hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Afrikalı Yeşil Papağan'ın yeni vatanı

    Afrikalı Yeşil Papağanın yeni vatanı
    expand

    Dr. Tamer Albayrak'ın yaptığı incelemeler sonucunda belirlenen kuş türleri arasında doğal olarak Afrika ve Asya'da yayılış gösteren yeşil papağan familyasına rastlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Afrika ve Asya'da yayılış gösteren yeşil papağan familyası, genellikle sabahları ortaya çıkan ve kendini gösteren bu tropikal türün ticaretinin yasak olduğu, geçmiş yıllarda gümrükte yakalanarak salıverildiği veya kafesten kaçan bireylerden oluştuğu ve yerleşik bir topluluk haline geldiği düşünülüyor.

    38- 42 santimetre boyunda, 42- 48 santimetre kanat aralığına sahip yeşil papağanların Karaalioğlu Parkı'ndaki sayılarının 10- 15 arasında olduğu ve grup olarak yaşadıkları görüldü. Yeşil rengi, uzun kuyruğu, kırmızı gagası, erkeklerin boynunda bulunan siyah halkası ve uçarken çıkardıkları çığlıklarıyla parkta dikkati çektikleri belirtildi. Ağaç kovuklarında yuvalanan türün 2- 5 yumurta bırakarak kuluçkaya yattıkları ve korunması gereken, nesli tehlike altında olan bir tür olduğu dile getirildi.

    Nesilleri tükenme tehlikesi altında

    Parkta belirlenen türler arasında 12- 17 yıllık hayatlarında binlerce fareyi tüketebilen peçeli baykuş, mitolojide tanrıçanın en sevdiği kuş olan kukumav, dağ kırlangıcı olarak da bilinen akkarınlı sağan, son derece canlı renklere sahip yalı çapkını, yazın gelmesinin habercisi olan sesi şarkılara konu olan ibibikin acilen koruma altına alınması gereken nesli tükenme tehlikesi altındaki türler olduğu belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karaalioğlan Parkı'nda yaşayan ve nesli tükenme tehlikesi altındaki diğer türler ise şöyle:

    İshakkuşu, ebabil, arı kuşu, tepeli toygar, kaya kırlangıcı, kır kırlangıcı, kızıl kırlangıç, ev kırlangıcı, çayır incirkuşu, sarı kuyruksallayan, ak kuyruksallayan, arap bülbülü, çalı bülbülü, kızılgerdan, kara kızılkuyruk, taş kuşu, gök ardıç, kara tavuk, öter ardıç, ak mukallit, akgerdanlı ötleğen, karabaşlı ötleğen, çıvgın, söğüt bülbülü, benekli sinekkapan, büyük baştankara, sarıasma, karaalınlı örümcekkuşu, kızılbaşlı örümcekkuşu, maskeli örümcekkuşu, leş kargası, serçe, ispinoz, küçük iskete, florya, saka, karabaşlı iskete, gece balıkçılı, leylek, şahin, gökdoğan, ada doğanı, akdeniz martısı, karabaş martı, gümüş martı, kaya güvercini, kumru, küçük kumru, Anadolu avcısı, küçük akgerdanlı ötleğen.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow