hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İdris Naim Şahin'den 17 şehit açıklaması

    İdris Naim Şahinden 17 şehit açıklaması
    expand

    İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 17 askerin şehit olduğu helikopter kazasıyla ilgili olarak, "Metal yorgunluğu asla söz konusu değildir. Bu tür araçlar belli bir ömre göre çalıştırılmaktadır. Kaza, helikopterin teknik özelliğinden değil, maalesef pilotaj ve hava şartlarına bağlı olarak gerçekleşmiştir. " dedi.

    TBMM Genel Kurulu'nda, 13 ilin büyükşehir olmasına ilişkin tasarı görüşülüyor.

    CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, "Bütün milletin içine ateş düşmüş, 17 asker şehit olmuş. Başka bir ülkede olsa, o ülkede yas ilan edilir. Tayyip Erdoğan'ın, bir çocuğu ya da sizin bir çocuğunuz ölseydi, yas ilan edilirdi. Bu ne utanmazlık, duyarsızlık" dedi. Genç'in, "Bakanda da grup başkanvekilinde de kişilik yok" sözleri tartışmaya neden oldu.

    AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin, kürsünün önüne gelerek tepki göstermesi üzerine Genç, "Kişilik varsa, karar ver" dedi.

    TBMM Başkanvekili Sadık Yakut da Genç'i temiz bir dille konuşması yönünde uyardı. "Özgürce, bağımsızca karar vermek lazım" diyen Genç, Canikli'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ulaşamadığı için Genel Kurul çalışmalarının devam edip etmemesi konusunda karar veremediğini iddia etti. Genç, "Milli yas ilan edilmesi gereken bir konuda, Tayyip Erdoğan nerede?" diye sordu.

    AK Parti'li milletvekilleri Genç'e tepki gösterirken, AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, 'Sana ne" diye bağırdı. "Ben sorarım. Benim verdiğim vergiler ile karısını, çocuklarını toplamış, en lüks saraylarda yaşıyor" diyen Genç, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, Başbakan Erdoğan'dan korktuğu için dün TBMM Genel Kurulu'nda Atatürk'ü anma töreninde kürsüye çıkamadığını iddia etti.

    Canikli'nin, "Sende vicdan var mı?" dediği Genç, "Bende var. Sen otur yerine" dedi. Genç, Yakut'un, "terbiyeli konuşun" uyarısı üzerine, "Senden öğrenecek değilim" sözlerini sarfetti.

    Yakut'un, "Benden öğreneceğin çok terbiye var. Geç yerine otur" sözleri üzerine ise Kamer Genç, "Bu Meclisi yönetecek kabiliyet yok sende" dedi.

    Sataşma gerekçesiyle kürsüye gelen Canikli, "Böyle konuşan bir kişiye cevap vermek, muhatap almak gerekmez. Ama o kadar fütursuz, dengesiz saldırı sözkonusu ki çıkıp en azından söylediklerinin tamamen iftira ve yalan olduğunu söylemek istedim. Herhalde dünyada bir cümleye bu kadar yalanı sığdıran başka bir insan yoktur. Bize yaptığı hakaret ve iftiraları kat kat fazlasıyla kendisine iade ediyorum" diye konuştu.

    Kamer Genç, Erdoğan'ın, Atatürk'ü anma törenine katılmamak için seyahat süresini uzattığını ileri sürdü. AK Parti'li milletvekilleri bu sözlere tepki gösterdi.

    -"Jandarmanın sorumluluk alanında değişiklik yok"-

    Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Şahin, tasarından sonra, jandarmanın eskiden olduğu görevine devam edeceğini belirterek, "Sorumluluk alanında bir değişiklik olmayacak" dedi.

    Etnik siyaset yapan belediye başkanları için bugün ne gibi tedbirler alınıyorsa, tasarından sonra aynı, hatta daha fazlasının alınacağını ifade eden Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında 2009'dan bugüne kadar 33 araştırma ve ön inceleme yapıldığını söyledi.

    Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait Eskişehir yolundaki demir kafes ile ilgili soruyu da yanıtlayan Şahin, "Oranın inşaatındaki yanlışlık, şahsen benim tarafımdan ve parti yönetimimiz tarafından dile getirilmiştir. İş merkezi inşaatının, kamu zararına sebebiyet vermeyecek şekilde kamunun elinden çıkarılmıştır, satışı yapılmıştır" dedi.

    Köyden mahalleye dönüştürülen yerlerden 5 yıl süreyle vergi alınmayacağı konusunun tasarıda yer aldığını belirten Şahin, "Bu yerler, 5 yıl süreyle emlak vergisinden de muaf olacak. Bunun önergesi verilecek" dedi.

    Bakan Şahin, tasarının bütçeye yük getireceğini ifade ederek, "Bütçeye yük getirmesi, evet söz konusudur. Bütçeye 3 milyar liralık yük getirecek" diye konuştu.

    -"Kazanın 10 Kasım'a rastlaması üzüntümüzü daha da artırdı"-

    Şahin, 17 askerin şehit olduğu helikopter kazası ile ilgili olarak şunları söyledi: "Bu kaza herkesi üzmüştür. Bu kaza haberinin 10 Kasım gününe rastlaması üzüntümüzü daha da artırdı. Helikopterler her alanda, güvenlik hizmetlerinde, askeri hizmetlerde, sağlık hizmetlerinde kullanılan araçlardır. Helikopterlerin ve uçakların sivil taşımacılık da dahil, bakım şekli son derece katı kurallara tabi olarak gerçekleşmektedir. Metal yorgunluğu gibi bir husus asla söz konusu değildir. Zira bu tür araçlar belli bir ömre göre çalıştırılmaktadır. Bu araçların parçaları yıpranmamış olsa bile, saati, süresi gelince otomatik olarak değiştirilmektedir. Kaza, helikopterin teknik özelliğinden değil, maalesef pilotaj ve hava şartlarına bağlı olarak gerçekleşmiştir. Nihai sebebini şu anda açıklamamız mümkün değil, bu kaza kırım raporunda ortaya çıkacaktır. Üzüntümüz çok büyüktür."

    Şahin, Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, kuvvet komutanları ve bazı bakanlarla birlikte Diyarbakır'daki törene katıldıklarını belirterek, "İktidar ve muhalefetin törene birlikte katılımının, acıları dindirmesi mümkün değil ama acıları azaltan bir etkisi olmuştur. İnşallah bu tür kazalar bir daha tekrarlanmaz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow