hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Üniversite sınavında din dersinden soru

    Üniversite sınavında din dersinden soru
    expand

    Üniversite sınavlarında bir ilk... Artık Din Kültürü ve Ahlak bilgisi soruları da kitapçıklarda yerini alacak. Bu yıldan itibaren üniversite adayları hem Yükseköğretim Geçiş Sınavı yani YGS'de hem Lisans Yerleştirme Sınavı-4'de bu dersten sorulara yanıt verecek. Değişikliğin yer aldığı, 2013 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınav Kılavuzu yayımlandı.

    Üniversite sınavına hazırlanan adaylara yeni bir haber ÖSYM Başkanı Ali Demir'den geldi.

    Demir, artık üniversite sınavlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin de sorulacağını açıkladı. Gerekçe Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu ders kapsamında olması. Ama Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi 1982 yılından beri zorunlu dersler arasında. O yüzden "neden şimdi?" sorusu gündeme geldi. ÖSYM henüz bunu somutlaştırmadı.

    Ama değişiklik 2013 Üniversite Sınavı Kılavuzu'nda yer aldı.

    Buna göre, öncelikle sınavın ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda yani YGS'de öğrencilerin dini bilgileri ölçülecek.

    Tarih, coğrafya, felsefe grubunun yer aldığı 40 sorudan 5'i Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden olacak.

    Yine tarih, coğrafya ve felsefe grubu sorularının bulunduğu LYS-4'e girecek öğrenciler de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularıyla karşı karşıya kalacak. Bu sınavda yer alan 90 sorudan 8'i de bu ders için ayrılacak.

    Kılavuzda 4+4+4 Yasası'nda alınan karar gereği, ortaöğretim başarı puanı hesaplamasına ilişkin yapılan değişiklik de yer aldı.

    Buna göre adayların 100 üzerinden aldığı lise mezuniyet notu, 5 ile çarpılarak,, ortaöğretim başarı puanı hesaplanacak. Ortaöğretim başarı puanı en az 250, en fazla 500 olacak. Bu puan da 0.12 katsayısı ile çarpılarak üniversite sınavına ilave edilecek.

    Adayların internet sitesinden ulaşabileceği kılavuza göre YGS başvuruları 2-15 tarihleri arasında alınacak. Sınav ise 24 Mart'ta yapılacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow