hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Neşet Ertaş yaşamını yitirdi

    Neşet Ertaş yaşamını yitirdi
    expand

    Ünlü halk ozanı Neşet Ertaş, İzmir'de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anadolu bozkırının sesi, abdal geleneğinin son temsilcisiydi. Neşet Ertaş Türk halk müziğinin abidesi ve en değerli bestecilerinden biriydi. 1938 yılında Abdallar Köyü'nde doğan Ertaş, halk ozanlığını dünyaya geldiğimde sazı göbeğime koymuşlar diye  anlatırdı. "ruhumun aynasıydı" diye tanımladığı ses sanatçısı babası Muharrem Ertaş ile birlikte düğünlere giderek bozlak türküleri söyledi.

    14 yaşında gurbetle tanıştı. İstanbul'da ekmeğini kazanmak için her işi yaparken sesini ve sazını duyanların telkiniyle ilk plağını yaptı. Neden garip garip ötersin bülbül türküsü ile birlikte Neşet Ertaş efsanesi başladı. Sayısını kendisinin bile bilmediği besteleriyle aşkı, sevdayı ve insanı anlattı.

    Ertaş koruduğu Kırşehir dili ve bütünüyle kendisine ait olan saz bağlama akordu ile sazda sık duyulmayan bir ses zenginliği yarattı.

    Ertaş, Erdoğan'ı böyle ikna etmeye çalışmıştı (TIKLA-İZLE)

    Neşet Ertaş'ın kendi sesinden hayatı... (TIKLA-İZLE)

    Neşet Ertaş'ın doktorları açıklama yaptı (TIKLA-İZLE)

    Neşet Ertaş'a fahri doktora ünvanı verilmişti (TIKLA-İZLE)

    Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş: Babamın vasiyeti... (TIKLA-İZLE)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Kimdi o Garip?" (TIKLA-İZLE)

    Neşet Ertaş'la özdeşleşen türküler... (TIKLA-İZLE)

    Anadolu'nun feryadı "Neşet Ertaş..." (TIKLA-İZLE)

    Seyrcisine duyduğu saygı, insanlığa duyduğu sevgi ve mazlum olana dönük sevdasıyla bilinirdi. Hemen her parçasında kendini "Garip" diye tanımlardı. "Kimdi o Garip?" diye sorulduğunda ise aşağılanıp, hor görülen abdallar adına kendine garip dediğini söylerdi. O da bir abdal gibi yaşadı. Şarkılarına telif ödenmediği için içlense de hiç şikayetçi olmadı.     

    Ertaş mütevazi yaşamı ve kendi toprağına duyduğu sadakatla bilindi. Devlet sanatçılığı teklif edildiğinde, "devlet sanatçısı olmak ayrımcılığa yol açar, ben halkın sanatçısı kalmayı tercih ederim" diyerek bu ünvanı ve devletten para almayı reddedecekti.

    Ertaş bozlak türkülerini feryat olarak nitelerdi. Anadolu insanının acı ve kederini dile getiren en unutulmaz feryat onun sesiydi.

    Uzun süren tedavisi İzmir'de noktalandığında Türkiye halk müziğinin yaşayan en büyük efsanesini, bozlak türküleri benzersiz icracısı ve bestecisini, Anadolu insanı ise feryadını yitirdi.

    Baba ocağı Kırşehir'e gömülecek

    Bir süredir rahatsızlığı nedeniyle İzmir’de tedavi görürken hayatını kaybeden Kırşehirli ünlü saz ve söz ustası Neşet Ertaş doğduğu Kırşehir’de toprağa verilecek.

    Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, türkü pınarı, büyük ozan Neşet Ertaş’ın vefatından büyük üzüntü duyduğunu belirterek, “Sevenlerinin ve Kırşehirlilerin başı sağolsunö dedi. Başkan Bahçeci, Neşet Ertaş’ın cenazesinin yarın Kırşehir’e getirileceğini ve Cacabey Camii’nde kılınacak namazın ardından Bağbaşı Mezarlığı’ndaki babası Muharrem Ertaş’ın yanına defnedileceğini söyledi. Ünlü bozlakçı Neşet Ertaş’ın adının Kırşehir’deki caddelerde, okullarda ve babası Muharrem Ertaş’la birlikte bir de anıtı bulunuyor. Neşet Ertaş’ın cenazesine Kırşehir’den ve dışarıdan binlerce seveninin katılacağı bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdoğan cenazeye katılacak

    Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sanatçı Neşet Ertaş için yarın Kırşehir'de düzenlenecek cenaze törenine katılacak. Edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan yarın Kırşehir'e gidecek. Erdoğan, Kırşehir'de ikindi namazına müteakip Neşet Ertaş için kılınacak cenaze namazına katılacak.


    Kim ne dedi?

     
    Ertuğrul Günay: (TIKLA-İZLE)

    Türk Halk Müziği'nin efsane ismi Neşet Ertaş'ın vefatının ardından, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da üzüntülerini CNN Türk'te dile getirdi. Günay, ''Türkçemiz büyük ses bayraklarından birisini ebediyete uğurluyor'' dedi.

    Yaşar Kemal:

    CNN Türk'e konuşan Yaşar Kemal, ''Neşet Ertaş'a 'bozkırın tezenesi' demiştim. Sonuna kadar bu ismi hakkıyla taşıdı. Babası büyük bir ustaydı ve benim büyük bir dostumdu. Gençliğinde ona hep babasını geçemeyeceğini söylemiştim ama babasını geçti. Ölümüne çok üzülüyorum. Bozkırdan böyle büyük bir sanatçı yetişir mi bilemiyorum" dedi.

    Nebil Özgentürk: (TIKLA-İZLE)

    Belgesel yapımcısı Nebil Özgentürk de Neşet Ertaş'la yaptığı bir sohbeti paylaştı. Sanatçının bestelerinin yıllarca başkalarının adıyla anılmasının Ertaş'ı çok kırdığını bu yüzden Türkiye'yi terkettiğini anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Edip Akbayram: (TIKLA-İZLE)

    Halk müziği'nin duayen ismi Neşet Ertaş'ı hastahanede kısa bir süre önce ziyaret eden sanatçı Edip Akbayram Ertaş'ın son anlarını ve sanata katkılarını CNN Türk'te değerlendirdi. Akbayram, " İki gün önce Neşet ustayı ziyarete gittim, uyuyordu. O dev, yatakta küçücük kalmıştı. Umutsuzluğa kapıldım. Neşet Ertaş, Aşık Mahzuni Şerif son yüzyılın Pir Sultanıdır" dedi.

    Eski MESAM Başkanı Faruk Demir: (TIKLA-İZLE)

    CNN Türk'e konuşan eski MESAM Başkanı Faruk Demir, “Neşet Ertaş'ın saz çalış tekniği, sözü, onlara yaptığı müzikleri ve yorumculuğu... Yani bunun üzerine henüz daha babası Muharrem Ertaş'tan sonra Neşet Ertaştır ama Neşet Ertaş babasını da geçmiştir. Bunu dünya çok iyi farketmiştir. Neşet Ertaş UNESCO tarafından da korumaya alındı. Neşet Ertaş başkaydı. Hala da başka kalacak. Türkiye Cumhuriyeti'ni dün de bugün de yönetenler malesef kültür kısmına fazla ehemmiyet vermedikleri için bunu bir türlü görmüyorlar, görmediler. İki tür sanatçı vardır, biri ticaret için yapar, birisi hakikaten aşk için yapar. Ticari boyutunu hiçbir zaman düşünmezdi, düşünmediği için de hep ekonomik sıkıntılar içinde kaldı. Ondan dolayı kırıldı, çevresindeki bazı insanlara da kırıldı. Neşet Ertaş hocayı anlamadıkları için ülkesini terketti ve üç kuruş geçimini idame ettirebilmek için düğün salonlarında, düğünlerde çalıştı. Biliyorum ki Neşet Ertaş'tan sonra da Neşet Ertaşlar var... Türkiye'yi hangi hükümet yönetirse yönetsin, ana politikasını kültürden ayırmadıktan sonra hep böyle içimiz yanacak" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş: (TIKLA-İZLE)

    İzmir'de tedavi gördüğü hastanede vefat eden Türk Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş, "Bizim babamızdı ama Türkiye'nin abisi, babası, kardeşiydi. Cenazesini Kırşehir'e götüreceğiz" dedi.

    Abdullah Gül:

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, halk müziği sanatçısı Neşet Ertaş'ın vefatı sebebiyle yazılı bir mesaj yayımladı.Neşet Ertaş'ın vefatından derin üzüntü duyduğunu belirten Gül, 'Bozkırın tezenesi' Neşet Ertaş'ın, sesi, mütevazı duruşu ve her şeyden önce insana verdiği değerle halkın sevgisini kazandığını, ifade edilemeyen duyguları türkülerine yansıtarak dilden dile dolaştığını ve gönülleri fethettiğini kaydetti.

    Cumhurbaşkanı Gül, böylesine sevilen bir halk sanatçısının vefatının, sanat dünyası ve Türkiye için büyük bir kayıp olduğunu ifade ederek şunları söyledi; "2008 yılında Çankaya Sofrası'nda diğer sanatçılarımızla birlikte misafir etmekten memnuniyet duyduğum Neşet Ertaş, her zaman sevgiyle, saygıyla ve takdirle hatırlanacak; en önemli kültür değerlerimizden biri olarak gönlümüzü titreten türkü ve bozlaklarıyla kalbimizde yaşamaya devam edecektir. Bugün, kendi dizelerinde dile getirdiği 'Yalan Dünya'ya veda eden halk ozanı Neşet Ertaş'a Allah'tan rahmet; ailesine, milletimize, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum."

    Bülent Arınç:

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türk Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaş'ın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirterek, "Bozkırın Tezenesi bil ki sazınla, sözünle öyle temiz bir hatıra bıraktın ki gönlümüz hep seni arayacak" ifadelerini kullandı.

    Binali Yıldırım:

    Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Türk Halk Müziği bestecisi, söz yazarı ve yorumcusu, ismi türkü ile bağlama ile özdeşleşmiş bozkırın tezenesi Neşet Ertaş'ın bugün tedavi gördüğü hastanede vefat ettiğini büyük üzüntüyle öğrendim. Yıllardır söylediği türkülerle gönüllerimize taht kuran, 7'den 70'e herkesin beğenisini kazanan, Anadolu'nun sesini gurbete taşıyan büyük ustanın kıymeti ve yokluğu, ölümünden sora çok daha fazla hissedilecektir. Adı, hayat verdiği türküleriyle sonsuza dek yaşayacak, bu toprakların sesi ve soluğu olmayı sürdürecektir. Merhum Neşet Ertaş'a Allah'tan rahmet, başta kederli ailesi olmak üzere tüm yakınlarına, sevenlerine ve milletimize başsağlığı ve sabır dilerim" dedi.

    BDP:

    Halk ozanı Neneşet Ertaş'ın ölümünün ardından, BDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak da başsağlığı mesajı yayınladı. Demirtaş ve Kışanak "Türkiye çok değerli bir ozanını kaybetti. Büyük halk ozanı, Anadolu'nun güçlü sesi Neşet Ertaş'ı kaybetmenin büyük üzüntüsü içerisindeyiz" dediler.

    Cemil Çiçek:    

    "Bozkırın tezenesinin Türk kültürüne verdiği hizmet hiçbir zaman unutulmayacak." Açıklama neşet ertaş'a üstün hizmet ödülü veren Meclis'in Başkanı Cemil Çiçek'ten geldi. Yazılı açıklama yapan Çiçek, Ertaş'ın ölümünden büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi. 

    Süleyman Demirel: (TIKLA-İZLE)

    Neşat Ertaş, Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine sunulan ''devlet sanatçısı'' unvanını kabul etmemişti. ''Hepimiz bu devletin sanatçısıyız, ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor'' demişti. Usta ozanın vefatını Süleyman Demirel CNN Türk'e değerlendirdi. ''Yeri doldurulamaz büyük bir sanatçıydı''dedi.

    Başbakan Erdoğan:

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, halk müziği sanatçısı Neşet Ertaş'ın vefatı sebebiyle bir mesaj yayımladı. Neşet Ertaş'ın vefatını derin bir teessürle öğrendiğini ifade eden Erdoğan, uzun yıllar gurbet hayatı yaşayan Neşet Ertaş'ın, bir gönül eri, hatta bir 'Gönül Dağı' olmayı başarmış bir sanatçı olduğunu belirtti.Ertaş'ın Anadolu insanıyla arasında göülden bir bağ kurduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan mesajında şu ifadelere yer verdi; "Eşsiz üslubu, parlak yorumları ile dikkati çeken Neşet Ertaş, yorumladığı türkü ve bozlaklar sayesinde Anadolu insanıyla arasında gönülden gönüle uzanan gizli bir bağ kurmayı başarmış ender sanatçılarımızdan biridir. Neşet Ertaş'ın adının milyonlarca seveni tarafından yaşatılacağına, sanat üslubunun gelecek nesilleri etkilemeye devam edeceğine yürekten inanıyorum. Merhum Neşet Ertaş'a Allah'tan rahmet niyaz ediyor, ailesine, yakınlarına ve tüm sanat camiamıza başsağlığı diliyorum."



    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow