hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Film gerçek oldu

    Film gerçek oldu
    expand

    Çağan Irmak'ın kendi ailesinin mübadele hikayesinden yola çıkarak yazıp yönettiği "Dedemin İnsanları" filmi, Bursa'da gerçek oldu. Bursalı bir gemicinin Libya'da limandan denize bıraktığı mektup, Yunanistan'a ulaştı ve mektubu bulan Yunanlı, onu denizci gencin ailesine gönderdi.

    Film gerçek oldu. Denize bırakılan mektup, aylar sonra bulundu, adresine ulaştırıldı.

    Kuru yük gemisinde çalışan 25 yaşındaki Ersen Emir, geçen yıl iç karışıklığın yaşandığı Libya'daydı. Limanda gemisinin kalkışını beklerken bir mektup yazdı. Yazısı, "Özgür müyüm, başarılı mıyım?" diye başlıyordu.

    "Libya'da patlayan bombalar arasında kucak dolusu ölümün kıyısında limana demirledik. Gemimiz, bombalar patladıkça hava aydınlanıyor ve karanlığa gömüldüğünde kim bilir kaç beden karanlığa gömülüyor. Ama yine de biz buradayız. İnsanların evini barkını bırakıp kaçtığı yerlere, biz kendimiz gelip demirliyoruz. Filim izler gibi bombaları izliyoruz. Dahası bir sonraki bomba limana gelir mi? gelirse bizim gemi vurulmasın diye temennilerde bulunuyoruz. Dahası Pollyanna'cılık oynuyoruz."

    Mektubun sonuna da Bursa'daki evinin adresini yazdı ve kağıdı bir şişeye koyup denize attı.

    Ersen Emir daha sonra o mektubu yazdığını bile unuttu. Ama şişe, geçen hafta Libya'nın Trablus Limanı'ndan 520 mil uzaklıktaki Yunanistan'ın Skiatos Adası'nda kıyıya vurdu. Şişeyi adada yaşayan Tzoymas Theodoros buldu.

    Theodoros, mektubu Türkçe'ye tercüme ettirince çok duygulandı ve aslını saklayıp, fotokopisini, Bursa Emniyeti üzerinden yazıda yer alan ev adresine gönderdi.  Mektubu Ersen Emir'in anne ve babası aldı. Emir çifti, Tunus seferinde olan oğulları Ersen'in, dönünce, mektubu bulan Theodoros ile irtibata geçeceğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow