerimiz, akrabalarımız, dostlarımız, kardeşlerimiz, canlarımız... Onlar ne kadar mutlu ve huzurlu olursa bu ekip o kadar mutlu ve huzurlu olur. Onlar ne kadar güçlü ise bu ekip o kadar güçlü olur.

    Şimdi onları ziyaret edeceğiz, hal hatır soracağız, farklı talepler varsa onları dinleyeceğiz.
    Gaziantep yaralarını hızlı bir şekilde sarıyor. Gaziliğin getirdiği ruh da burada biz birliğimizi, beraberliğimizi atalarımızdan tarihimizden alıyoruz.

    Medeniyetimizden alıyoruz, bizi biz yapan değerlerimizden alıyoruz. Dimdik ayakta olduklarını, şehrin yine kalkınmanın, sanayinin, kültürün başkenti olduğunu ve kentte huzur ve barışın tesis edildiğini anlatan Şahin, "Terör örgütü bu yaptığı eylemin altında kalacak ve kendi yok olacaktır. İnşallah her şey çok daha iyi olacak. Bittiklerinin başlangıcı olacak. Bebeği katledenler hesabı çok daha zor verecek" dedi.

    Ölenlerin ailelerine destek

    Bakan Şahin, patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerinin de mağdur olmaması için çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak şöyle konuştu:

    "Şimdi zaten biliyorsun son çıkardığımız yasa çok güçlü bir paketti. Hem şehitlerimiz, yakınlarımız hem gazilere hem de terör mağdurlarına. Biz bunu kumrular için biz bunu Serap kızımız için çıkarmıştık, bugün Sena kızımızın da... Allah mekanını cennet etsin ruhu şad olsun onlar zaten melek oldular ve cennetteler. Allah onların rahmetini ve şefaatini hepimizin üzerine nasip etsin.

    Ona da uygulamak hem de yasa çıktıktan sonra yasayı çıkaran bakanlık olarak kendi
    şehrimde uygulamak çok manidar. Mukadderat buymuş. Yasanın ne kadar çok işe yaradığını ve gittiğim zaman ailelerin mağduriyetini ve mahrumiyetini gördüğüm zaman ne kadar çok yarayı saracağını görmüş olmanın da büyük bir ruhi rahatlığını da hissettiğimi söylemek istiyorum.

    İnşallah net asgari ücret aylık bağlanacak. Çok ciddi hem mali destek var, hem sosyal destek var. Yani geriye kalan hiç kimse mağdur ve mahrum olmayacak. Tek canları getiremiyoruz. Bütün derdimiz ciğerimizin yangısı ondan. Yoksa bu devlet büyük, gereken bütün her şeyi yapacak, 25 bin TL ön ödeme yapılacak."

    Bakanlık'tan açıklama

    Öte yandan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada,
    şehitlerin geride kalan yakınlarına sağlanacak tazminat ve aylık bağlanması imkanının yanı sıra kamuda işe yerleştirme hakkı ile diğer sağlık ve sosyal desteklerden de istifade edebilecekleri ifade edildi.

    Açıklamada, ilgili kanun kapsamında terör saldırısı sonucu vatandaşların işyerlerinde oluşan hasarların tazmin edildiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

    "04.07.2012 tarih ve 6353 sayılı Yasa ile bu Kanunun kapsamında yapılan ekleme sonucunda mevcut haklara ek olarak hayatını kaybeden sivil vatandaşlarımızın yakınlarına da asgari ücretin net tutarı kadar aylık bağlanma imkanı getirilmiştir.

    Yaralanarak çalışma gücü kaybına uğrayanlar için ise özür oranına göre bu aylık kademeli olarak bağlanacaktır.

    Dolayısıyla Gaziantep'de Ramazan Bayramı'nın ikinci günü yaşadığımız mefhum terör saldırısında kaybettiğimiz sivil vatandaşlarımıza verilecek maddi tazminatın yanı sıra aylık da bağlanacaktır.

    Olay anında görevli olarak hayatını kaybeden ceza infaz koruma memurlarımız hakkında 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun hükümleri uygulanacağı mütalaa edildiğinden şehitlerimizin geride kalan yakınlarına sağlanacak tazminat ve aylık bağlanması imkanının yanı sıra kamuda işe yerleştirme hakkı ile diğer sağlık ve sosyal desteklerden de istifade edebileceklerdir."

    Sosyal yardım da yapılacak

    Açıklamada, 6353 sayılı Yasa ile sosyal yardımların kapsamının genişletildiğine de işaret edildi. Böylece sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmadan şehit yakınları, gaziler ve terör mağdurlarına valilik ve kaymakamlıklarca sosyal yardım yapabilme imkanının getirildiğinin anlatıldığı açıklamada, bu yardımların hayatını kaybedenlerin yakınları ile tedavisi devam eden vatandaşlara yapıldığı aktarıldı.

    Bakanlık açıklamasında, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak sosyal devlet ilkesi gereğince vatandaşlarımızın her durum ve her zamanda yanı başında olduğumuzu belirterek, Milletimizin hizmetkarı olmaya devam edeceğimiz hususu kamuoyuna saygı ile duyurulur" ifadelerine yer verildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow