hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Balyoz davasında kararlar açıklandı

    Balyoz davasında kararlar açıklandı
    expand

    250’si tutuklu 365 sanığın yargılandığı Balyoz Davası’nda karar açıklandı. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan 20 yıl hapis cezasına çarptırdı. 34 sanık için beraat kararı verildi. Kararın açıklanmasının ardından sanık yakınları alkış ve yuhalamalarla mahkeme heyetine tepki gösterdi.

    - Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanlarından emekli Orgeneral Çetin Doğan'a ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. Cezanın nedeni, "Türkiye Cumhuriyeti İcra vekili heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs" olarak açıklandı.

    Ancak ceza, "darbeye teşebbüsün yarıda kalması nedeniyle" 20 yıla indirildi.

    Kimler ne ceza aldı?

    -  MHP Milletvekili Korgeneral Engin Alan'a 18 yıl hapis

    - Orgeneral Bilgin Balanlı'ya 18 yıl hapis

    - Emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü'ye 18 yıl hapis

    - Emekli Korgeneral Nejat Bek'e 18 yıl hapis

    - Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'a 18 yıl hapis

    - Emekli Orgeneral Ergin Saygun'a 18 yıl hapis

    - Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri'ye 18 yıl hapis

    - Emekli Albay Cemal Temizöz'e 18 yıl hapis

    - Emekli Koramiral Kadir Sağdıç'a 18 yıl hapis

    - Koramiral Abdullah Can Erenoğlu'na 18 yıl hapis

    - Emekli Korgeneral Yurdaer Olcan'a 18 yıl hapis

    - Dursun Çiçek, Ahmet Zeki Üçok, Ömer Faruk Ağayarman'a 16 yıl hapis cezası aldı.

    - 34 sanık için de beraat kararı verildi.

    - 250 sanığın tutukluluk halinin ise devamına karar verildi.

    - Mahkeme, duruşma salonundaki 6 tutuksuz sanığın tutuklanmasına, 69 sanık hakkında da yakalama emri çıkarılmasına karar verdi.

    KARARLAR SANIK YAKINLARINI ÜZÜNTÜYE BOĞDU

    Kararın okunmasının tamamlanmasının ardından sanık yakınları alkış ve yuhalamalarla karara tepki gösterdi.

    TUTUKLU YAKINLARI TEPKİLİ

    - Kararlarla adeta yıkılan tutuklu yakınları duruşma salonunun önünde "Türkiye laiktir laik kalacak" sloganları atıp, marş söyledi.



    HÜKÜMET VE MUHALEFETTEN İLK TEPKİLER

    Mahkemenin Balyoz davasına ilişkin kararının ardından hükümet ve muhalefetten ilk tepkiler geldi.

    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, cezaların kesinleşmiş olmadığını ve Yargıtay safhasının beklenmesi gerektiğini söyledi.

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise "Bu, Türkiye'de demokrasi açısından, sivil asker ilişkileri bakımından son yıllarda yaşadığımız gelişmelerin ortaya koyduğu sonuçlar bakımından çok önemli bir davaydı. Sonuçlanmış olmasına seviniyorum ama şüphesiz kararı beğenmeyenlerin üst yargıya, temyize gitme hakları var" şeklinde konuştu.

    Mahkeme kararları İzmir'de Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a da soruldu. Bakan Yıldırım yorum yapmaktan kaçındı, "Yargı kendi işine, biz kendi işimize bakacağız" dedi. Yıldırım, "Ümit ederiz ki, demokrasi dışı hiçbir girişim ülkemizde bir daha olmasın" diye de ekledi.

    Muhalefet tarafında ise CHP Milletvekili Ali Özgündüz, kararda hukuk katliamı yaşandığını belirtti.

    Özgündüz, "Savunma hakkı ihlal edildi. Avukatlar olmadan karar verildi. Bu Türkiye'de bir ilk. Bir hukuk katliamı yaşanmıştır" dedi.

    MHP lideri Devlet Bahçeli
    de, "Engin Alan'ın yanında durmaya sonuna kadar devam edeceğiz" diye konuştu.

    Bahçeli, "Millet vekaletini seçimle almış bir milletvekilinin mesnetsiz ve haksız yere cezalandırılması, millet iradesine sürülmüş kara bir leke, telafisi çok zor olacak hakaret ve saygısızlıktır" dedi.

    MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri de, "Çok üzgün olduğumu ifade etmek istiyorum. Nihai karar değil. Özel yetkili mahkemenin verdiği karar. Demokratik hukuk devletinde yeri olmadığı için bunu Meclis'te kaldırdık. Şu anda gerekçeli kararı bilmiyoruz. Mahkemedir mahkeme kararlarına saygılı olmak lazım. Yargıtay'da itirazımızı yapacağız. En kötü karar karasızlıktan iyidir. Bu mahkemelerin görevi bitmiştir" ifadesini kullandı.

    "HÜKÜMET AKLINI BAŞINA ALSIN"

    Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen CNN TÜRK'e konuştu:
    "Türk hukuku, Türk demokrasisi yara aldı. Buna hukuk, buna yargılama demezler. İnsanlar aklını başına toplasın. Güneydoğu'da her gün şehit veriyoruz. Hükümet aklını başına alsın. Bizi ezebilirler. Ama ne kadar yaşayacaksınız, ne kadar var olacaksınız bunu düşünün!"

     "Balyoz Planı" davasında 16 yıl hapis cezasına çarptırılan emekli Albay Dursun Çiçek'in avukat kızı İrem Çiçek, "Benim saygı duyduğum yargıçların, savcıların geldikleri durumu görünce, ileriye dönük çok da umudum olduğunu söyleyemeyeceğim" dedi.

    İrem Çiçek, şöyle konuştu:

    "Bazı sanıklar, avukatlarıyla birlikte savunma yapmadı. Bazıları ise savunma yaptı. Savunma yapanlar, iyi halden yararlandı. Yapmayanlara, herhangi bir indirim uygulanmadı. Burada mahkeme aslında, iyi niyetli olmadığını ortaya çıkarıyor. Çünkü hiç kimseyi savunma yapmak için zorlayamazsınız. Bunu da 'iyihal', 'kötü hal' diye ayıramazsınız. 3 yıldır bu Silivri toplama kampının içindeyim. İlk geldiğimde, hiç böyle değildi. Benim saygı duyduğum yargıçların, savcıların, geldikleri bu durumu görünce ileriye dönük çok da umudum olduğunu söyleyemeyeceğim."

    Davada 20 yıl hapis cezasına çarptırılan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın eşi Nilgül Doğan da bu sabah "Artık söz bitti" dediğini belirterek, duygularını şöyle dile getirdi:

    "Bu karardan sonra artık bizim için söz yeni başlıyor. Bu özel yetkili mahkemelerde, üzülerek söylüyorum ki, adil bir yargılama olmadığını sanıklar ve yakınları gördüler. 2 seneyi aşkın zamandır bu insanlara sıkıntı çektirdiler. Eşim, 'Ülke düzlüğe çıkacaksa ben hakkımı helal ediyorum' dedi. Ben etmiyorum.Hiç bir sanık yakını, ne anneler, ne babalar, ne de çocuklar, hiç biri haklarını helal ediyor. Bu insanlara, mahkemeye destek veren medyaya, onlara destek veren siyasi, sivil, asker, bizlerin arkasında durmayan kim varsa onlara, haklarını helal etmiyorlar. Biz hiçbirine haklarımızı helal etmiyoruz."


    ÇETİN DOĞAN'IN KIZI: "KARARA ŞAŞIRMADIM"


    DURUŞMADAN NOTLAR


    İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek, MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli orgeneral Ergin Saygun'un da aralarında bulunduğu 248 tutuklu sanık katıldı.

    Duruşmada, 12 tutuksuz sanık ile 9 sanık avukatı da hazır bulundu.

    Davanın tutuklu sanıkları emekli Orgeneral Ergin Saygun, Albay Hakan Mehmet Köktürk ile "Ergenekon" davasından tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün katılmadığı duruşmada, Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, dünkü celsede sanıklara son söz haklarının tanındığını hatırlattı.

    Mahkemenin, dün karar için değerlendirmeye çekildiğini, ancak bir neticeye ulaşamadığı belirten Diken, bu nedenle duruşmanın bugüne bırakıldığını anımsattı.

    Dünkü duruşmaya katılmayan 4 tutuksuz sanığa da son söz hakkı tanındı.

    Tutuksuz sanıklar Özgür Ecevit Taşçı, Berna Dönmez, Erdem Ülgen ve Abdülkadir Eryılmaz'ın son sözlerinin alınmasının ardından Başkan Diken, "Son değerlendirmemizi yapmak üzere bir süre daha ara veriyoruz. Daha sonra heyetin bir karar vermesi halinde kararımızı açıklayacağız" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow