hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gül'den 'Büyükşehir Yasası' açıklaması

    Gülden Büyükşehir Yasası açıklaması
    expand

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Büyükşehir Yasası ile ilgili olarak, "Ben anayasayla ilgili kısımlarını dikkatli ve titiz bir şekilde incelettim ve Anayasa Mahkemesi'nin ortaya çıkan bu benzer kararları çerçevesi içerisinde de neticede bunu yayımladım" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Libya Genel Ulusal Kongre Başkanı ve Devlet Başkanı Muhammed Yusuf Magaryaf'ın ortak basın toplantısını düzenledi.

    Gül ve Magaryaf iki görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak bir basın toplantısı düzenledi. İkili toplantıda gazetecilerin sorularınıda yanıtladı. Bir gazetecinin, "Büyükşehir yasasına muhalefet eleştirilerine yanıt verecek misiniz?" şeklinde ki sorusuna, yasa tasarısını hukukçularına titizlikle incelettikten sonra yayımladığını belirterek şunları kaydetti: Çok tartışılarak çıktı.

    Çok iddialar söz konusu. Yasa çıktıktan sonra, hukukçularıma bu yasayı titizlikle incelemelerini söyledim. Bu yasa çok tartışılan bir yasa. Ben bunun anayasa ile ilgisine bakmak zorundayım. Herhangi bir aykırılığı var mı yok mu? Bunu titizlikle inceleyeceğiz dedim. Diğer tarafıda siyaset tarafını ilgilendiren. Çünkü lehinde ve alahinde konuşuluyor. Neticede buna karar verecek, günü geldiğinde millettir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu noktada da bizim hukukçularımız gayet titizlikle inceledirler ve sonunda şunu gördüler ki; '2004 yılında mahalli idarelerle ilgili çıkan yasa o zaman yine Anayasa Mahkemesi'ne götürülmüş. Ve aynı bugünküne benzer iddialarla Anayasa Mahkemesi'ne götürülmüş. Anayasa Mahkemesi 2007 yılında bu iddiaları geçerli görmemiş. O günkü heyet 367 kararını alan Anayasa Mahkemesi'nde ki heyettir. Bunda sonrada yine Anayasa Mahkemesi'ne çıkan yine mahalli idarelerle ilgili bazı kanunlar var. Onlarda Anayasa Mahkemesi'ne götürülmüş. Kocaeli, İzmir Büyükşehir ile ilgili. Onlarda yine Anayasa Mahkemesi tarafından bu tip iddialarla ilgili kanunlar... Hepsi Anayasa'ya aykırı değil diye geri gönderilmiş. Dolayısıyla orada tasvip görmemiş bu iddialar. Bunun üzerine bende bu yasayı yayımladım. İşin siyasi tarafı tabikide tartışılır. Bu konuda lehde ve alahde tartışmalar olacak. Onları siyaset tarafına bıraktım. Ben anayasa ile ilgili kısımlarını dikkatli ve titzlikle incelettim. Anayasa Mahkemesi'nin benzer karakları içerisinde bunu yayımladım."

    Türk müteahitlerin Libya'da ki zararları

    Bir gazetecinin, "Türk müteahitlerinin alacak sorunu ve zaraların tazmini konusunda Libya Hükümeti'nin sözü. Bu konu konuşuldu mu?" şeklinde ki sorusuan  Magaryaf, "Bu şirketler ne kadar zarar gördüyse, Libya halkıda tamamlanmayan projelerden dolayı zarar gördü. Bu hükümet hakların çiğnenmesi için kurulmadı. Bu meseleler gerçek meselelerdir. Bu konu araştırılıyor. Hiç bir Lİbyalı ve başka ülke vatandaşının hakları çiğnenmeyecektir. Adil adalet ve insafı gerçekleşecektir" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow