hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şirince'de nefesler tutuldu...

    Şirincede nefesler tutuldu...
    expand

    Maya takvimine göre Marduk gezegeninin 21 Aralık 2012 tarihinde dünyaya çarpmasıyla yaşanacağı düşünülen kıyametten etkilenmeyeceğine inanılan İzmir'in Selçuk İlçesi'ne bağlı Şirince Köyü'nde nefesler tutuldu. Kimse Maya kıyamet senaryosuna inanmasa da bu atmosferi yaşamak isteyen binlerce kişinin Şirince'ye akın etmesi bekleniyor.

    Maya takvimine göre 'Marduk gezegeni 21 Aralık 2012 günü dünyayaya çarpacak ve kıyamet kopacak, "yeryüzünde sadece Fransa'daki Bugarach köyüyle, İzmir'in Selçuk İlçesi'ne bağlı, şarabıyla ünlü Şirince Köyü ayakta kalacak, yok olmayacak."

    Bu efsanenin dilden dile yayılması, insanların da 21 Aralık'ı, orada geçirmek istemesi, adı gibi şirin, Şirince'yi cazibe merkezi haline getirdi.

    Bu düşünce, bozulmamış mimari yapısıyla daha çok günübirlik turizm merkezi konumunda olmasına karşın, her yıl 15 Aralık'tan yıl sonuna kadar süren Noel döneminde yabancı turistten mahrum kalan Şirince Köyü'nde, alarma geçilmesini de sağladı.

    Selçuk'taki Meryem Ana Evi'ne yakın olması nedeniyle turistleri ağırlamaya alışkın olan Şirince Köyü'nün esnafı, işletmecileri, bugünlerde 21 Aralık'a kısa bir süre kala, kolları sıvadı, hazırlıklarını tamamlamaya başladı.

    Sadece 165 yatak var ve hepsi doldu

    Ancak sadece 165 yatağın bulunduğu köyde, ilave olanaklar yaratılarak yatak sayısı 500'e çıkarıldı. Köydeki otel ve pansiyonlar, erken rezervasyonlar nedeniyle tamamen doldu.

    Turizmciler o atmosferi yaşamak için büyük kentler ve İzmir'den binlerce kişinin gelmesini beklediklerini söylerken, gecelemek isteyenlerin çadırla gelmesini de önerdi. Köydeki boş alanlar da çadırlar için hazırlandı.

    Özel güne, özel şarap

    Ara sokaklarında koşuşturmacanın yaşandığı köyde, bu özel günü fırsata çevirenler de dikkat çekti. Şarap üreticisi Erkan Önoğlu, '21 Aralık 2012 Kıyamet Günü' adlı özel şarabını üretip piyasaya sundu.

    Önoğlu, "O güne özel şarap ürettik. Şimdiden ilgi çok yoğun. O güne yaklaştıkça da ilgi ve heyecanımız artıyor. 21 Aralık, cuma gününe denk geliyor, o gün ve akabindeki hafta sonu köy olarak potansiyelimiz artacak. Biz, şarabımız hazırız. Gelecekleri bekliyoruz" diye konuştu.

    "Çok insan çok iş demek"

    Müşterilerine Ege'ye özel yemekler sunan köydeki restoran işletmecisi Sabri Ege Yaman ise "O gün, köyümüze yüz bin kişinin geleceği belirtiliyor. Bu köyün, konaklama olarak onları karşılaması imkansız. Bu durum, hem köyümüzün tanıtımı hem de turizm için büyük avantaj. Gerçeğinde kıyametin ne zaman kopacağını kimse bilemez. Kıyamet dediğimiz kutsal, reklam gibi olması kötü. Ama başka bir anlamda, işletmeci için çok iyi. Çok insan çok iş demek" dedi.

    "Rahatsız edilmek istemiyorlar"

    Köyde dört odalı pansiyonu bulunan Engin Vatan da "Kıyametin kopacağını söylemek imkansız. Mayalar da aslında böyle bir şey demiyor. Bir çağın bitip yeni bir çağın başlayacağından bahsediyorlar. Ben de iyi bir çağın başlayacağına inanıyorum. O günü de içine alan ABD'den gelen 10 kişilik özel bir grup pansiyonumda yer ayırttı. Meditasyon yapacaklar. O atmosferi yaşamak için burada olacaklar. Tek istekleri, o gün kesinlikle rahatsız edilmemek" dedi.

    Vatan, köyde 165 yatağın bulunduğu en fazla 500 kişinin konaklatılabileceğini belirterek, "Çok büyük bir kalabalık bekliyoruz. Ama o kalabalığı köydeki otel ve pansiyonların karşılaması mümkün değil. Fiyatlarda artış olması mümkün değil. Oda fiyatları neyse ona göre uygulanıyor. Zaten bu olayın duyulmasının ardından vergi memurları ve jandarma tek tek otel ve pansiyonları gezerek ücretlendirmeleri kontrol altında tutuyor" dedi.

    Bilim, "sıradan bir gün" diyor

    Tüm dünyada büyük ilgi gören kıyamet senaryolarına bilim dünyasından önemli itirazlar var. NASA bile bu konuda bir açıklama yapmak zorunda kalırken Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Genel Astronomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Evren söylentilerin bilimsellikle alakasının olmadığını söyledi.

    Prof. Dr. Serdar Evren, "Ben bu tarz komplo teorilerini okumuyorum bile. Ortada dolaşan söylentiler tamamen saçmalık. Bu tarz söylentilerin bilimle ve astronomiyle uzaktan yakından ilişkisi yok. Bu iddiaları ortaya atanların elinde hiçbir bilimsel veri yok. 21 Aralık astronomi için elbette önemli bir gün. Fakat her şey doğal döngüsünde ve daha önceki 21 Aralık'lardan farklı bir gün olmayacak. Medyada üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli. Bu tarz söylentilere prim vermek yerine bilimsel gerçekliği olan bilgilere yer verilmeli" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow