hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Umut Oran: "CHP, Büyükşehir Yasası'na karşı değil"

    Umut Oran: CHP, Büyükşehir Yasasına karşı değil
    expand

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, "Biz Büyükşehir Yasasına karşı değiliz, ama usule karşıyız" dedi. Gündemdeki diğer konuları da değerlendiren Oran, Patriot füzelerinin savunma amaçlı olarak getirilmediğini ileri sürdü. Oran, hükümeti terörle mücadele yerine müzakere etmekle de suçladı.

    Genel Başkan Yardımcısı Oran, partisinin İl Danışma Kurulu toplantısına katılmak için geldiği Muğla'da, esnaf ziyaretlerinde bulunup Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün'ü makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısına katılan Oran, Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini söyledi.

    "Yasaya değil usule karşıyız"

    Büyükşehir Yasası'nın derinlemesine tartışılmadan, üniversite ve yerel yönetimlerden görüş alınmadan, Başbakanın talimatıyla hazırlandığını iddia eden Oran, "Burada esas temel olan şey milletin iradesinin hiçe sayılması. Biz Büyükşehir Yasasına karşı değiliz, ama usule karşıyız. Temelinde çok net olarak karşı olduğumuz bir şey var, o da hem 'mili irade' diyoruz, hem 'milletin iradesi her şeyin üstündedir' diyoruz, 'egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' diyoruz, ama ondan sonra milletin oturduğu, köyün, evin, beldenin kapatılmasını hiç onlara sormadan yukarıdan karar alıyoruz ve bunu uyguluyoruz. Böyle bir demokrasi, çağdaş bir yönetim anlayışı olmaz. Bizim karşı olduğumuz şey budur" diye konuştu.

    "CHP, parti devletine müsaade etmeyecek"

    Bu durumun demokrasi ile bağdaşmayacak bir durum olduğunu kaydeden Oran, yaşanan olayın bin 580'e yakın belde ile yaklaşık 12 milyon vatandaşı ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi. Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dizilere yönelik açıklamasını da eleştirerek, şunları söyledi:

    "CHP olarak Türkiye'nin parti devleti olmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Hakikaten Türkiye böyle bir dönem yaşamadı. Bence gündemde olmaması gerekiyor, ama bugün yine gündemde. Türkiye hala 'Muhteşem Yüzyıl'ı tartışıyor. Başbakan bir talimat verdi hemen o talimata göre de Başbakanın arka bahçesi olan THY işgüzarlık yaparak seferlerindeki Muhteşem Yüzyıl'ın reklam filmlerini kaldırmış. Bir başka işgüzar milletvekili de parlamentoya yasa teklifi vermiş. Bu çok ayıp bir şey."

    "Patriotlar savunma için gelmedi"

    Oran, Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini, dış politikada "savaş riski" bulunduğunu, içeride ise terör tehdidi olduğunu öne sürdü. Türkiye'nin savaşın eşiğine getirildiğini ileri süren Oran, şöyle devam etti:

    "Türkiye'nin dış politikası savaş tehdidi içerisinde. Demokrasi, adalet işlemiyor. Kimse halkımızı kandırmasın, Türkiye'ye getirilen Patriotlar, füzeler savunma amaçlı getirilmedi. Bu kararı veren hükümet, vatanını seven bir iradeyle bu kararı almadı. Çünkü vatanını seven bir iradenin önce vatandaşın can ve mal güvenliğini koruması lazım. Vatandaşı savaşa sokmaması lazım. Ama siz hem 'ben bunu savunma amaçlı aldım' diyorsunuz, öbür taraftan TBMM'de Suriye'ye savaş tezkeresi çıkarıyorsunuz, öbür taraftan da Patriot füzelerinin Türkiye'de kurulmasıyla ilgili davetiye çıkarıyorsunuz. Bu son derece yanlış. Çok farklı ülkelerden 7-8 füzenin Türkiye'de olması son derece kötü bir şey."

    "Mücadele yerine müzakereyi ana planda götürüyor"

    Terörün partilerinin öncelikli konusu olduğunu söyleyen Oran, son yıllarda şehit sayısında ciddi artış olduğunu ve hükümetin hiçbir şey yapmadığını dile getirdi. Oran, "Terörle mücadele yerine terörle müzakereyi ana planda götürüyor. Bu Türkiye'ye hiç bir fayda getirmeyecek bir şey. Genelkurmay sahadaki istihbarat paylaşımını kendi başına yapamıyor artık. Geçen sene ile bu sene arasında şehit ve yaralı sayımızda yüzde 50 artış var" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow