hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Büyükanıt: "27 Nisan muhtıra değil"

    Büyükanıt: 27 Nisan muhtıra değil
    expand

    Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesinde oluşturulan 28 Şubat alt komisyonu taslak raporunu hazırladı. Raporda Meclis'te darbelere zemin hazırlayan gelişmeleri sürekli izleyecek bir komisyon kurulması öneriliyor. Komisyonun dinlediği Tansu Çiller, Yaşar Büyükanıt ve Mehmet Ağar'ın ifade tutanakları da ortaya çıktı.

    CNN TÜRK muhabiri Sema Ecer'in edindiği bilgilere göre, 400 sayfalık taslak raporda darbelere adı karışanların isimlerinin verildiği cadde ve sokakların adlarının degiştirilmesi önerildi.

    Raporda darbe mağdurlarının sorunlarını araştıran ayrı bir komisyonun kurulması, ayrıca darbe yasalarının mevzuattan ayıklanmasıyla ilgili çalışma yapılması talep edildi.

    Çiller, Büyükanıt ve Ağar'ın ifade tutanakları

    Bu arada komisyonun geçen hafta basına kapalı olarak dinlediği Tansu Çiller, Yaşar Büyükanıt ve Mehmet Ağar'ın ifade tutanakları da ortaya çıktı.

    Buna göre Tansu Çiller, 1994 yılında DEP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılarak Meclis'ten yaka paça götürülmelerinden üzüntü duydugunu söyledi.

    Çiller, "Ancak dokunulmazlıkların kaldırılmasını isteyenlerdendim çünkü gelen istihbarat onların PKK uzantısı oldukları yönündeydi" dedi.

    Mehmet Ağar ise 12 Eylül döneminde emniyette şube müdürüyken sol örgütlerin arkasında KGB'nin olduğunu sandığını belirterek, "Ama emniyet genel müdürü olduğumda ögrendim ki sol örgütlerin arkasında Alman, İngiliz ve Fransız servisleri var. Hiç birinde KGB yok" dedi.

    Yaşar Büyükanıt ise 27 Nisan bildirisinin muhtıra olmadığını vurguladı, "Bu bildirinin cumhurbaşkanlığı seçimine mani olmak için yayınlandığı doğru degildir, cumhurbaşkanı şu olsun, bu olsun buna askerin karar verecek hali yok" dedi.

    Büyükanıt 27 Nisan bildirisinin Dolmabahçe görüşmesiyle özdeşleştirilmesinin de yanlış olduğunu savundu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow