hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Erdoğan ile Gül arasına nifak giremez"

    Erdoğan ile Gül arasına nifak giremez
    expand

    AB Bakanı Egemen Bağış, "Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemleriyle, Sayın Başbakanımızın söylemleri arasında aslında çok ciddi fark yoktur. Tayyip Erdoğan ile Abdullah Gül arasına nifak sokmaya çalışan çevreler, hep olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız kendi görüşlerini (basın özgürlüğü) dile getirmiştir. Cumhurbaşkanımıza saygı duyarız. Ama AK Parti'nin kendi kongresine kimlerin davet edilip, kimlerin davet edilmeyeceğine AK Parti yönetimi karar verir" dedi.

    Egemen Bağış, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Barış İçin Bilim Uluslararası Konferansı"na katıldı.

    "Başbakanın konuşmasını bir kez daha gözden geçirin"

    Konferansın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti 4. Olağan Kongresi'nde AB sürecine vurgu yapmadığı, ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün TBMM'nin açılışında yaptığı konuşmada vurgu
    yaptığı yönündeki değerlendirmeler sorulunca Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

    "Onların arasına kolay kolay fitne giremez"

    Cumhurbaşkanı ile Başbakanın söylemleri arasında çok ciddi fark olmadığını vurgulayan Bağış, "Hemfikir olmadıkları bazı konular olabilir. Bunlar çok da doğaldır. Ben 11 yıldır siyasetin içindeyim. Tayyip Erdoğan ile Abdullah Gül arasına nifak sokmaya çalışan çevreler, hep olmuştur. Her seferinde sükutu hayale uğramalarına rağmen, bir türlü gerekli mesajı alamamışlardır. Sayın Başbakanımız ile Cumhurbaşkanımız arasındaki dostluğun, kardeşliğin dokusu, çok ama çok sağlamdır. Onların arasına kolay kolay fitne, nifak çabaları giremez. Hiçbir zaman da girmemiştir" dedi.

    Egemen Bağış, "40 yılı aşkın bir dostluktan ve kardeşlikten bahsediyoruz. Tabii ki farklı konularda, farklı bakış açıları olabilir. Bu da onların düşünce dünyasının zenginliğini gösterir. Ama sonuçta ikisinin de arzusu, Türkiye'nin her geçen gün daha da demokratik, çağdaş, saygın bir ülke olmasıdır. Bu açıdan aralarında herhangi bir söylem farkı yoktur, söyleyiş tarzları, belki kullandıkları kelimeler arasında farklılıklar olabilir" diye konuştu.

    Bağış, "Başbakanımızın ve Cumhurbaşkanımızın, pazar ve pazartesi günü yapmış oldukları konuşmalardan aldığımız çok açık ve net bir talimat vardır. O da 'Durmak yok, reforma devam' talimatıdır. AB Bakanlığı olarak, kendimizi Türkiye'nin reform mutfağı olarak algılıyoruz ve Türkiye'nin daha da gelişmesi için gerekli reformların hazırlanması konusunda talimatlarımızı aldık, çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

    "Doğmamış çocuğa don biçmeyelim"

    Bağış şöyle devam etti:

    "Avrupa Birliği İlerleme Raporu"na yönelik eleştiriler hatırlatılınca, "Doğmamış çocuğa don biçmeyelim. Daha rapor çıkmadı. Ortada bize iletilmiş resmi bir taslak da yok. Türkiye birçok konuda geçmişle kıyaslandığı zaman, çok önemli başarılar elde etmiştir.

    Ben son bir yıl içinde, Avrupa Birliği yolunda çıkan yasaların listesini önüme koyduğum zaman, ikincil düzenlemelerin listesini önüme koyduğum zaman, Türkiye'de uygulamayla ilgili atılan adımlara baktığım zaman, gerçekten çok önemli işler yaptığımızı, hatta Avrupa Birliği üyesi ülkelerden çok daha fazla ilerlediğimizi görüyorum.

    Kendisi ilerleyemeyen bir Avrupa'nın bize sunacağı bir ilerleme raporunu önce görelim, ondan sonra yorum yapalım. Mutlaka içinde eksiklikler ve doğru noktalar olacaktır. Biz raporu bir görelim ondan sonra kendi değerlendirmemizi yapalım. Bizim için önemli olan kendi kendimize verdiğimiz ilerleme raporudur. Yıl sonunda paylaşacağımız bir ilerleme raporunu hazırlıyoruz. Türkiye hangi hedeflerini, beklentilerini gerçekleştirebildi? Hangilerinde eksiklikleri oldu? Onları da ortaya koyarız."

    "Cumhurbaşkanımıza saygı duyarız"

    AK Parti 4. Olağan Kongresi'ne bazı basın yayın organlarının alınmaması üzerine yapılan eleştiriler ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün TBMM'nin açılışındaki konuşmasında basın özgürlüğünü vurgulaması hatırlatılınca Bağış, "Sayın Cumhurbaşkanımız kendi görüşlerini dile getirmiştir. Cumhurbaşkanımıza saygı duyarız. Ama AK Parti'nin kendi kongresine kimlerin davet edilip, kimlerin davet edilmeyeceğine AK Parti yönetimi karar verir. Sayın Cumhurbaşkanımız partiler üstüdür, Sayın Cumhurbaşkanımız hepimizin ortak paydasıdır. Bu konuda da biz Cumhurbaşkanımıza saygı duyarız" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow