hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gürsel Tekin, Gül'ün "veto" gerekçesini sordu

    Gürsel Tekin, Gülün veto gerekçesini sordu
    expand

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yerel seçimlerin öne alınmasını öngören anayasadeğişikliğine ilişkin düzenlemeyi bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade etmesinin siyasi bir karar olduğunu öne sürerek, "Hangi gerekçeye göre gönderdi Sayın Cumhurbaşkanı merak ediyorum" dedi.

    Tekin, Yenimahalle Belediyesi'nin Yakacık'taki kurban satış ve kesim alanını gezdi.

    Burada satıcılarla sohbet eden ve çadırları dolaşan Tekin, kurbanlık pazarlığı yaptı.

    Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tekin, Cumhurbaşkanı Gül'ün yerel seçimlerin öne alınmasını öngören anayasa değişikliğine ilişkin düzenlemeyi bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade etmesiyle ilgili, "Tamamen siyasi bir karardır" dedi.

    Cumhurbaşkanlarının aynı zamanda anayasayı koruma görevinin bulunduğunu ifade eden Tekin, "Hangi gerekçeye göre gönderdi Sayın Cumhurbaşkanı merak ediyorum. Bana bir gerekçesini söyleyebilir misiniz? Parlamentoda milletvekilleri, milleti temsil etmez mi? Milleti, milletin iradesini temsil etmez mi? Madem ki bu irade orada temsil edilmiş, Sayın Cumhurbaşkanımız hangi gerekçelere dayandırarak göndermiştir? Böyle bir gerekçe olmaz. Sayın Başbakanımız bize demiyor muydu, 'Referanduma alışın daha çok referandum gelir'. Hodri meydan işte referandum da yapalım, ne olur, milletten niye korkuyoruz? Tamamen ideolojiktir" diye konuştu.

    Tekin, AK Parti'nin yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin yeni bir tarih teklifiyle görüşmeye gelmesi halinde nasıl bir tavır izleyeceklerine ilişkin soruyu da yanıtladı. Bin 97 belediyenin hakkında soruşturma yürütüldüğünü ve onlarca belediye başkanının da tutuklu olduğunu, bazılarının görevden alındığını ifade eden Tekin, bütün bunlara bakıldığında çok başlı, kontrol edilemeyen, şeffaf olmayan bir belediyecilik anlayışının hakim olduğunun görüldüğünü söyledi.

    Tekin, şöyle devam etti:

    "Tarih, 17 mi olacak, 3 mü olacak, mart mı olacak, ekim mi olacak? Bunun hiç bir anlamı yok. Bu tarihler yurttaşlarımızın sorunlarını ortadan kaldırmıyor. AKP'ye buradan çağrı yapıyoruz, eğer gerçekten uygulanabilir, İngiltere'de, Almanya'da, Fransa'da, bütün Avrupa ülkelerinde, gelişmiş ülkelerde, hangi belediyecilik kriteri uygulanıyorsa, gelin öncelikle belediyeler yasasını değiştirelim. Ranta dayalı bir yasayla siz belediyecilik yapamazsınız, topluma hizmet götüremezsiniz."

    Anadolu'da çok sayıda belediyenin borcu nedeniyle sıkıntı içinde olduğunu belirten Tekin, bütün bunların konuşulmadığı bir ortamda yalnızca seçim tarihine yoğunlaşmanın anlamsız ve samimiyetten uzak bir yaklaşım olduğunu savundu.

    Tekin, "Birinci önceliğimiz CHP olarak ranta değil, hizmete dayalı bir yasa yapalım"
    dedi.

    Tarım ve hayvancılık sektöründeki sıkıntılara da değinen Tekin, satılan kurban sayısında 10 yıl öncesinin rakamlarının bile yakalanamadığını, her geçen yıl bir öncekinden geriye düşüldüğünü ifade etti.

    Yem ve mazot gibi girdi fiyatlarının yüksekliğinin de kurban satıcılarını olumsuz etkilediğini dile getiren Tekin, tarım, hayvancılık neredeyse Anadolu'da bitmiş durumda. Şu anda can çekişiyor. Ey Tarım Bakanı ey Sayın Başbakan, duyun, bakın, burada bütün Türkiye var. Türkiye'nin dört bir yanı burada. İnsanlar feryat ediyor. Bu feryatlara kulak assınlar" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow