hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    29 Ekim'de çelenk krizi!..

    29 Ekimde çelenk krizi..
    expand

    29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesi düzenlenen törenlerde bazı illerde çelenk krizi yaşandı. İstanbul, İzmir, Antalya ve Bodrum'da Atatürk anıtı önüne protokol dışında siyasi partiler ve STK'ların çelenklerinin alınmaması gerginliğe yol açtı. Atatürk anıtına çelenk koymak isteyenlerle polis arasında arbede çıktı.

    29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesi düzenlenen törenlerde bazı illerde çelenk krizi yaşandı.

    Atatürk anıtı önüne protokol dışında siyasi partiler ve STK'ların çelenklerinin alınmaması gerginliğe yol açtı.

    İstanbul'da Bahçelievler'de polis ile CHP İlçe Teşkilatı arasında arbede çıktı. Yaşanan arbede sırasında CHP'liler çelengi kısa süreliğine de olsa Atatürk büstünün önüne bıraktı. Ancak polisin ısarı nedeniyle çelenk yine partililer tarafından kaldırıldı.

    Taksim'de de CHP İstanbul İl Başkanlığı ve İşçi Partisi'nin çelenginin tören alınana alınmaması tepkilere yol açtı.

    "Atatürk'ü kimden koruyorsunuz?"

    Polisi aşarak anıta ulaşan CHP'li grup çelenk bıraktı ama gruba polis müdahale etti, ancak CHP'liler polisi aşarak, anıta ulaştı ve çelenk bıraktı. Çelenk bıraktıktan sonra açıklama yapan Oğuz Kaan Salıcı, "Bugün burada resmi olarak yapılan tören çakma bir törendir, sahte bir törendir, naylon bir törendir. Beş dakikalık bir törene tahamül edemeyen bir zihniyetle karşı karşıyayız. Şu Taksim'in etrafına bir bakın her yer bariyer dolu. Her yer güvenlik menbusu dolu. Her yer ablukaya alınmış, Taksim'i kimden koruyorsunuz? Atatürk'ü kimden koruyorsunuz? Atatürk'ün korunması gereken kişiler sizlersiniz aslında. Halk burada, resmi zevat nerede? Resmi zevat şu an kaçmakla meşgul" dedi.

    Kadıköy'de de gerginlik

    Kadıköy'deki törende de gerginlik yaşandı. Törende protokolün anıta çelenk koymasının ardından sıra siyasi partilerin çelenklerinin sunulmasına geldiğinde, programı anons eden görevli, CHP çelenk koymaya hazırlanırken, çelenk koyma programını bitirerek, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunacağını anons etti. Askeri Bando'nun komut vermesiyle saygı duruşuna geçildi. CHP ve diğer partilerin temsilcileri ile STK üyeleri, saygı duruşuna geçilmeden, kendi çelenklerinin konulmasını ve selamlama için anons edilmelerini isteyerek kürsüye toplandılar. Sloganların devam etmesi tartışmaların uzaması üzerine meydanda bir süre kargaşa yaşandı.

    Antalya'da da Cumhuriyet Bayramı için düzenlenen çelenk bırakma töreninde olaylar çıktı.

    Atatürk anıtına çelenk bırakmak isteyen grubu polis biber gazıyla engellemeye çalıştı.

    İzmir'de ise Atatürkçü Düşünce Derneği Konak şubesi yöneticisi Şafak Acar polis ile karşı karşıya geldi.

    Polis, Alsancak'taki Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk koymak isteyen Acar'a engel oldu.

    Bursa ve Bodrum'da da benzer görüntüler yaşandı.

    Büyükler törende o oyunda


    Törenlerde gülümseten anlar da yaşandı. Mardin'in Nusaybin ilçesindeki törende Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması sırasında küçük bir çocuğun Atatürk heykelinin ayaklarının arasında oynaması ilginç görüntüler oluşturdu. Tören boyunca heykelin ayakları arasında oynayan çocuk yerinden ayrılmadı. Güvenlik güçleri de oynayan çocuğa müdahale etmedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow