hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Nü" sansürüne soruşturma açıldı

    Nü sansürüne soruşturma açıldı
    expand

    Eskişehir'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde açılan bir serginin resimlerinin "nü olması nedeniyle sansürlendiği" iddiası üzerine Eskişehir Valiliği'nin inceleme ve soruşturma başlattığı bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eskişehir Valiliği'nden yapılan açıklamada, 18-19 ve 20 Aralık 2012'de bazı yerel ve yaygın basında, Eskişehir Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde açılan bir serginin "resimlerin nü olması nedeniyle sansürlendiği" yönünde haberlerin yer aldığı hatırlatıldı.

    Sergi sahibi Emin Gülören 15 Haziran 2012'de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne başvurarak "kişisel yağlı boya ve heykel sergisi" açmak istediğini dile getirdiği kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

    "Seçici Kurul tarafından 17-25 Aralık 2012'de örnekleri verilen eserlerle sergi açması uygun görülmüştür. Ancak serginin açılışını takiben Emin Gülören'in sergisinin evvelce beyan ettiği eserlerden tamamen farklı tablolardan oluştuğu anlaşılması üzerine Emin Gülören'e Devlet Güzel Sanatlar Galerileri Yönetmeliği'nin amaç dışı kullanım maddesi gereğince sergisinde yer vereceğini beyan ettiği eserleri sergilemekle yükümlü olduğu bildirilmiştir. Emin Gülören, bu konuda hiçbir itiraz ileri sürmemiş, aksine tabloların değiştirilmesine kendi eliyle yardım etmiş, daha sonra da eserlerinin sansürlendiğini iddia etmiştir.

    Sergi açma usullerinin belirlendiği hukuki düzenlemelere, tarafların uymaları zorunludur. Konuya ilişkin olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 18 Aralık'ta açıklama yapılmış ve yazılı basınımızda bu açıklamaya yer verilmiştir. Valiliğimiz tarafından konuyla ilgili inceleme ve soruşturma başlatılmıştır."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow