hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Örgüt"ten tutukladı, "uyuşturucu" yazdı

    Örgütten tutukladı, uyuşturucu yazdı
    expand

    Grup Yorum üyelerinin de aralarında bulunduğu 17 kişinin "propaganda ve örgüt üyeliği" suçlamasıyla sevk edildiği "Özgürlükler Hakimi", sorgu tutanağının sevk bölümüne yanlışlıkla "uyuşturucu ticareti" yazdı.

    bianet'ten Ayça Söylemez, 17 Eylül'de "örgüt propagandası ve üyeliği" suçlamasıyla adliyeye çıkarılan 17 kişiyi sorgulayan Özgürlükler Hakimi Süleyman Karaçöl, tutanağa, sorgunun "uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti yapma ve sağlama" hakkında olduğunu yazdı.

    Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. maddesiyle görevli hakimliğin 2012/21 sorgu numaralı sorgu tutanağında, Tavır dergisi sahibi Bahar Kurt, Yürüyüş dergisi muhabiri Musa Kurt, İlkay İşler, Cansu Öztürk, Sibel Kırlangıç, Feridun Osmanağaoğlu, Osman Beyazkaya, Doğan Taştan'ın "örgüt üyesi olmayıp örgüt adına suç işlemek" suçlamasıyla tutuklanmasına karar verildiği belirtiliyor.

    Grup Yorum üyeleri Selma Altın ile Ezgi Dilan Balcı'nın yanı sıra Önder Aydoğdu, Murat Gün, Bahart Ertürk, Mesut Yavuz, Damla Sandal, Derya Seyhun ve Erken Erdem de "örgüt propagandasıyla" suçlandı ve hakkında "konut terk etme yasağı (ev hapsi)" kararı verildi.

    Ancak, sorgu tutanağının "suçlamalar" bölümünde, sevk maddesi olarak, "Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Ticareti Yapma veya Sağlama suçundan şüpheliler hakkındaki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yazısı okundu" yazıyor.

    "Dosyayı çok dikkatli okumuş!"

    Savcılık, gözaltına alınanları mahkemeye sevk ederken de "örgüt propagandası" ve "örgüt üyeliği" suçlamalarında bulunmuştu. Avukat Oya Aslan, yanlışlığın matbu tutanak kullanılması nedeniyle ortaya çıkmış olabileceğini söyledi ve "Hakimin dosyayı ne kadar dikkatli okuduğu da böylelikle anlaşılmış oldu" dedi.

    "Duyu kaybı her insanda olur"

    14 Eylül'de Adli Tıp Kurumu önünde İbrahim Çuhadar'ın cenazesini almak için beklerken darp edilerek gözaltına alınan 27 kişiden, yaşı 18'in altında olan beş çocuk serbest bırakılmış, 22'si savcılığa sevk edilmişti.

    Gözaltındaki 22 kişi de ağır şekilde dövüldü, 14 saat çevik kuvvet aracında kilimalar açık halde elleri kelepçeli olarak bekletildiler, Balcı'nın parmaklarına basıldı, Altın'ın kulaklarına vuruldu. Altın'ın bir kulağında duyma kaybı var, keman sanatçısı Balcı'nın kolları ve ellerinde ciddi şekilde yaralanmalar var.

    İstanbul Emniyet Müdürlüğü, işkence iddialarıyla ilgili yaptığı açıklamada, "basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını, asıl polislerin mağdur olduğunu" belirtti ve 12 polisin yaralandığını açıkladı.

    Emniyet, Altın'ın kulağındaki duyu kaybının "her insanda olabileceğini" söyledi.

    Altın ve Balcı, gözaltında yaşadıklarının ardından Cumartesi günü 3. Tavır Kültür ve Sanat Festivali kapsamında saat 21:00'de ilk konserlerini verecekler.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow