hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yargıçlar Sendikası kuruluyor

    Yargıçlar Sendikası kuruluyor
    expand

    Ankara Valiliği, Yargıçlar Sendikası'nın kuruluş dilekçesini kabul etmedi. Yasaya göre başvuru yapmak, sendikanın tüzel kişiliğinin oluşması için yeterli. Ancak Valilik bu başvuruyu, yasaya aykırı olduğu iddiasıyla almadı. Yargıçlar Sendikası, Valiliğin böyle bir hakkı olmadığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

    Hakimler ve savcılar sendika kurabilir mi? tartışma uzun süredir devam ediyor. Önce YARSAV, ardından Yargı-Sen her iki sendika da Ankara Valiliği'nin açtığı dava sonucu kapatıldı. Yeni kurulmak istenen Yargıçlar Sendikası'nın durumu ise daha farklı.

    Yasaya Göre, sendika, valiliğe yapılan bildirimle kurulmuş sayılıyor. Ancak valilik bunun önüne geçmek için Yargıçlar Sendikası'nın başvurusunu kabul etmedi. Yargıçlar Sendikası'nın kurucu üyelerinden Ankara 11. Aile Mahkemesi Hakimi Mustafa Karadağ, Valiliğin uygulamasının kanuna aykırı olduğu görüşünde. Bu görüşünün dayanak noktası da Yargı-Sen'in kapatılma gerekçesi.

    Karadağ, süreci, "Tüzüğü Vali Yardımcısına götürdüğümüzde, bize daha en baştan başvurumuzu almayacaklarını, çünkü bizim sendikamızın yasaya aykırı kurulduğunu söylediler. Sendikaların Valiliğe bildirimi ve tüzüğün teslimi ile tüzel kişilik kazanacağını, kurulmuş sayılacağını söyledik. Onlar ısrarla, Ankara Valiliği'nden tüzüğün alınmaması konusunda bir talimat verildiğini söylediler ve almadılar. Mahkeme, yargıçların sendika kurabileceğini kabul etti, Yargıtay da bunu onayladı. Mahkeme, sadece yargıçların meslek odaklı bir sendika kuramayacağını söyledi. Biz Yargıtay'ın onama kararından sonra hizmet kolu esasına göre sendikamızı kurduk" diye anlattı.

    Karadağ, Valiliğin dilekçeyi incelemeden reddettiğini ve konuyu yargıya taşıyacaklarını açıkladı. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün Yargı-Sen'in kapatılma sürecinde Türkiye'yi haksız bularak mahkum ettiğini de hatırlatan Karadağ, hakimlere bir de çağrı yaptı:

    "Biz sendikamızı kurduk faaliyetlerimize devam edeceğiz. Hukukun üstünlüğüne, cumhuriyetin temel niteliklerine, demokrasiye, özgürlüğe inanmış biat etmeyen tüm yargıçları sendikamıza çağırıyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow