hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan'dan "büyükşehir" savunması

    Erdoğandan büyükşehir savunması
    expand

    Başbakan Erdoğan, Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nda yapılan değişikliği "İlla birinin eline mühür verelim de onu sultan ilan edelim diye bir derdimiz yok" sözleriyle savundu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na da seslenen Başbakan "Sen bu işten anlamazsın, bunun için çarık giyip arazide dolaşacaksın" dedi.

    18 yaş düzenlemesi:
    Başbakan Erdoğan, seçilme yaşını 18'e indiren düzenlemeyle ilgili, "Neredeyse Avrupa'nın yarıya yakınında 18 yaş, hem seçme hem seçilme yaşıdır. Bir diğer yarısın da 21 yaş seçilme yaşıdır, bir diğerinde de 25 yaş seçilme yaşıdır. Cumhurbaşkanı seçilme yaşını bile buralara kadar indiren ülkeler var. Cezalandırmaya gelince, rüşt olmaya gelince 18 yaşa 'evet' diyorsun, seçmeye 'evet' diyorsun ama seçilme noktasına geldiği zaman bakıyorsun 'hayır' diyorsun" dedi.

    Gül'ün vetosu:
    Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün TBMM'ye iade ettiği yerel seçimlerin öne alınmasını düzenleyen anayasa değişikliği konusunda, "Sayın Cumhurbaşkanımızın kararından sonra oluşan yeni duruma yönelik istişarelerimizi tamamladık ve bugün itibarıyla ilgili arkadaşlarım gidip ana muhalefet partisi ve MHP'yle gidip görüşmeleri yapacaklar ve bu görüşmeleri yaptıktan sonra Parlamento'da bunun adımları atılacaktır. Referandum konusunu düşünmüyoruz" dedi.

    Başbakan ayrıca, yerel seçimlerin öne alınmasını öngören anayasa düzenlemesiyle ilgili, "Bu tabii üzücü bir tablodur ve ben bunun fitneye, nifaka, şuna buna vesile olmasını istemem. Ama siyaseti biz böyle anlamıyoruz. Eğer biz, bir yere imza attıysak mezara kadar oimzanın arkasında durmalıyız. Pazara kadar değil" ifadesini kullandı.

    Muhalefete eleştiriler:
    Erdoğan konuşmasında MHP lideri Bahçeli'ye de yüklendi.

    Başbakan, "Gerek Sayın Bahçeli'nin gerekse şahsımın ortaya koymuş irademiz mevcut. Altına imzalarımızı attık ve görünen o ki her iki siyasi parti de attıklara imzalara sahip çıkmamıştır. İmza farklıdır, gizli oylama maalesef farklı olmuştur. Eğer herkes attığı imzasına sahip çıkmış olsaydı netice böyle olmayacaktı" diye konuştu.

    Tayyip Erdoğan, "Dünyada seçimlerin erkene alınmasına karşı çıkan, bunu engellemek için her şeyi yapan, her türlü yola başvuran tek anamuhalefet partisi sanıyorum CHP'dir. BDP ile CHP'nin 12 Haziran seçimlerinden bu yana pek çok konuda ortak hareket ettikleri ortada. Artık ben ikisini de doğrusu bir görüyorum. Adeta bunlar müttefik. CHP'nin yolu BDP'yi düze çıkarmaz. BDP'nin yolu CHP'yi düze çıkarmaz."

    Terörle mücadele
    Erdoğan, terör meselesini ülkenin kanayan yarası olmaktan çıkarmakta kararlı olduklarını vurgulayarak, "İnşallah önümüzdeki dönemde bu konuda önemli gelişmeleri hep birlikte göreceğiz. Bu konudaki kararlığımız zaten şu son hafta içinde atılan adımlarla da görülmüştür. Görülmeye devam edecektir" dedi.

    3 dönem kuralı
    3 dönem kuralını bir son olarak değil bir mola, nefeslenme, es olarak gördüklerini dile getiren Erdoğan, "4. Büyük Kongremizin açılışında okuduğum o güzel şiirde ifade edildiği gibi bizim söyleyecek daha çok mısralarımız var. Yeter ki kalbimizdeki merhamet adlı o çınarı hep gür tutalım. Hep üste tutalım. Bu süreçte bir dönem mola vermek durumunda olan arkadaşlarımız siyasetin ve millete hizmet davasının bir parçası olarak bu kutlu çatı altında farklı şekillerde katkıda bulunmaya devam edeceklerdir" diye konuştu.

    Büyükşehir Yasa Tasarısı
    Recep Tayyip Erdoğan, "Şu anda bir spekülasyondur gidiyor. Büyükşehirlerle ilgili
    atılan bu adımlar, bazı çevrelerce -ki bunlar, ideolojik yaklaşımların içerisindedir veya bir rant hesabının peşindedir- gazetelerde boy boy reklamlar, ilanlar vermek suretiyle bu çalışmayı sürdürüyorlar. Neymiş? Eğer mülki sınırlar büyükşehir sınırı olarak ilan edilirse o köylere hizmet gitmezmiş. Bu, çok çürük bir iddiadır" dedi.

    Hangi muhtarlıklar kalkacak?
    Erdoğan, İstanbul ve Kocaeli mülki sınırlarıyla büyükşehir olmadan önce köylerine İl Özel İdareleri'nin ne kadar hizmet götürdüğünün sorulmasını, araştırılmasını isteyerek eleştirilere yanıt verdi. Köylere ve beldelere imar bütünlüğü noktasında yaklaşılmazsa buraların "kapanın ve çalanın elinde kalacağını" belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

    "Canım canım sahillerdeki beldeler var. Bu beldelerde şu anda bir tane ufak araç al veya malum yerlerden yardım adı altında bir şeyler ver ve orada gel istediğin gibi binayı istediğin şekilde yap. Kimse müdahale edebilir mi, edemez. Niye, orada belde belediyesi var. Köyde, orada da muhtar var. Çıkmış koskoca Anamuhalefetin başkanı, 'Bunlar muhtarlığı kaldıracak' diyor. Eline diline dursun, hangi muhtarlığı kaldıracağız? Bazı muhtarlıklar tabii ki kalkacak. 10 hane var, 10 haneye bir muhtar..."

    Bodrum, Fethiye...
    Muğla Belediyesi'nin Fethiye'ye, Bodrum'a hizmet veremediğini ifade eden Erdoğan, büyükşehir olunca, bu ilçelerin de alt yapısıyla, suyuyla ilgileneceğini, hizmet götüreceğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow