hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arınç: Bardağı fazlasıyla taşırmıştır"

    Arınç: Bardağı fazlasıyla taşırmıştır
    expand

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Akçakale'ye top mermisi düşmesiyle ilgili olarak, "Son olay, bardağı fazlasıyla taşırmıştır. Bunun uluslararası hukukta mutlaka bir karşılığı vardır" dedi.

    Arınç, Crown Plaza Oteli'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, akşam saatlerinde Suriye tarafından atılan bir top mermisinin Akçakale ilçesinde 2 anne ile 3 çocuğun ölümüne yol açtığını belirtti.

    Son günlerde Suriye tarafından kendi halkına kullanılmak üzere atılan bombaların, Türkiye'ye düşmeye başladığını anlatan Arınç, şunları kaydetti: "Bu konuda uyarıcı ifadeler kullanıldı. Hatta ikaz edildiler. Karşılığı verileceği söylendi. Suriye maalesef bir yıldan bu yana kendi halkını öldürmekle, bugüne kadar 30 bin insanın hemen hemen hayatına son vermekle çok kötü, çok tehlikeli bir iş yapıyor. Rejim kendi halkını bombalıyor. Kadınlar, çocuklar, masum insanlar hayatını kaybediyor. Biz Suriye ile sınırız. 910 kilometrelik uzun bir sınırımız var. Bu sınırın iki tarafında da akrabalar, kardeşler, dostlar var. Geçtiğimiz yıllarda artık sınırlar da kalkmış, ziyaretler komşudan komşuya gider gibi gelişmişti."

    "Bardağı fazlasıyla taşırmıştır"

    Esed rejiminin kendi halkına kıymaya başlamasının ardından Türkiye'nin ikazlarının fayda vermediğini ve maalesef dış politikada da Suriye ile ilişkilerin bu olaylardan kaynaklanan sebeplerle giderek bozulduğunu ifade eden Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    "Son olay bardağı fazlasıyla taşırmıştır. Bir defa Türkiye egemen bir ülkedir. Kendi toprağına karşı bir saldırı yapılmış ve yurttaşlarımız hayatını kaybetmiştir. Bunun uluslararası hukukta mutlaka bir karşılığı vardır. İkincisi Türkiye bir NATO ülkesidir, NATO sözleşmesinin belli maddeleri, üye ülkelerden birinin şu veya bu şekilde saldırıya uğraması karşısında buna karşı yükümlülükler getirmektedir.

    Biz gözünü karartmış insanlar değiliz. Ama insanımızın hayatını kaybetmesi ve topraklarımıza bir saldırının olması karşısında da elbette haklarımızı sonuna kadar koruyacağız. Üzüntü verici bu olay sebebiyle, hayatını kaybeden annelerimize, çocuklarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı diliyorum. Gerekenin mutlaka yapılacağını dünyanın bilmesini istiyorum. Biraz önce sizin huzurunuza gelmeden yukarıya çıkmıştım. sayın Başbakanımızla bir görüşme yaptım. Hükümet tam kadroyla işi takip etmektedir."

    Başbakan Yardımcısı Arınç, 20.15 uçağıyla Ankara'ya gideceğini belirterek, "Umarım bu son çılgınlık olur. Bunun hesabını bir şekilde, Suriye yönetimi verecektir. Biz yurttaşlarımızın ve toprağımızın hukukunu her zaman koruyacak güçte bir hükümetiz" dedi.

    Çelik: "Türkiye'nin sabrını sınayan bir durumla karşı karşıyayız"

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Akçakale'ye top mermisi düşmesi olayıyla ilgili, "Türkiye'nin sabrını sınayan bir durumla karşı karşıyayız. Türkiye, vatandaşlarının can güvenliğini korumakla görevli. Dolayısıyla burada vatandaşlarımızı infiale sevk edecek, gerçekten zor duruma sokacak bir gelişmeye müsaade edemeyiz" dedi.

    Bakan Çelik, yarın sabah bölge milletvekilleriyle birlikte Akçakale'ye gideceklerini, yaşamını yitiren vatandaşların cenaze törenlerine katılacaklarını, yaralıları ziyaret ederek, bölgede incelemelerde bulunacaklarını da bildirdi.

    Çelik, "Ben buna saldırı diyorum. Çünkü bu topun menzili bellidir" dedi.

    Bakan Çelik, "Tampon bölge konusu gündeme gelebilir mi?" sorusuna, "Mutlaka Sayın Başbakanımız bir değerlendirme yapacaktır. Akçakale'nin bulunduğu durum, vatandaşın güvenliği açısından oluşan tehlike ortada. Karşı tarafta ne yaptığını bilmeyen bir güruhun olduğu ortaya çıkıyor. Buna karşı tabii ki tedbir alınması gerekiyor. Vatandaşın güvenliği bizim için her şeyin önünde. Vatandaşımızı güvenli bir ortamda tutmak durumundayız" cevabını verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow